Traian Basescu a pledat in fata parlamentarilor europeni cu atributii in controlul serviciilor secrete pentru infiintarea unui soi de KGB cu fata umana care sa functioneze la nivel european ca suprastructura a sistemelor deja existente * Daca timp de doi ani, de cand se afla in fruntea bucatelor de pe plaiurile mioritice si a baietilor cu ochi albastri, nu a reusit sa institutionalizeze

Comunitatea Nationala de Informatii (CNI), astazi, Basescu se viseaza la carma flotei de informatii europene.

In vara, aflat pe litoral la o cura de soare si de multime, Traian Basescu a declarat ca niciodata un securist nu va ajunge comandant de nava. Si viceversa. Deunazi, in plina toamna, proaspat iesit sifonat din furcile caudine ale ziaristilor, capitanul de cursa lunga si-a (re)gasit vocatia de securist.

Matelotul si-a descatusat cunostintele securistice pastrate in cala inca de la Anvers tocmai in fata Comisiilor parlamentare pentru controlul serviciilor de informatii si de securitate din UE.

Daca timp de doi ani, de cand se afla in fruntea bucatelor de pe plaiurile mioritice si a baietilor cu ochi albastri, nu a reusit sa institutionalizeze Comunitatea Nationala de Informatii (CNI), astazi, Basescu se viseaza la carma flotei de informatii europene.

Motiv pentru care, in urma unei profunde gandiri la nivel macroinformational si al soaptelor consilierilor sai de taina, Sergiu Medar si Constantin Degeratu, ii sfatuieste pe invitatii sai de la Bucuresti sa propuna o comunitate de informatii europene la care statele membre sa dea rapoarte informative despre amenintarile si riscurile asimetrice.

Un fel de CIA de pe continentul american sau FSB de pe cel asiatic. Devenit peste noaptea comunista un reputat specialist in informatii capitaliste, James Bond de la Cotroceni acuza proasta interconectare intre serviciile de profil europene, cu deosebire pe linie de terorism, trafic de armament si instrainari ilegale de flote maritime si aeriene.

Daca in privinta disparitiei flotei romane nu a dat explicatii europenilor, in schimb, Basescu, vadit enervat anterior de obraznicii ziaristi, s-a lansat intr-o tirada sforaitoare despre experienta sa negativa in crearea CNI.

Printre explicatii abunda faptul ca CNI a fost sabotata la nivel analitic, de culegere de informatii si de decizie atat pe verticala cat si pe orizontala de fostii securisti, pe care deunazi i-a alungat impreuna cu George Maior din sistem, incat au ramas doar 4,5%.

“Pericole asimetrice”

Bun cunoscator al mapamondului, cu deosebire a tavernelor din porturi unde se concentreaza cele mai importante informatii, navigatorul de la Cotroceni doreste sa demonstreze si europenilor, nu numai celor din axa Londra-Washington, ca a virat la pupa in directia buna.

Adica, el propune ca noua Comunitate Europeana de Informatii (CEI) sa devina nu doar continentala, ci si intercontinentala, intr-o fuziune cu CIA. Daca pe vremuri rezidentul Navrom de la Anvers era dirijat de ofiterul de legatura de la Palatul Lubianka, noul atasat naval de la Odesa va fi intreconectat de catre ofiterul de legatura al CEI cu sediul in Palatul Marinei de la Anvers.

Au fost inversate rolurile, dar au ramas actorii principali. In fruntea luptei inversunate impotriva pericolelor asimetrice, care pasc continentul european, se va afla vectorul Basescu de la Marea Neagra, actual presedinte de tara si viitor guvernator de regiune. Domnia sa are o experienta remarcabila in bataliile cu factorii asimetrici de pericol pe care o va explicita viitoarei conduceri a CEI.

Basescu s-a confruntat cu “subversiunea” lui Tariceanu din Alianta D.A., “diversiunea” lui Stolojan din Alianta NU, contraspionajul rusesc care nu doreste ca Marea Neagra sa devina un poligon de incercare a armelor politice, diplomatice din depozitul de la Cotroceni.

