Presedintele PSD, Mircea Geoana, cere destituirea prefectilor din judetele Mures, Harghita si Covasna.

El a fost sustinut in initiativa sa de catre vicepresedintele partidului, Ioan Rus, care a declarat la Targu-Mures ca liderii social-democrati solicita Guvernului sa considere declaratiile presedintelui UDMR, vicepremierul Marko Bela, referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc ca "acte de extremism".

"Cerem Guvernului ca declaratiile iresponsabile ale lui Marko Bela sa fie considerate ca acte de extremism, iar actiunile cu privire la organizarea referendumului drept acte profund neconstitutionale si generatoare de conflicte interetnice", a declarat Ioan Rus.

In cadrul Consiliului National al PSD, ce s-a desfasurat, ieri, la Targu-Mures, vicepresedintele PSD a tinut sa precizeze ca locatia nu a fost intamplator aleasa si ca se doreste lansarea unui semnal din aceasta zona. Este vorba de incriminarea unui nationalism xenofob.

Ioan Rus a atras atentia asupra faptului ca sunt foarte multi "samsari ai politicii" care fac discurs din iubirea de tara si aduna capital politic prin propagarea dispretului fata de alte etnii, transformand unele structuri etnice in "tapi ispasitori pentru propriile neputinte".

Marko Bela, atacat de PSD

Mai mult, liderul social-democrat s-a aratat nemultumit de "abuzurile administratiei locale din judetele Harghita si Covasna asupra romanilor". Rus a criticat si modul in care Guvernul se implica in apararea drepturilor romanilor din Harghita si Covasna.

Vicepresedintele PSD a mai acuzat UDMR ca a conditionat ocuparea functiilor publice de cunoasterea limbi maghiare, a blocat retrocedarea proprietatilor Bisericii Ortodoxe, a separat scolile si spatiile pentru cultura.

"Salutam constituirea Forumului Civic al Romanilor din cele doua judete si ne declaram sprijinitori pentru toate actiunile de promovare a identitatii nationale", a mai subliniat Rus.

In replica, presedintele UDMR a negat acuzatiile social-democratilor si le-a pus pe seama problemelor interne.

"Trebuie sa observ ca toate partidele din Parlamentul Romaniei care au probleme interne incearca sa isi rezolve aceste dificultati prin acuzele aduse la adresa mea si la adresa Uniunii.

Iar in ceea ce priveste neconstitutionalitatea, ii recomand domnului Ion Rus sa reciteasca Constitutia Romaniei si isi va da seama ca UDMR si eu personal nu am avut nici un fel de actiuni neconstitutionale si nu vom avea nici in viitor", a declarat Marko Bela.

PSD cere renegocierea tratatului romano-ungar

Totodata, Ioan Rus a mai solicitat Guvernului renegocierea Tratatului Romano-Ungar referitor la Fundatia "Gojdu". "Partidul Social-Democrat cere Guvernului renegocierea Tratatului romano-maghiar privind mostenirea Fundatiei "Gojdu" si repararea nedreptatii facute.

In ultimii ani Guvernul a neglijat romanii din afara, ba, mai mult, a adus atingere patrimoniului cultural si material al acestora, cum ar fi mostenirea Fundatiei "Gojdu" din Budapesta", a adaugat Rus.

Vicepresedintele PSD sustine ca Guvernul umileste romanii din Transilvania, iar aplicarea hotararii comune a guvernelor roman si maghiar, ratificata deja de Parlamentul de la Budapesta, a insemnat, prin deposedarea de facto a beneficiarilor de drept, o mare escrocherie financiara in detrimentul unei mari parti a neamului roman.

"Redobandirea credibilitatii nationale inseamna si sprijinirea tuturor romanilor din diaspora, inclusiv financiar", a subliniat Rus.