In cursul saptamanii trecute, la Alba Iulia, a avut loc o discutie libera cu cetatenii in ceea ce priveste retragerea trupelor din Irak.

Astfel, sub deviza “Noi propunem, voi decideti! Irak - Misiune indeplinita!”, conducerea Partidului National Liberal Partidul (PNL) Alba, in frunte cu Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii Nationale (MApN) si actualul presedinte PNL Alba, a purtat o discutie libera cu cei prezenti la Casa de Cultura din localitate.

Astfel, potrivit declaratiilor lui Atanasiu, un puternic sustinator al ideii de retragere a efectivelor militare din Irak si totodata un sustinator al dorintei PNL de a-si “asigura” terenul in cazul unor anticipate, Romania este singura tara care nu si-a anuntat nici in acest moment retragerea militarilor, ultima tara care si-a anuntat de altfel retragerea in termen de sase luni fiind Slovacia.

Mai mult, in sprijinul campaniei incepute de catre PNL, Atanasiu a explicat ca militarii romani si-au incheiat de mult misiunea in Irak si ca, practic, nu mai exista nici un motiv concret pentru care acestia sa-si mentina pozitia actuala.

Din punct de vedere profesional, Atanasiu a primit de curand o lovitura grea, impotriva sa fiind lansata o ancheta penala la initiativa presedintelui Traian Basescu si a fost suspendat din functie in cursul saptamanii trecute.

Care Atanasiu?

Desi scaunul sau se clatina de ceva vreme, fiind sfatuit la momentul respectiv sa urmeze calea aleasa de George Copos sau Mona Musca, Atanasiu si-a facut timp sa se deplaseze la Alba, unde a trecut in revista un deces, mai multi raniti si 90 de milioane de dolari pe an, suma necesara pentru a ne sustine din toate punctele de vedere trupele in Irak.

In ceea ce priveste recompensele financiare substantiale care revin militarilor ce opereaza in zone de conflict, Atanasiu a precizat ca cei interesati de castiguri mari isi pot oferi serviciile Legiunii Franceze si ca interesele tarii si obligatiile internationale ar trebui sa primeze.

Daca la Alba campania PNL a avut destul de multi adepti, vizita lui Atanasiu bucurandu-se de un oarecare ecou, la Cluj e liniste si pace.

In afara de cativa tineri PNL care strangeau semnaturi acum ceva timp in fata magazinului Central din centrul Clujului militand pentru readucerea trupelor acasa, liberalilor clujeni li se cam “rupe” de Atanasiu si de campania in care este implicat acesta. De altfel, chiar si MApN s-a spalat pe maini in privinta vizitei lui Atanasiu la Alba.

Astfel, colonelul Cristinel Ghica, purtator de cuvant in cadrul Biroului de presa al MApN, ne-a declarat ca Atanasiu a fost prezent la Alba in calitate de lider PNL si nu in calitatea sa de ministru.

Cum reusesc unii demnitari sa fie in secunda aceasta varf de atac si in secunda urmatoare portar doar democratia romaneasca stie! Pentru afla mai multe detalii cu privire la o posibila vizita a lui Atanasiu la Cluj si in ceea ce priveste o continuare a campaniei incepute la Alba, GAZETA l-a contactat telefonic pe Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj.

Diplomat din fire, actualul presedinte al Consiliului Judetean, a preferat sa nu comenteze, aruncand pisica in curtea colegului sau de partid, Horea Uioreanu: “Nu stiu nimic despre aceasta problema. Acum, de la dumneavoastra, aud prima data de vizita fostului ministru Atanasiu la Alba.

De altfel, de cand am preluat functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, am cam lasat-o mai moale cu politica, axandu-ma pe problemele judetului. Deputatul PNL Horea Uioreanu cred ca este insa in masura sa va furnizeze informatiile necesare”, a precizat Nicoara.

Povesti nemuritoare

In ceea ce priveste campania PNL din Alba, deputatul PNL Horea Uioreanu a precizat ca este o initiativa proprie a celor din Alba, dar care nu este exclusa si la Cluj. “Nu am primit nici un fel de ordine de la nivel central in ceea ce priveste o intalnire cu cetatenii clujeni, deci nu suntem obligati sa procedam la fel ca PNL Alba.

De altfel, PNL Cluj a inceput de ceva timp o actiune de strangere de semnaturi prin care sustinem readucerea trupelor romane in tara.

In acest moment am reusit sa adunam circa 700 de mii de semnaturi in toata tara, clujenii contribuind cu circa 11-12 mii de semnaturi in acest sens. Nu ne-am gandit inca daca vom organiza o intalnire cu cetatenii, insa poate vom dezbate aceasta idee in cadrul PNL Cluj si o vom pune in aplicare. Ne-ati dat o idee buna”, a precizat Uioreanu.

In acest moment, pe site-ul oficial al PNL Cluj, din cele 202 voturi afisate, 159 de clujeni au votat in favoarea retragerii militarilor din Irak, in timp ce 43 de clujeni doresc ca trupele noastre sa ramana in Irak.

Surse credibile din cadrul PNL Cluj,- care insa au preferat sa-si pastreze anonimatul - ne-au asigurat ca strangerea de semnaturi la Cluj a fost un adevarat fiasco, ca numarul celor care au sprijinit petitia nu este deloc semnificativ si ca, din pacate, proiectul a murit inca din fasa.

Presedintelui Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara, i s-a propus portofoliul de la Aparare. “Nu plec nicaieri. Imi voi duce la capat acest mandat. Rolul meu este sa ma tin de cuvant si sa indeplinesc promisiunile electorale.

Sunt magulit ca Bucurestiul se gandeste la Cluj (Nicoara a mai fost “tentat” cu portofoliul de la Sanatate), suna tentant, dar nu voi pleca de la Cluj. Oricum, nu sunt jolly joker-ul Guvernului, care sa fie ademenit ori de cate ori apare un post liber la Palatul Victoria. Si, mai mult, Atanasiu are sprijinul liberalilor.

Sunt convins ca Justitia ii va da dreptate si ca va reveni in fotoliul ministerial”, a spus Nicoara.

Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca a decis sa atace in contencios administrativ decretul prezidential prin care a fost demis. El a facut un apel la procurori pentru a demara cat mai repede cercetarile in cazul sau. Mai mult, Atanasiu considera ca este victima unor grupuri de interese din Ministerul Apararii.

De asemenea, Atanasiu sustine ca presedintele Traian Basescu nu poate fi echidistant si impartial, asa cum ii cere Constitutia. Decizia presedintelui Traian Basescu de suspendare a ministrului Apararii a incins imediat spiritele in tabara liberalilor, existand voci liberale care au cerut chiar iesirea de la guvernare.

Majoritatea liberalilor considera decizia de suspendare a ministrului drept o razbunare pentru propunerea de retragere a trupelor din Irak. O decizie radicala din partea liberalilor a fost amanata, pe motiv ca nu se poate declansa o criza politica inaintea raportului de tara, din 26 septembrie.

Premierul Tariceanu a precizat intr-un comunicat ca decizia presedintelui a avut o “componenta politica majora”. Liberalii nu au stabilit inca cine va fi inlocuitorul lui Atanasiu in Ministerul Apararii, portofoliu care apartine liberalilor