Cateva dintre aceste constructii apartin societatii Rollstar. Executivul Consiliului Judetean Cluj (CJ), sub a carui autoritate se afla Aeroportul, i-a solicitat Primariei sa sisteze autorizatiile de construire in aceasta zona.

Mai mult, reprezentantii CJ spera ca Guvernul sa-i ajute astfel incat acest teren sa primeasca calitatea de utilitate publica pentru a fi folosit numai in scopul dezvoltarii Aeroportului.

Arhitectul sef al judetului, Radu Spanu, a trimis, ieri, pe adresa Primariei, o nota de atentionare privind autorizarea constructiilor din zona Aeroportului International.

Inca de anul trecut, executivul CJ si conducerea Aeroportului avertizau ca se construieste mult prea mult in zona aeroportului si ca in curand proiectul de extindere al acestui important obiectiv nu va mai putea fi realizat din pricina spatiului insuficient.

Spanu al precizat ca in mai multe randuri s-a solicitat conducerii Primariei sa nu mai elibereze autorizatii de construire in aceasta zona, si asta cu atat mai mult cu cat beneficiarii nu au aviz din partea Autoritatii Aeronautice Civile din Romania (AACR), asa cum, de altfel, prevede si legea. Nu am primit, insa, nici un raspuns de la Primarie in sensul acesta, spune Spanu.

Sprijin de la Guvern pentru exproprieri

In aceste conditii, CJ trebuie sa apeleze la Guvern si sa ceara ca terenul din zona Aeroportului sa primeasca calitatea de utilitate publica, a subliniat Spanu. CJ va institui o comisie, in sensul acesta, care urmeaza sa identifice toate terenurile din zona in vederea exproprierii. Guvernul va trebui sa aloce bani pentru ca persoanele care detin teren in zona sa poata fi despagubite.

Aceasta situatie nu-i va afecta insa pe cei care au construit deja fara a respecta legea.

Pe langa cele 16 imobile descoperite fara avize de la AACR, au mai fost depistate alte trei construite fara ca macar sa existe o autorizatie de la Primarie. Seful Inspectiei Teritoriale in Constructii, Ioan Petran, sustine ca nu a putut interveni pentru ca nu avea de unde sa stie cum se construieste.

Reprezentantii AACR ar fi trebuit sa se sesizeze ca aceste imobile au fost construite fara avizul lor, spune Petran, adaugand ca de abia apoi ar fi putut interveni pentru a stopa lucrarile.

In faza actuala, e greu de crezut ca cineva mai poate interveni sa demoleze ceea ce s-a construit. Ideal ar fi ca terenurile care au mai ramas in zona sa poata fi pastrate intacte, iar asta se poate intampla numai daca va contribui si Guvernul cu bani, astfel incat CJ sa aiba puterea de a-i despagubi pe proprietari, considera Petran.

Actualele cladiri aflate in constructie trebuie, de asemenea, sa intre in legalitate, adica sa respecte nivelul de inaltime din zona. In privinta constructiilor depistate fara avizul AACR, arhitectul judetului, Radu Spanu, spune ca beneficiarii acestor constructii nu pot fi invinuiti de ilegalitate atata timp cat proiectele lor au fost aprobate de catre Primarie.