Viceprimarul Clujului, Boros Janos, nu este strain de improprietaririle catre Statusul Romano Catolic. Boros are o plangere penala pentru abuz in serviciu. Viceprimarul a fost implicat intr-o retrocedare catre Status. Boros Janos compune adrese doar de el intelese. Cererile de retrocedare ale Statusului Romano Catolic nu au sprijin istoric.

Operatiunea de retrocedare catre Biserica Catolica, reprezentata de Statusul Romano Catolic, a peste 2.000 de cladiri din Ardeal a demarat sub guvernarea Nastase, fiind desavarsita de guvernul actual.

Asa cum GAZETA a demonstrat in numarul anterior, daca pana acum se considera ca aceste cladiri apatin de drept Bisericii Catolice, in ultima perioada, o serie de istorici si oameni politici trag un semnal de alarma in ceea ce priveste legalitatea acestor retrocedari si proprietarii de drept al imobilelor in cauza.

Vom reveni pe scurt asupra intregii povesti a “improprietaririi” Statusului Romano Catolic, dar, asa cum v-am promis, in acest numar vom dezvalui cum viceprimarul Janos Boros nu este strain de aceste retrocedari.

In procesul normal de retrocedare a imobilelor, administratia locala joaca un rol important si anume cel de punte de legatura intre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, condusa de Ingrid Zarur, si Justitie.

Mai precis, administratia locala este cea care pune la dispozitia Autoritatii si Justitiei o mare parte din documentele necesare luarii unei decizii juste - adica situatiile locative si administrative ale imobilului, extrase CF etc.

In aceste conditii, desi Justitia este cea care, la cererea fostului proprietar si aprobarea de catre Autoritate, in final, ia decizia retrocedarii, administratia locala are un cuvant greu de spus.

I-auzi una!

Una din retrocedarile cu cantec este cea a imobilului 1-3 de pe strada Iuliu Maniu. Retrocedarea are o sentinta judecatoreasca, care insa a fost atacata de Asociatia de locatari de pe Iuliu Maniu 1-3. In urma scandalului retrocedarii, Asociatia de locatari a imobilului 1-3 de pe strada Iuliu Maniu a formulat o plangere penala pentru abuz in serviciu pe numele lui Boros Ianos.

Inainte de 1948, o serie de imobile de pe strada Iuliu Maniu au fost in proprietatea Bisericii Catolice. In 1948, printr-un decret, imobilele au trecut in administrarea Ordinului Catolic de Rit Latin Alba Iulia. In 1952, Statusul Romano Catolic a donat statului roman (Sfatului Popular al orasului Cluj) noua imobile, printre care si cele situate la numerele 1 si 3 de pe strada Iuliu Maniu.

Donatia a fost aprobata de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al orasului Cluj, prin decizia nr. 135/ 1952. In anul 1997, Parohia Romano Catolica Sf. Mihail a cerut retrocedarea imobilelor de la numerele 1, 3 si 5, care figureaza in cartea funciara sub trei numere topografice. Prin sentinta civila nr.14 .084/1997, sentinta irevocabila, se recunoaste dreptul de proprietate al Parohiei Romano Catolice Sf. Mihail asupra imobilului cu numarul 5, se retrocedeaza Parohiei imobilul de la numarul 5, dar se respinge cererea de constatare a nulitatii donatiei din 1952 si cererea de sistare a indiviziunii topografice. Adica, se recunoaste ca Parohia Romano Catolica Sf.Mihail este continuatorul in drepturi asupra imobilelor de la numerele 1, 3 si 5, se retrocedeaza imobilul de la numarul 5, dar imobilele de la numerele 1 si 3 (19 apartamente cu destinatia locuinta si sase cu alta destinatie, ocupate cu titlu de chiriasi) continua sa detina numere topografice separate si sa fie in proprietatea statului roman, prin actul de donatie din 1952.

Viceprimarul compune

In 2003, Consiliul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano Catolica Alba Iulia, solicita retrocedarea imobilelor de la numerele 1-3. Comisia Speciala de retrocedare a unor bunuri imobile ce au apartinut cultelor religioase incepe o corespondenta cu Primaria Cluj-Napoca si Prefectura Cluj pentru lamurirea situatiei juridice a imobilelor.

In vara acestui an, Comisia de retrocedare primeste din partea Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca o adresa, semnata de viceprimarul Boros Ianos, pe baza careia mai apoi retrocedeaza imobilul de la numerele 1 si 3 Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Cu toate ca adresa respectiva este demna de un “misto” facut de un pusti care stie sa utilizeze calculatorul, Comisia a luat-o in considerare si a inregistrat-o ca act oficial!

Nedumeriri

Adresa este semnata si stampilata numai de viceprimarul Boros Ianos. Ea nu are antet, nici numar de inregistrare, nici vreo semnatura a Departamentului Juridic sau a Directiei Fondului Imobiliar de Stat! Fituica nu are vreun destinatar si este plina de greseli.

