Maramuresul este recunoscut ca fiind o zona aparte in Romania. Numarul impresionant de turisti care viziteaza anual meleagurile noastre sunt un motiv in plus sa credem ca a existat si ca exista ceva deosebit in Tara Maramuresului.

Poate peisajele, traditiile unice, poate si caracterul oamenilor - caci despre maramureseni se spune ca sunt oameni veseli, credinciosi, ospitalieri si foarte gospodari - fac din Maramures un loc unic.

Pacat ca Baia Mare iese din tipar. Pacat ca Baia Mare a ajuns un oras trist, murdar si fara pic de culoare. Si asta in conditiile in care suntem la doar 80 de Km de portile Uniunii Europene, de portile civilizatiei spre care, cica, tindem si noi. Si, ma intreb, cui ii pasa ?...

Desigur, ne pasa noua, celor care platim taxe si impozite. De ce platim din banii nostri - si asa putini ! - daca nu pentru orasul nostru si pentru a ne simti bine aici, acasa ? Eu personal m-am saturat de mizeria prezenta peste tot. Ni s-au promis multe, se intampla putin.

Licitatie castigata, sedusa si abandonata

Citeam prin presa locala declaratii spumoase despre doua parcuri, despre spatii de joaca pentru copii. Acestea, ca si multe altele, fac parte din promisiunile campaniei electorale a lui Cristian Anghel, primarul Baii Mari. In cazul nostru.

Au trecut deja doi ani si va mai trece ceva timp pana la realizarea parcurilor promise, caci castigatorul licitatiei nu s-a prezentat sa semneze contractul...Si, intre timp a expirat termenul ! Saptamana aceasta Serviciul public Ambient Urban a organizat o noua licitatie, soldata cu o noua... amanare.

Astfel, copiii nostri vor continua sa se joace pe strada sau in spatele blocurilor, supusi atator nenumarate riscuri.

Ambient Urban...SRL

Vorbeam de spatii verzi si de mizerie, si implicit de Serviciul Public Ambient Urban. Este unul dintre departamentele responsabile de curatenia si frumusetea Baii Mari. Ca si pe multi altii, tot noi ii platim si pe cei 208 angajati de aici. Pe ei pentru a avea grija de orasul nostru.

Din punct de vedere financiar, cei de la SPAU o duc bine. Si se vede acest lucru ! Au unul dintre cele mai moderne sedii din oras. Acolo e un ambient placut. Trist e ca dincolo de portile institutiei, acolo unde noi traim efectiv, adica in mijlocul orasului, pe strazile lui laturalnice, lucrurile stau cu totul altfel.

Noi ii platim, iar ei stau pe banii nostri. Incompetenta si dezinteresul celor care activeaza in acest departament, ating cote alarmante.

E de necrezut faptul ca directorul unei institutii publice nu stie cate si ce departamente are in subordine. Aceeasi persoana, intrebata de realizarile activitatii institutiei, raspunde : ”Conform planului pe care noi l-am avut pentru anul acesta, suntem in grafic. Planul pe care ni l-am propus ca venituri este in mare realizat”.

Ce putem intelege de aici? Ca Serviciul Public Ambient Urban este o institutie ce urmareste profitul? Ca obiectul ei de activitate sunt numai banii? Serviciul in cauza, conform statutului are ca obiect de activitate ambientul urban. Se intelege si din denumirea institutiei, de altfel. In nici un caz unul financiar.

Prestari servicii pentru ...toata lumea. Bani sa iasa!

Citind nedumerirea de pe chipul meu, Eleonora Ghete se grabeste sa-mi dea lamuriri: “Separat de activitatile publice, avem si activitati pentru venituri independente.

Mai exact, prestam servicii de amenajari, exterioare si interioare, pentru persoane particulare, atunci cand ne sunt cerute.” Aceste servicii independente nu pot fi insa de inteles in conditiile unui oras in care este nevoie de foarte multe lucrari pentru infrumusetare.

Cu atat mai mult cu cat conducerea institutiei se plange mereu ca nu dispune de personal suficient pentru a-si indeplini sarcinile.

Din raspunsul dat de Eleonora Ghete putem trage concluzia ca bani sunt. Si daca sunt bani, unde sunt investitiile? Acest lucru am incercat sa-l aflam si noi. Incepem cu Gradina Zoologica, unde sunt probleme mari. Ca urmare a revendicarii terenului pe care se afla si a proceselor aferente s-a impus oprirea investitiilor candva cu greu demarate.

Si stadionul are foarte multe probleme de functionalitate. Exista, insa, un proiect pentru reabilitarea lui, de care se va ocupa tot primaria. Deci...SPAU, in acest caz, tot nu face nimic !

Spatiile verzi. Ajungem la parc, unde au loc lucrari de gazonare. Dar tot cu probleme si acesta. Vremea a fost piedica realizarii lor. « Cu pamantul si cu ploaia nu se poate lucra. Si cand nu a mai plouat, au fost caldurile alea mari », asa explica Eleonora Ghete taraganarea lucrarilor. Dar nu pare deloc ingrijorata. Timp este : anul acesta vor gazona o alee, la anu alta. Ca la noi !

Un lucru face si SPAU bine: eutanasiaza caini! Circa 1000 pe an. Astfel, problema este tinita sub control. Si, uite asa, cei de pe aici fac ce fac si se prefac ca fac ! De fapt, avem senzatia ca nu e vina lor ca «totul este cu probleme». Mai mult, daca tot si-au indeplinit graficul realizarilor la venituri sunt chiar multumiti.

Si cum au bani si nu au unde sa-i investeasca, vor deschide un pavilion expozitional care va cuprinde colectii de cactusi si plante ornamentale. Locul ales pentru expozitia permanenta este Bulevardul Traian, langa Muzeul de Mineralogie. O zona centrala ce implica fonduri destul de mari.

Emotionata si incercand sa ne emotioneze si pe noi Eleonora Ghete spune ca, la primavara, lucrarile vor fi incheiate, urmand ca pavilionul expozitional sa intre in circuitul turistic maramuresean. De ce atata graba ? Oare nu era mai importanta rezolvarea problemelor Gradinii Zoologice, locurile de joaca pentru copii sau reabilitarea stadionului?

Cand am cerut sa mi se arate programul asumat la inceput de an am aflat ca «activitatea principala este amenajarea spatiilor verzi. Primavara si toamna se planteaza copaci si flori si, in restul anului executam lucrari de intretinere». Pentru aceaste activitati SPAU primeste din bugetul local 30-40 de miliarde anual.

Pe langa aceste fonduri, institutia realizeaza si venituri independente, din servicii catre persoane private. Venituri care, in primul semestru al anului s-au ridicat la 11 miliarde. Mai exact : noi ii platim si ei presteaza servicii de amenajare pentru venituri independente.