Avizarea proiectului minier de la Rosia Montana ar putea dura pana la doi ani, a anuntat, la Cluj-Napoca, ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Afirmatiile sale vin in contradictie cu asteptarile conducerii companiei romano-canadiene "Rosia Montana Gold Corporation", care dorea sa inceapa lucrarile de constructie in primavara anului viitor.

Sulfina Barbu a declarat ca guvernele roman si maghiar au angajat cate trei experti independenti din Uniunea Europeana, care vor evalua proiectul de mediu depus de compania cu capital canadian din Rosia Montana. Abia apoi autoritatile vor lua o decizie.

Directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) din Cluj, Marin Proorocu, a precizat ca proiectul minier nu afecteaza siturile ecologice care vor fi cuprinse in reteaua europeana "Natura 2000". El s-a temut ca nu cumva Parcul Natural Muntii Apuseni sa fie periclitat de viitoarea investitie.

In ceea ce priveste regiunea de dezvoltare nord-vest, au fost elaborate 22 de proiecte de situri, dintre care comisia stiintifica abilitata cu alegerea acestora a validat doar 5.

Astfel, in luna ianuarie europenii vor decide daca Parcul Natural Apuseni, Izvorul Crisului, muntii Trascaului, muntii Vladeasa-Padin si Valea Fizesului reprezinta suficienta importanta din punct de vedere al biosferei pentru a beneficia de fonduri care sa asigure prezervarea acestora pe termen lung.

Fondurile pe care Uniunea Europeana le va oferi in acest sens se vor regasi in diverse domenii de activitate, de la subventii care sa incurajeze dezvoltarea unei agriculturi neinvazive si pana la finantari pentru dezvoltarea unui turism ecologic.

Ministrul Sulfina Barbu a mai spus ca "denumirea de provenienta din sit "Natura 2000" a unui produs agricol va face ca acesta sa aiba un pret mult mai mare decat celelalte, pentru ca va garanta provenienta dintr-un mediu protejat".

Ca sa promoveze reteaua "Natura 2000", ministrul Mediului si a Gospodaririi Apelor a impartit, ieri, la Cluj-Napoca pliante si materiale publicitare.