In debutul ei scrie: “Situatia Juridica si Locativa a unor imobile care au fost solicitate de catre cultele religioase, potrivit OUG nr. 94/2000”. Mai jos: “Va rugam a ne comunica situatia locativa a imobilului situat in municipiul Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu 1-3”. Apoi, sunt oferite o sumedenie de date juridice si administrative despre imobilul respectiv.

Nimeni nu intelege ce a vrut viceprimarul Boros Ianos. Sa ofere situatia juridica si locativa a imobilului sau sa ceara situatia juridica si locativa a imobilului. Cui sau de la cine, de asemenea, ramane un mister.

In adresa, desi se face referire la sentinta definitiva despre care am vorbit, se omite sa se spuna ca Parohiei Romano Catolice i s-a recunoscut dreptul de proprietate, dar s-a constatat veridicitatea actului de donatie din 1952. Se spune doar ca imobilul de la numarul 5 a fost restituit Parohiei.

Greselile se tin lant la capitolul descrierii situatiei locative, iar suprafetele cu alta destinatie detinute de chiriasi sunt eronate. Cu toate acestea, Comisia a luat actul in considerare, fara a cere nici un fel de alte lamuriri.

Potrivit unor surse apropiate Comisiei, sedinta in care a fost luata decizia de retrocedare a fost condusa de Marko Atilla, vicepresedintele Comisiei si subsecretar de stat la Departamentul pentru relatii interetnice, si nu de presedintele acesteia, Adrian Marasoiu.

Adresa fantoma

In conditiile in care Comisia de retrocedare s-a ghidat dupa o adresa plina de inexactitati, nici decizia nu avea cum sa fie altfel. In Decizia nr. 422 din 14.10.2004 privind retrocedarea imobilului 1-3 de pe strada Iuliu Maniu catre Consiliul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia se spune ca imobilul a fost in proprietatea Fondului de Studii Administrat de Ordinariul Catolic de Rit Latin de Alba Iulia in momentul deposedarii abuzive si ca imobilul a fost trecut in proprietatea statului in temeiul decretelor nr. 176/1948, nr. 266/1948, nr.45/1949.

Ambele afirmatii sunt insa false. Fara a intra in dedesubturile istoriei, sentinta civila devenita irevocabila nr. 14.048/1997 a Judecatoriei Cluj-Napoca stipuleaza clar proprietarul - Parohia Romano Catolica Sf. Mihail - si veridicitatea donatiei catre statul roman! Deci nu Fondul era proprietar (nici macar continuator in drepturi al imobilului), iar imobilul nu a fost deposedat abuziv.

Literatura si practica judiciara statueaza ca un imobil donat statului poate fi considerat preluat abuziv - deci poate fi retrocedat - doar daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de admitere a actiunii in anulare sau in constatare a nulitatii donatiei!

Decizia dispare

Comisia de retrocedare, prin decizia nr. 422/14.10.2004, a retrocedat imobilul si terenul aferent de sub numerele 1-3 Consiliului Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Curioasa este si cererea Consiliului, care a fost facuta pentru imobilul de sub numerele 1, 3 si 5, desi “5” fusese deja retrocedat Parohiei, printr-o hotarare definitiva.

Apoi, Comisia trebuia sa trimita cate un exemplar noului proprietar (Consiliul) si vechiului proprietar, Consiliul Local! Decizia poate fi atacata in contencios-administrativ in termenul legal de 30 de zile! Interesant este faptul ca, la Primaria clujeana, copia deciziei a fost ascunsa saptamani in sir, functionarii declarand ca inca nu le-a parvenit nimic.

Locatarii imobilului de la numarul 1-3 au reusit sa o scoata la suprafata abia cu cateva zile inainte de expirarea termenului legal de contestare! Adresa avea numar de inregistrare cu mult anterior datei de “descoperire” a copiei deciziei.

In prezent, procesul penal de abuz in serviciu dintre viceprimarul Boros Janos si Asociatia de locatari Iuliu Maniu 1-3 se afla la a cincea infatisare la Judecatoria Suceava. Viceprimarul nu s-a prezentat la nici una din infatisari si nici nu si-a angajat avocat.

Boros Ianos nu isi mai aduce aminte

Contactat telefonic, viceprimarul Boros Ianos a declarat ca nu isi mai aminteste exact continutul adresei trimisa catre Comisia de retrocedare, intrucat “au fost multe adrese!” In ceea ce priveste vreo contrasemnatura a Directiei Fondului Imobiliar de Stat sau a vreunui jurist al Primariei, Boros a declarat ca nu era cazul! De asemenea, Boros a declarat ca exista o serie de plangeri penale pe seama sa in ceea ce priveste retrocedarile, dar a negat ca ar exista vreo legatura intre el si Statusul Romano Catolic.