Una dintre cele mai mari tepe imobiliare din Cluj a fost impiedicata abia atunci cand afacerea urma sa fie perfectata de Guvern. Printr-o simpla trasatura de condei, 300 de hectare de teren din livada dintre Feleacu si Cluj-Napoca ar fi fost trecute definitiv in patrimoniul unei institutii de stat.

Potrivit consilierului local Attila Laszlo, pe masa vicepremierului UDMR Marko Bela a ajuns un proiect de hotarare de Guvern prin care o suprafata de 366 de hectare din livada ar fi fost trecute in proprietatea Statiunii de Cercetari Pomicole. Parcela respectiva a fost confiscata de autoritatile comuniste inainte de Revolutie locuitorilor comunei Feleacu.

Pe circa 600 de hectare de teren, autoritatile au infiintat loturi experimentale de pomi. Dupa anul 1989, livada experimentala a fost lasata in paragina. Terenul a fost taiat in doua parcele. Una dintre ele a fost trecuta in administrarea comunei Feleacu, iar cealalta a ramas deocamdata in administrarea statiunii.

Cele circa 300 de hectare care au fost trecute in administrarea comunei au fost deja retrocedate vechilor pro-prietari. In zona, deja au aparut constructii luxoase. Printre ele se numara si restaurantul "Aroma", locul de taina in care au loc petrecerile oferite de politicienii sau de sefii Politiei clujene.

De asemenea, in vechea livada au inceput sa apara si vilele oamenilor de afaceri care au cumparat parcelele retrocedate felecanilor. In zona, un metru patrat de teren este vandut cu circa 150 de euro.

Autor necunoscut

Cele 366 de hectare de teren care au ramas in grija administratiei locale din Cluj-Napoca au ramas in folosinta Statiunii de Cercetari Pomicole. Pe masa Guvernului a aparut un proiect de hotarare prin care, daca ar fi fost adoptat, terenul ar fi fost trecut in proprietatea statiunii, desi parcelele sunt revendicate de vechii lor proprietari.

Ciudat e ca nimeni nu stie cine este autorul proiectului de hotarare. Reprezentantii Prefecturii sustin ca nu au trimis nici un astfel de document, iar cei ai Primariei spun acelasi lucru. Proiectul de hotarare a fost pus pe masa Guvernului cu doar cateva zile inainte de adoptarea legii cercetarii.

Aceasta prevede ca statiunile de cercetare ar urma sa ramana cu doar maximum 60 de hectare de teren.

Acest lucru inseamna ca membrii conducerii statiunii ar fi ramas cu 306 ha de teren, cu care ar fi putut sa inceapa afaceri serioase in domeniul imobiliar. In tot acest timp, vechii proprietari ai terenurilor din livada ar fi trebuit sa astepte despagubiri din partea Statului Roman.

Valoarea tepei care ar fi fost data bugetului de stat ar fi fost de 459 de milioane de euro, daca am calcula la pretul de 150 de euro/metrul patrat. Vechii proprietari s-au intalnit, ieri, cu autoritatile judetene, carora le-au cerut sprijinul pentru blocarea acestei afaceri.

Prefectul Alin Tise a anuntat ca va dispune o ancheta, pentru a stabili cine este autorul proiectului de hotarare de Guvern.