Datoriile catre Finante si catre ceilalti creditori, cumulate de FC U non-profit, sunt insumate la aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, iar acestea trebuie recuperate, intr-un fel sau altul.

ZIUA de Cluj a discutat cu Andrei Cionca si Vasile Godanca, doi din reprezentantii societatii Euroconsult, administratorul judiciar al debitorului FC U non profit, iar concluzia este ca CFM U SA nu ar putea, in nici un caz, sa preia datoriile.

Singurul caz in care SA-ul ar fi putut sa preia datoriile era acela in care ar fi absorbit non-profitul (situatie, de altfel, imposibila conform legii - un SA nu poate absorbi o asociatie non profit).

Pe 17 februarie 2005, cu putin timp inainte ca Universitatea sa faca trecerea de la non-profit la CFM U SA, s-a intocmit un contract de cesiune in care era stipulat foarte clar ca non-profitul cedeaza cu titlu gratuit sigla, palmaresul, trofeele, drepturile federative ale jucatorilor, drepturile de participare in campionatele organizate de FRF pentru seniori si juniori (8 grupe), precum si in

competitiile organizate de AJF, si toate contractele de sponsorizare. In schimb, in respectivul contract de cesiune nu este stipulata problema datoriilor, acestea ramanand la fosta societate. In acest moment, societatea Euroconsult a intocmit un dosar, conform procedurii, in care se stipuleaza ca FC U non-profit (societate aflata in insolventa) nu mai poate fi reorganizata.

Pentru maine, Euroconsult a convocat o sedinta cu creditorii, la care, potrivit directorului general al Universitatii, Alin Banceu, ar trebui sa participe si Victor Radoi, directorul Serviciului de Taxe si Impozite din cadrul Primariei, cel care l-a anuntat pe Boc ca CFM U ar putea prelua datoriile. Radoi a anuntat, ulterior, ca va pleca din oras.

Apoi, dupa ce creditorii isi vor da acordul sa se continue procedura de recuperare a datoriilor, societatea Euroconsult va transmite o solicitare judecatorului sindic pentru ca acesta sa ceara de la FRF regulamentele in vigoare din domeniul sportiv. Acest lucru este necesar pentru a vedea ce implicatii ar avea anularea sus-amintitului contract de cesiune.

Conform legii, orice act de cedare cu titlu gratuit, intocmit de o societate datornica, pana cu trei ani inainte ca aceasta sa fie declarata falimentara, poate fi anulat. Concret, societatea Euroconsult este obligata sa recupereze datoriile, iar in acest sens trebuie sa afle daca cele cedate de non-profit catre CFM U, cu titlu gratuit, valoreaza ceva sau nu.

Daca se va stabili ca sigla, palmaresul, trofeele si asa mai departe au valoare patrimoniala, atunci e posibil ca SA-ul sa renunte la acestea in favoarea non-profitului, daca actul de cesiune va fi anulat, iar instanta va dispune restabilirea situatiei anterioare, ne-a declarat Andrei Cionca, unul din administratorii Euroconsult, mentionand, insa, ca totul se afla, momentan, la nivel de discutie.

Trecut la capitoul anexe, tabelul nominal cu cei 35 de jucatori cedati de non-profit catre SA constituie un alt capitol de studiu pentru Euroconsult. Desi s-a speculat in acest sens, non-profitul nu poate reprimi inapoi jucatorii, din simplul motiv ca asociatia nu poate fi reorganizata si nici nu mai este afiliata la FRF.

Cu toate astea, exista posibilitatea, insa doar din punct de vedere teoretic, sa se calculeze valoarea totala a jucatorilor, iar aceasta sa fie platita de SA catre societatea non-profit, in cazul in care se va stabili ca drepturile federative ale jucatorilor au o valoare patrimoniala. Cine ar putea stabili valoarea jucatorilor reprezinta o alta necunoscuta a ecuatiei.

Cert este ca, in momentul in care societatea Euroconsult va primi de la FRF regulamentele sportive, se va sti exact in ce directie se actioneaza, insa, oricum, datoriile nu pot fi preluate de catre CFM U SA. Pe 19 octombrie, instanta va putea decide, la sugestia societatii lichidatoare, intrarea in procedura de faliment a non-profitului.

Bani dupa Cocis si Florescu

Conform lui Andrei Cionca, reprezentantul societatii Euroconsult, se incearca recuperarea unei sume de bani conform grilei de formare a jucatorilor Razvan Cocis si George Florescu, transferati la Serif Tiraspol, si care care au apartinut societatii non-profit. Incercam sa scoatem bani din piatra seaca.

Avem o colaborare buna cu SA-ul si am descoperit, dupa unele informatii, ca s-ar putea recupera niste bani, de pe urma transferurilor lui Cocis si Florescu la Serif, reprezentand grila lor de formare, a spus Cionca.

In paralel, surse din interiorul clubului Universitatea sustin ca fostii conducatori ai non-profitului incearca, in paralel cu Euroconsult, sa obtina banii aferenti grilei lui Florescu si Cocis. Numai ca fostii administratori nu mai au drept de semnatura in ceea ce priveste FC U non-profit. Situatia urmeaza sa se reglementeze in viitorul apropiat.