Majoritatea activelor detinute de Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani se afla sub sechestru asigurator instituit de Directia Generala a Finantelor Pu-blice Hunedoara din cauza datoriilor inregistrate la bugetul de stat.

M-asura asiguratorie a fost aplicata pentru creantele de natura stopajului la sursa din perioada 1993-2003, care, impreuna cu penalitatile de intarziere, depasesc 10.000 de miliarde lei vechi.

Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a declarat ca atat cladirile administrative din proprietatea companiei, cat si instalatiile industriale, statiile de compresoare, de ventilatie sau de pompare sunt sub sechestrul Finantelor Publice, dar a mentionat ca nu se teme ca activele vor fi scoase la vanzare, desi masura este ultimul pas inainte de executare silita.

"Este aplicat sechestru asigurator pentru a avea certitudinea ca, intr-o anumita perioada, CNH va plati datoriile", a spus Surulescu.

Incepand cu anul 2003, administratia companiei a platit catre stat sumele la zi pentru a putea beneficia de prevederile Ordonantei 37, prin care au fost "inghetate" datoriile istorice, dar numai cu conditia achitarii la zi a datoriilor curente fata de stat, autoritati locale, energie electrica si apa, in caz contrar sumele datorate bugetului de stat fiind reactivate.