Sedinta tensionata, ieri, in plenul Consiliului Judetean Timis. Tonuri ridicate, acuzatii de suspiciune, nervi, precum si amenintari cu atacul in instanta de contencios-administrativ intre reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei.

Subiectul contractarii unei firme de consultanta care sa consilieze accesarea unui credit in valoare de 30 de milioane de euro pentru infrastructura judetului a starnit discutii chiar intre membrii coalitiei din CJ, dupa ce alesii s-au considerat pacaliti de catre liderul administratiei judetene, democratul Constantin Ostaficiuc, si de echipa tehnica a institutiei.

Contractarea primului credit al CJ a aparut pe ordinea de zi a plenului luna trecuta, cand, dupa o ora de dezbateri intre alesii PSD si presedintele institutiei, s-a decis formarea unei comisii de evaluare a modului in care se va face alegerea firmei de consultanta pentru luarea creditului.

Subiectul a fost pus pe masa consilierilor si ieri, cu cateva minute inainte de sedinta, la capitolul "Diverse".

Concret, in comisie s-a stabilit ca modalitatea de alegere a unei firme de profil sa se faca prin licitatie si nu prin selectie de oferte, asa cum dorea Ostaficiuc.

Scandalul s-a iscat in momentul in care consilierii si-au dat seama ca votul din comisii nu a contat, pentru ca echipa tehnica a CJ, in frunte cu presedintele institutiei, doresc selectie de oferte, motivand ca este singura solutie legala si posibila.

Explicatia a fost aflata numai in plen, de la Raluca Muresan, inspector la Serviciul de Administrare a Patrimoniului si Achizitii Publice a CJ. "Nu putem organiza licitatie pentru ca nu stim la ce mecanism financiar vom apela pentru a lua acest credit si nu stim nici care este valoarea contractului cu firma de consultanta.

Legea ne permite, insa, ca in acest gen de situatii sa facem o negociere directa. Aceasta se va desfasura in doua etape: se primesc ofertele si se deschid, se anunta preturile si se face grila de punctaj. In a doua etapa, care la licitatii nu mai exista, se negociaza direct cu candidatii selectati, minimum 3 si maximum 5", a explicat Raluca Muresan.

Presedintele Comisiei Economice din cadrul institutiei, Viorel Sasca (PNTCD), a precizat, insa, ca nu doreste sa existe nici o negociere directa cu clientii, motivand ca exista motive de "susceptibilitate".

Ostaficiuc, suparat pe consilierii care politizeaza proiectele

Politizarea acestui proiect, precum si a altor cateva de pe ordinea de zi de ieri l-a starnit pe Ostaficiuc, obisnuit cu starea de aprobare tacita din cei doi ani de mandat in fruntea administratiei timisene. "Nu am vrea sa va suparati, dar noi nu vom vota acest proiect daca nu faceti licitatie.

Hai sa eliminam si ultima virgula de suspiciune si sa facem licitatie", i-a spus presedintelui CJ liderul de grup PSD, Titu Bojin.

Ostaficiuc a ridicat, insa, vocea la consilierii social-democrati in mai multe randuri, pentru ca in final sa declare: "Este evidenta crearea unei falii in CJ. Sub pretextul transparentei amanam luna de luna tot felul de proiecte importante. E pacat ca s-a politizat institutia, pentru ca veti bloca judetul. De acum incolo va fi greu sa colaboram.

Va trebui sa ne facem treaba si macar sa ne salutam o data pe luna, la plenuri".

Momentul votului a fost decisiv. Membrii PRM au cerut amanarea discutiilor, dar amendamentul nu a trecut, motiv pentru care alesii acestui partid s-au abtinut de la vot. Alesii PSD au votat impotriva, in timp ce restul voturilor au fost impartite intre da si nu. Scor final: 17 pentru selectarea ofertelor, 16 contra.

Haosul creat a generat o stare de confuzie, pentru ca nimeni nu stia care este procentul necesar pentru aprobare, asa ca Ostaficiuc a concluzionat: "Proiectul e aprobat. Cine se considera nedreptatit sa atace in contencios", demers pe care membrii PSD au anuntat ca il va face.