Ce stim cu totii stiu, din cate ne-am putut da seama, si de acum celebrii pseudo-investitori straini de la Iberest. ZIUA de Cluj va dezvaluie, astazi, conexiunile in Primaria Cluj-Napoca ale societatii sus-amintite, participanta la licitatia pentru realizarea cartierului din zona Dealul Lombului.

Din actionariatul romano-portughez al Iberest face parte o societate detinuta de omul de afaceri Adrian Rus, care este asociat intr-o firma clujeana cu fiul sefei Directiei Politie Comunitara (fosta Directie de Control) din Primaria Cluj-Napoca, Minodora Fritea (foto), mentinuta in functie de pe vremea fostului primar.

De asemenea, si soacra lui Rus lucreaza in Primaria clujeana, insa nu are o functie importanta.

Comisia de licitatie va decide, miercuri, care va fi societatea comerciala ce va construi un cartier rezidential pe cele 213 de hectare ale Primariei din zona Dealul Lombului. Una dintre cele doua societati ce au ramas in cursa pentru cartierul Lomb este Iberest SA, infiintata in luna septembrie.

Actionariatul ei se imparte intre portughezul De Melo Seixas Vitor Luis (3%), companiile portugheze Nunes, Santos & Silva LDA (25%), Geoprospect - Promovare Imobiliara LDA (22%), Construtora Abrantina SA (25%) si filiala din Suceava a societa-tii portugheze Adrian Rus Construcoes LDA (25%).

Din toata aceasta combinatie de nume, cel al lui Adrian Rus se dovedeste a fi extrem de important in ecuatia posibilului parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca. Adrian Rus este originar din Vatra Dornei si a demarat afacerile in constructii din Portugalia in 2001. In Vatra Dornei, este asociat in Soread Com-Ind SRL cu fratele sau, Viorel Rus, si cu sotia sa, Sonia Rus (fosta Onaca).

Aceasta este clujeanca la origine, mama sa fiind angajata chiar in Primaria urbei de pe Somes. Cei doi soti Rus au infiintat, la Cluj, in septembrie 2006, societatea Ingiart SRL. Sora Soniei Rus, Antonia Isabella Onaca, a fost colega in studentie cu Radu Viorel Fritea, de profesie psiholog.

Lantul de prietenii a dat nastere recent societatii Built in human capital SRL, cu sediul pe strada Clinicilor, la aceeasi adresa unde mai este inregistrata firma Paliflor Impex, ce-l are ca unic asociat pe Radu Fritea.

Atentiela tandemul Rus-Fritea!

In societatea Built in human capital sunt parteneri Adrian Rus, Radu Fritea si Antonia Onaca. Ultimii doi mai sunt asociati si in firma Mentor Counseling SRL, ce are declarat ca principal obiect de activitate “selectia si plasarea fortei de munca”.

Radu Fritea este nimeni altul decat fiul Minodorei Fritea, care conduce Directia Politia Comunitara (fosta Directie Control) din Primaria Cluj-Napoca. Minodora Fritea este o persoana importanta in institutie, fiind pastrata in functia pe care o ocupa de pe vremea lui Funar de primarul PD-ist Emil Boc.

Presedintele comisiei de licitatie pentru Cartierul Lomb este directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, presedintele organizatiei municipale a PD. Contactata de ZIUA de Cluj, Minodora Fritea a declarat ca este o pura intamplare faptul ca fiul sau este asociat cu re-prezentantul Iberest si ca ea nu are nici o implicare, nefacand parte din comisia de licitatie. “Nu am nici un amestec.

Nu ma simt vinovata”, a spus Fritea. Directia Politia Comunitara are atributii si in ce priveste controlul in constructii. Fritea a afirmat ca, in eventualitatea unui control la posibila lucrare a Iberest, nu va fi partinitoare. In declaratia de avere si de interese a lui Fritea nu sunt trecute castigurile fiului sau si societatile in care este asociat Radu Fritea.

Sefa Directiei Politia Comunitara a spus ca, in cel mult doua zile, isi va recompleta declaratia. Ea s-a scuzat prin faptul ca societatile in care apare fiul sau nu existau in primavara, cand si-a depus declaratia de interese la Primarie. Numai ca Paliflor Impex a fost inregistrata la Registrul Comertului din 1996.

Adrian Rus a precizat, pentru ZIUA de Cluj, ca nu este prieten cu Radu Fritea, ci asociat. Rus a spus ca Minodora Fritea nu l-a ajutat in privinta relatiei cu Primaria clujeana si ca l-a sunat direct pe Sorin Apostu cand a avut nedumeriri legate de desfasurarea licitatiei.

In asteptarea castigatorului

La licitatia pentru ridicarea cartierului de 5.000 de locuinte din zona Lombului au participat, initial, patru firme: Impact, Iberest, Solon Consult si BSR Group. Ultimele doua firme au fost declarate neeligibile de catre comisia de licitatie pentru ca nu au depus o oferta concreta de asociere cu Consiliul Local. A ramas ca duelul sa se dea intre Impact si Iberest.

Cele doua conditii esentiale de eligibilitate pentru participantii la licitatie erau prezentarea unui plan de investitii care sa se reflecte in ilustrarea urbanistica a zonei si o experienta similara intr-un proiect de minim zece milioane de euro. Rus se bazeaza pe experienta portughezilor de la Nunes, Santos & Silva LDA, care au realizat un cartier de vile in Madeira.

Acelasi Rus mai are in desfasurare un proiect imobiliar mare la Vatra Dornei. Iberest ofera Consiliului Local Cluj-Napoca 27% din suprafata totala construibila gata viabilizata, iar Impact ofera 33%. Criteriul in functie de care se va face selectia castigatorului este exact marimea suprafetei gata viabilizate pe care CL o primeste gratuit de la investitor.

Din acest punct de vedere, oferta Impact este superioara celei Iberest. Comisia analizeaza fila cu fila documentatia depusa de cele doua societati si va anunta miercuri invingatorul.

Daca nici acum, domnule primar, atunci cand?

Imediat dupa castigarea alegerilor locale din 2004 de catre Emil Boc si Alianta DA, se astepta o primenire a corpului functionaresc din Primaria Cluj-Napoca, parazitat timp de 12 ani de oameni alesi “pe spranceana” de fostul edil, Gheorghe Funar.

Din aceasta primenire au ramas doar declaratiile pre-electorale, intrucat, dupa alegeri, noul lider din Primarie a preferat sa adopte o politica de cadre “non-invaziva”, de-a dreptul social-democrata, considerand ca multi dintre cei care si-au batut joc de clujeni alaturi de Funar pot sa fie resapati si recalificati dupa chipul si cerintele noii puteri.

S-a invocat Statutul functionarului public si blocarea - de catre fostul guvern condus de Adrian Nastase si actualul Cabinet Tariceanu - a posturilor din administratia publica locala.

Astfel, clujenii s-au trezit ca doua dintre fostele “brate inarmate” ale edilului de trista amintire au ramas si in noua echipa, coordonata de Emil Boc, si nu oricum, ci pe functii cheie in aparatul administrativ. Minodora Fritea, Dacia Crisan, Valer Suciu, Victor Radoi, au ocupat si ocupa si in prezent functii de directori in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Practic, singurii care au plecat au fost cei care au dorit de buna voie sa plece, de unde s-ar putea trage concluzia extrem de periculoasa ca echipa lui Funar a fost si ramane de o competenta maximala si pentru Clujul de cinci stele al Aliantei DA.