La mai putin de doi ani dupa schimbarea sefului Inspecto-ratului de Politie al judetului Timis se anunta noi modificari. Pentru ca actualul comandant al institutiei, comisarul-sef Cristinn Lapadat, are varsta de pensionare, iar ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, nu i-a prelungit mandatul, acesta va trebui sa predea stafeta.

Desi nu a fost emis inca un ordin scris, au inceput deja sa se traga sforile. Cum Lapadat s-ar putea pensiona chiar din aceasta luna, posibilii inlocuitori s-au pus pe telefoane. Potrivit unor surse din cadrul IPJ, cele mai mari sanse pentru a prelua sefia institutiei le-ar avea Claudiu Chebici, actualul comandant al Politiei Lugoj.

Colegii lui Chebici sustin ca acesta ar fi sustinut puternic chiar de seful Politiei romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, a carui "slabiciune" pentru cei care au lucrat in structurile Crimei Organizate este de no-torietate.

Mai mult, posibilul candidat se incadreaza perfect profilului, intrucat pana acum doi ani el a fost seful Biroului Antidrog din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara si il cunoaste cu chestorul Fatuloiu inca de pe atunci.

Desi este contestat atat de unii ofiteri din randul IPJ, cat si de clanurile tiganesti din Lugoj, pe care nu a prea reusit sa le stapaneasca, dar si de o asociatie de revolutionari, Claudiu Chebici se afla totusi in "pole position" pentru a urca pe scaunul de ins-pector sef.

Chiar anumite surse din randul conducerii IPJ sustin ca "so-lutia Chebici" nu ar fi una fericita, fiind de notorietate "reactia adversa" a acestuia la procurori.

Aceleasi surse au mentionat ca de cand a preluat sefia Politiei Lugoj, cu o singura exceptie cand a fost aten-tionat asupra atitudinii sale, el nu a avut nici o intalnire cu procurorii, refuzand sa "primeasca indicatii de la acestia". Asta, in ciuda faptului ca urmarirea penala este, totusi, coordonata de reprezentantii parchetelor.

"Maturoiul" UE curata politia de fostii militieni

Un alt nume tot mai des vehiculat ca posibil candidat la fotoliul de comandant al IPJ Timis este cel al lui Dorel Nacu, actualmente sef al Serviciului de Ordine Publica. Desi colegii lui sustin ca acesta ar avea "propte" la Bucuresti, acum doi ani el a fost schimbat de la sefia Politiei Lugoj, fiind acuzat de management defectuos.

Interesat de scaunul de comandant al IPJ ar fi si Cornel Teodorovici, fost sef la Serviciul de Investigare a Frau-delor, departament care la acea vre-me a solutionat unele dintre cele mai spectaculoase cazuri de fraude ec-o-nomice din judet.

Cu toate acestea, sansele sale la sefia Politiei judetene sunt destul de palide, data fiind relatia stransa pe care a avut-o cu fostul comandant al IPJ, chestorul Dorel Andras, promovat de social-democrati.

Pe de alta parte, comisarul-sef Cristinn Lapadat, aflat inca la carma institutiei, dar a carui pozitie este ravnita de cei aflati in subordinea sa, a afirmat ca, deocamdata nu stie clar ce va urma. "La sfarsitul acestei luni, mandatul meu ar urma sa se incheie. Cine va veni dupa mine, nu stiu.

Nu pot sa ma pronunt", a declarat comisarul-sef, care nu a negat, dar nici nu a confirmat oficial ca cele mai mari sanse sa-i succeada la sefie ar fi actualul "numar unu" de la Politia Lugoj.

Ar mai trebui spus ca, in prezent, la nivelul IPJ Timis e mare fierbere. Mai multi ofiteri superiori se pregatesc sa paraseasca institutia, dupa ce au implinit varsta de pensionare. In plus, incepand cu anul viitor s-ar putea produce si alte schimbari spectaculoase.

Aceasta, in conditiile in care o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana toti politistii care au activat in vechile structuri ale militiei, mai exact cei care au absol-vit scoli de ofiteri in perioada de trista amintire, ar urma sa primeasca salarii compensatorii si sa fie pusi pe liber.