Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu l-a asigurat ca va trimite la Parlament pana joi dimineata nominalizarile pentru ocuparea functiilor de directori SRI si SIE. Cu toate ca liberalii, prin vocea lui Crin Antonescu, si-au exprimat dorinta de a avea in fruntea serviciilor secrete persoane civile, Traian Basescu este adeptul politicii Casei Albe.

Drept urmare, SRI si SIE ar putea avea la carma militari de cariera. BZA a dezvaluit, in exclusivitate, numele “solutiilor” avute in vedere de seful statului. Astfel, cel mai probabil, la SIE, Basescu il are in vedere pe generalul Silviu Predoiu.

Totodata, tot mai multe voci acrediteaza ideea ca optiunea presedintelui pentru SRI ar fi un tanar ofiter din esalonul doi al acestui serviciu, asta in ciuda faptului ca preferatul unor grupuri era Florian Coldea, cunoscut pentru legaturile sale cu Radu Timofte. Astfel, in cursa pentru sefia SRI ar putea ramane Coldea si col. George Viorel Voinescu.

Cat priveste conducerea DGIPI, optiunea unanim acceptata pare a fi Alexandru Boer.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca a avut o discutie in aceasta saptamana cu seful statului, caruia i-a explicat ca nu poate fi conditionata numirea sefilor SRI de adoptarea de catre Parlament a pachetului de legi privind siguranta nationala.

Vacaroiu a precizat ca ar mai dura pana la dezbaterea legilor sigurantei nationale si ca in aceasta perioada trebuie sa existe conducere la nivelul SRI si SIE.

Nicolae Vacaroiu a spus ca este convins ca presedintele Basescu isi va tine promisiunea si va trimite nominalizarile pentru functiile de directori SRI si SIE. Vacaroiu a precizat ca persoanele care vor fi propuse de seful statului vor fi audiate de Parlament, urmand ca pe 4 octombrie cele doua Camere Legislative sa aiba pe ordinea de zi un punct privind noua conducere SRI si SIE.

Presedintele Senatului a mai spus ca, daca ar fi fost presedintele Romaniei, ar fi avut o discutie cu liderii grupurilor parlamentare pe tema conducerii SRI si SIE.

In opinia lui Nicolae Vacaroiu, in fruntea celor doua servicii nu pot fi numiti decat civili. Intrebat cum va vota PSD, Vacaroiu a spus ca deocamdata nu stie acest lucru, dar ca normal ar fi ca partidele parlamentare sa fie de acord cu propunerile presedintelui tarii.

Vacaroiu a aratat ca, din punct de vedere procedural, daca propunerile sefului statului ar fi respinse de Parlament, presedintele tarii ar trebui sa vina cu alte propuneri.

Vacaroiu a evitat sa precizeze daca seful statului l-a informat cu privire la propunerile pe care le va face pentru conducerea SRI si SIE.

“Chiar daca am discutat, nu va pot spune”, a aratat Nicolae Vacaroiu, precizand ca presedintele este singurul care poate face propuneri pentru sefiile SRI si SIE.

Presedintele Senatului a facut aceste declaratii, dupa ce senatorii si deputatii au fost informati oficial in sedinta comuna despre demisia lui Radu Timofte din functia de director SRI si despre demisia lui Gheorghe Fulga din functia de director SIE.

PNL vrea civili

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat ieri ca formatiunea pe care o reprezinta doreste in fruntea serviciilor secrete persoane civile, mentionand ca PNL va respecta prerogativele presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste desemnarea sefilor serviciilor secrete. “PNL nu vrea pe cineva anume la conducerea serviciilor secrete.

Este o prerogativa a presedintelui aceea de a propune. Noi, spre deosebire de presedinte, respectam prerogativele constitutionale ale altora”, a sustinut Antonescu. Potrivit acestuia, PNL ar dori in fruntea serviciilor secrete persoane civile, neinregimentate politic.

Basescu l-ar urma pe Bush

Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu ar putea, in maniera imprevizibila care l-a consacrat deja, sa propuna militari de cariera in fruntea serviciilor secrete ramase decapitate. De altfel, Basescu nu ar face decat sa urmeze axa Bucuresti-Washington, in sensul ca ar reitera pozitia presedintelui SUA pe aceasta tema. Mentionam ca George W. Bush l-a numit in iunie a.c. pe generalul Michael Hayden in functia de director al CIA, cu riscul de a declansa o confruntare cu unii membri ai Congresului, nemultumiti ca un militar de cariera a ajuns la conducerea unei agentii de informatii civile. Hayden l-a inlocuit la sefia CIA pe Porter Goss, care a demisionat dupa doi ani la conducerea celui mai important serviciu secret american.

Hayden este al doilea militar la conducerea CIA, dupa amiralul Stansfield Turner, care a fost seful agentiei in perioada 1977-1981.