Bun cunoscator al propagandei albe (a se vedea siroaiele de lacrimi varsate pe umerii Stolojanului), al celei in orb (nepasarea fata de lacrimile “agentei Dana”, exploatata in orb si abandonata) si al propagandei negre (a se observa castigurile de imagine electorala din perioada gripei aviare, a inundatiilor, prabusirilor de poduri si rapirii ziaristilor), Basescu are toate sansele in caz de infrangere in 2009 in fata pesedistului Sorin Oprescu sa devina presedintele CEI, ca cel mai reputat specialist european in conflicte asimetrice.

De altfel, are amintiri frumoase din timpul cursurilor Institutului de Marina la auzul cuvantului magic C(E)I, birou special care poate sa te ridice la rang de comandant de nava sau, dimpotriva, sa te coboare la simplu atasat Navrom, care trebuie sa-ti porti baxurile cu Kent in traista.

De vreme ce Iliescu a infiintat SRI pentru a-i da satisfactie lui Virgil Magureanu, de ce n-ar sustine Angela Merkel infiintarea CEI pentru a-l pune in fruntea acesteia, dupa plecarea de la Cotroceni, pe marinarul specialist in lupta asimetrica, Traian Basescu, coleg de partid in marea familie a popularilor europeni.

Utopia CEI

Experienta istorica ne demonstreaza ca infiintarea si functionarea unei suprastructuri interstatale de informatii si securitate a avut, de fiecare data, de patimit. Existenta KGB ca serviciu de securitate atotcuprinzator si transnational a fost una dintre cauzele principale ale destramarii URSS.

Este cunoscuta ura cu care popoarele lituanian, leton si eston i-au privit pe kaghebistii locali, cel mai adesea adusi de la Moscova.

De altfel, la primele manifestari populare antisovietice ale popoarelor de la Marea Baltica, subjugate de Moscova, s-a cerut, cu prioritate, retragerea kaghebistilor de pe teritoriile lor nationale de catre puterea sovietica. Situatia se prezinta la fel in cazul tarilor din Caucaz, unde sunt vanati de catre miscarile de gherila, cu prioritate ofiterii KGB.

O situatie similara este si in cazul tarilor ex-sovietice de la Marea Neagra, cu deosebire Georgia si Armenia.

De remarcat ca infiltrarea ofiterilor de securitate chinezi in Tibet si Mongolia a dus la revolte populare. Chiar si CIA este vazuta pe continentul american ca o structura de informatii si de securitate menita sa asigure ocupatia in zona.

In majoritatea statelor din America Centrala si America de Sud, CIA s-a implicat in formarea guvernelor aflate in solda marelui capital din SUA si reprimarea fizica a opozantilor.

Noii conducatori de stanga, Hugo Chavez din Venezuela si Evo Morales din Bolivia, au castigat simpatia maselor datorita luptei fatise dusa impotriva imixtiunii CIA pe teritoriile nationale. Serviciile de siguranta multinationale sunt vazute cu ochi rai de catre cei mai mari analisti politici si personalitati de marca contemporani.

Cu exceptia vizionarului Traian Basescu, ce vrea sa aplice la nivel continental ce n-a reusit acasa. De remarcat ca pana si CNI, pe care a dorit-o functionala in Romania, nu s-a dovedit sprijinita la nivel democratic parlamentar, motiv pentru care birourile acesteia de la Cotroceni au devenit o simpla sala de lectura, comparabila cu cea de la Biblioteca Nationala.

Specialistii SRI sustin ca propunerea prezidentiala nu are acoperire in teren din punct de vedere cazuistic si al timpului de solutionare. Sa admitem ca ofiterul SRI din Miercurea-Ciuc primeste o informatie de valoare privind pericolul iminent de domeniul asimetriei care vine din partea unui grup de radicali iredentisti maghiari care incearca sa obtina puterea locala de stat prin forta armata.

Timpul in care informatia va ajunge de la Miercurea-Ciuc la Anvers, unde presedintele Basescu a propus sa fie centrala CEI, va conduce la perimarea informatiei, iar aceasta va ramane neexploatata.

Factorii de decizie de la CEI sunt mai indepartati chiar decat cei de la CNI din Bucuresti, institutie de la Cotroceni care a dovedit ca sintezele sale sunt prezentate matelotului dupa trecerea pericolului. Acestea sunt un fel de compuneri a caror acuratete si timp acordat sunt menite sa gadile urechile prezidentiale.

La fel cum ar veni ofiterul meteo de pe vas sa-l anunte pe capitanul Basescu ca urmeaza furtuna dupa trecerea acesteia.