La hotelul „Malibu” din Mamaia s-a desfasurat ieri o intalnire intre reprezentantii Primariei Constanta si cei ai hotelierilor din cea mai cunoscuta si mai selecta statiune romaneasca de pe litoralul Marii Negre, printre participanti numarandu-se Radu Mazare si Nicolae Nemirschi, primarul si respectiv viceprimarul municipiului resedinta de judet.

Cu acest prilej, edilii Constantei au reliefat importanta adoptarii unor masuri care sa preintampine pentru vara 2007 reeditarea esecului sezonului estival 2006.

In acest sens, reprezentantii autoritatilor locale constantene au prezentat cateva dintre cele mai importante proiecte de investitii pentru statiunea Mamaia, printre care s-au numarat pasarela pietonala si portul de agrement care vor fi amplasate pe locatia ruinei din fata Cazinoului din Mamaia, valoarea estimata a investitiei fiind de 8 milioane de euro.

Ea va fi finantata din fondurile Programului Operational Regional si din bugetul Primariei Municipiului Constanta. Alte investitii care vor spori gradul de atractivitate turistica al statiunii Mamaia sunt achizitia a 10 autobuze turistice, cu sistem simultan de traducere pentru turisti (3 mil euro), construirea unui teleschi nautic pe lacul Siutghiol (1 mil.euro), prelungirea falezei de promenada in zona Mamaia Nord de la Jupiter Junona la Savoy (cca. 300.000 euro), construirea unui orasel lacustru pentru distractie pe lacul Siutghiol si plantari masive de arbori in statiune (25 mld. lei vechi). Tot din 2007, dupa episodul de acum doi ani cu trupa braziliana de samba, Mazare promite spectacole de salsa, sustinute de dansatori din Columbia.

Pentru realizarea acestor obiective, Primaria Constanta si-a propus sa reintroduca anumite taxe in statiunea Mamaia, in conditiile aparitiei unor modificari legislative care ar permite reintroducerea lor.

Culetu: „Dezvoltarea turismului nu se face prin taxe”

Primarul Radu Mazare a declarat ca taxa de acces in statiunea Mamaia ar urma sa fie reintrodusa, incepand cu 1 ianuarie 2007, iar alaturi de aceasta taxa pentru irigare spatii verzi si cea pentru cresterea gradului de liniste si siguranta publica. Administratia locala estimeaza ca, numai din perceperea celor trei taxe, in urmatorul sezon estival se va incasa suma de un milion de euro.

Reamintim ca in anul 2004, prefectul Constantei, Danut Culetu, a atacat in contencios administrativ si a obtinut anularea mai multor taxe speciale ce erau percepute de catre administratia locala, printre ele fiind si cele pe care Radu Mazare intentioneaza sa le reintroduca.

De data aceasta insa, a precizat ieri primarul Constantei, prin modificarile aduse Codului Fiscal, Legii Finantelor Publice si celei a Administratiei Publice Locale, reintroducerea celor trei taxe speciale va fi facuta fara probleme.

La randul lor, proprietarii de hoteluri si de restaurante din statiunea Mamaia, prezenti la intalnire, au afirmat ca sunt de acord cu reintroducerea taxelor, urmand ca, pana la sedinta Consiliului Local Municipal de la sfarsitul acestei luni, ei sa vina cu propuneri, referitor la modul de percepere a taxelor.

De cealalta parte, prefectul judetului Constanta, Danut Culetu a afirmat ca daca reintroducerea taxelor, anulate in 2004 datorita interventiei sale, se va face din nou cu incalcarea legii, va fi nevoit sa le atace, inca o data, in contencios.

„Respectivele taxe pot fi introduse oricand, nimic de zis, dar domnul primar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa existe, in cadrul Primariei Constanta, si un serviciu specializat care sa se ocupe de colectarea lor”, a spus prefectul Danut Culetu, care a adaugat ca „oricum, de la domnul Mazare ma astept la orice, el este obisnuit sa faca deservicii statiunii Mamaia si Constantei, prin incapatanarea de a institui taxe, de a monta acele panouri rusinoase... De fapt, deservicii este un cuvant prea bland. Iar dezvoltarea turismului nu se face prin taxe. Cat priveste patronii de hoteluri care au fost de acord cu respectivele taxe, ei sunt aceeasi care au trambitat, la inceputul verii, ca sezonul estival va fi un esec.

Am sa le demonstrez, cat de curand, cu cifre ca nu a fost asa. Poate au fost mai putini turisti straini, dar au fost mai multi romani”, a declarat prefectul Danut Culetu. „Pe de alta parte, am semnale de la alti hotelieri ca ne-am ocupat bine vara aceasta si cu asigurarea pazei in statiunea Mamaia. Asadar, premonitiile domnului primar nu s-au adeverit”, a conchis Danut Culetu.