In vreme ce la SRI interimatul este asigurat de omul lui Timofte, Florian Coldea, la SIE, pana la investire, la comanda se afla colegul lui Basescu, mai bine acoperit, de la Anvers, Silviu Predoiu.

Cu toate ca Florian Coldea nu a facut parte din vechile structuri de Securitate, fiind absolvent al Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii, promotia 1996, se pare ca nu este agreat pentru relatia apropiata pe care a avut-o cu Radu Timofte, fiind mana dreapta a fostului director al SRI.

Anterior numirii in functia de prim-adjunct al lui Timofte, Coldea a detinut diferite functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii. In anul 2006 a fost avansat la gradul de colonel. Florian Coldea este nascut in judetul Arad, locul de bastina al celebrului Mihai Pacepa.

La SIE, sunt vehiculate doua variante privind preluarea fotoliului lasat vacant de Gheorghe Fulga. Prima optiune il vizeaza pe actualul director interimar, Silviu Predoiu, un apropiat al presedintelui Basescu. De altfel, in editia de ieri, BZA dezvaluia relatia obscura intre Traian Basescu, Gheorghe Marin (noul sef al SMG), Silviu Predoiu si amiralul in rezerva Gheorghe Anghelescu.

Reamintim ca viceamiralul Gheorghe Marin este omul de incredere al fostului comandant al Marinei Militare, amiralul Gheorghe Anghelescu, din perioada 1990-1997. Anghelescu a fost inainte de 1990 seful Marinei Comerciale, deci mai-marele lui Basescu, comandantul navei Biruinta, mandria flotei romane.

Atat Traian Basescu, cat si Gheorghe Marin erau favoritii lui Anghelescu in marina civila, respectiv cea militara.

Exista voci care sustin ca ambii au reusit sa-si stearga legaturile scrise cu fostele servicii secrete ceausiste in zilele tumultuoase ale Revolutiei, cand marinarii militari au capturat documentele serviciului de contrainformatii al Marinei condus de colonelul Sauca, iar cei civili, alaturi de revolutionari, pe cele ale Securitatii Constanta.

Intre 1987-1989 Anghelescu l-a trimis pe Basescu cu avizul Securitatii Constanta reprezentant NAVROM la Anvers. Tot in aceeasi perioada, Silviu Predoiu este ofiter sub acoperire al DIE la Anvers, in calitate oficiala de reprezentant comercial, cu biroul alaturat de cel al actualului presedinte al tarii.

In cazul in care vor exista prea multe vociferari in privinta numirii lui Predoiu (poreclit Plesita II) la sefia SIE, o optiune ar fi chiar fiul amiralului Anghelescu. Potrivit surselor noastre, Anghelescu - fiul este atasat militar cu voia lui Basescu, dar totodata detinatorul unui pachet de actiuni semnificativ la Portul Constanta.

Liberalii, tot la mana PD

La DGIPI, serviciul secret al MAI ramas fara sef dupa demisia lui Virgil Ardelean, ministrul Vasile Blaga va decide numirea unui nou director.

Potrivit surselor noastre, liberalii vor trebui sa se multumeasca doar in ceea ce priveste sefia DGIPI, care va fi preluata de Andi Boer, tanarul sef de cabinet al ministrului MAI, Vasile Blaga. Boer s-a nascut la 9 aprilie 1974 in Brasov.

Boer a fost student al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj la grupa coordonata de analistul Dan Pavel, ulterior membru fondator al PAR.

Ajunge un apropiat al profesorilor Vasile Puscas si Vasile Dancu, actuali parlamentari PSD, insa alege aripa dreapta a politicii si se inscrie in Partidul Alternativa Romaniei, condus de tridentul Laurentiu Ulici - Varujan Vosganian - Adrian Iorgulescu.

Dupa castigarea alegerilor generale de Conventia Democrata, PAR obtine locuri in Camera Deputatilor si in Senat, un portofoliu ministerial si cateva functii de secretar de stat. Dupa absolvirea studiilor universitare, Boer devine secretar al PAR Cluj si coordonator pentru judetele limitrofe.

Dupa schimbarea denumirii partidului in Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD), Boer devine sef de cabinet al parlamentarului Varujan Vosganian si membru in Consiliul National al UFD.

In 2003, UFD scade in sondaje la 0,3%, ca urmare a decesului lui Laurentiu Ulici si a parasirii partidului de catre factiunea condusa de Paul Ghitiu. Valeriu Stoica si Theodor Stolojan salveaza UFD-ul de la disparitie prin absorbirea acestuia in PNL.

Numirile pe criterii politice la DGIA si DGIPI nu sunt privite cu entuziasm de catre ofiterii de armata, politie sau jandarmerie. Acestia se tem de imixtiuni ale liberalilor in actul de comanda si de platire a unor polite impotriva adversarilor politici.