pentru rechizite, la inceputul fiecarui an scolar. Asemenea cazuri nu au fost semnalate, din fericire, si la Cluj, conform declaratiilor oferite de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si de cei ai Consiliului Judetean Cluj.

Un post de televiziune a prezentat recent cazurile unor scoli maghiare din judetele Harghita si Covasna, unde invata numerosi copii romani, din motive financiare, nu benevol. Consiliile locale aloca, la fiecare inceput de an scolar, cate trei milioane de lei pentru rechizite scolare doar elevilor care invata in scolile maghiare, indiferent de etnie.

Ca urmare, numerosi parinti romani si-au trimis copiii sa invete in aceste scoli, doar pentru a primi acea alocatie. Desi situatia pare absurda, este cat se poate de adevarata. Aceste cazuri sunt considerate absurde si de reprezentantii clujeni ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si de cei ai Consiliului Judetean Cluj (CJ), care tin o evidenta a situatiei la nivelul judetului.

Din fericire, acestia ne-au asigurat ca la nivelul Clujului nu au fost semnalate asemenea cazuri, iar banii care au fost alocati pentru refacerea si modernizarea scolilor s-au dat in functie de necesitati nu de criterii etnice. “La nivelul Clujului nu s-au semnalat astfel de cazuri, este chiar absurd. Banii care au fost alocati au mers in functie de necesitati.

Anul acesta s-au dat si 50 de mii de RON pentru premierea elevilor olimpici si a profesorilor care i-au pregatit, iar banii au fost in functie de performante, nu pe criterii etnice.

Iar la comune au mers bani pentru mobilier scolar, pentru conectarea institutiilor de invatamant la internet si pentru microbuze, care sa transporte elevii”, ne-a declarat Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj.

Afirmatia este sustinuta si de Titiana Zlatior, inspector scolar general al ISJ Cluj, care sustine ca la nivelul judetului nu au fost semnalate astfel de probleme, mai ales, crede Zlatior, datorita faptului ca in majoritatea scolilor au predare bilingva. “Este ciudat. Noi nu avem astfel de probleme. Nu au fost semnalate la nivelul judetului.

Poate si pentru ca sunt destul de putine scoli maghiare in Cluj. Dar cred ca un argument solid este acela ca unitatile de invatamant au predare bilingva, asa incat fiecare parinte sau elev poate opta si nu se ajunge la discutii. Cadrele didactice sunt profesioniste si astfel si calitatea invatamantului este una buna”, a specificat inspectorul scolar general.

In acelasi context, Titiana Zlatior s-a referit si la propunerea senatorului UDMR Eckstein Kovacs de a infiinta o scoala maghiara la Turda. “Dosarul este la noi, pentru o analiza atenta. Oricum nu voi actiona pripit in aceasta situatie. Ar insemna ca unitatile scolare romane sa-si piarda o parte dintre elevi si cadre didactice.

In plus, pentru o noua institutie de acest gen, este nevoie de personal calificat, pentru ca si calitatea invatamantului sa fie ridicata”, a incheiat inspectorul scolar general la ISJ Cluj.