Proiectul de 6,3 milioane de euro pentru amenajarea partiei de ski (cu instalatiile de cablu) din Borsa, produce noi emotii maramuresenilor. Reamintim ca proiectul “Luna Ses - Borsa” dateaza din 2002, cand s-a intocmit o strategie de dezvoltare a judetului care cuprindea mai multe puncte ce pareau fanteziste.

Spre deosebire de altele, „Luna-Ses-Borsa” s-a dovedit viabil. Numai ca licitatia internationala pentru executarea lucrarilor de la partia Buza Dealului a fost adjudecata de firma greceasca Efklidis, care a fost pana acum protagonista unor scandaluri marca PSD, legate de reabilitarea unor drumuri nationale la suprapret.

Initial, finantarea proiectului urma sa fie suportata din fonduri PHARE (3,6 milioane de euro) si din bugetele locale ale judetelor Satu Mare si Maramures (3,3 milioane de euro). Apoi, datele s-au modificat.

In 12 ianuarie 2005, Ministerul Integrarii Europene (MIE) anunta ca „proiectul Luna Ses-Borsa, derulat prin Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, in valoare de 15.303.000 euro (!), a fost castigat pe 30 noiembrie de firma Efklidis SA Grecia”. In scurt timp insa, au inceput si problemele legate de executia, sau mai bine zis neexecutia lucrarilor.

Desi proiectul trebuia finalizat in iunie 2006 (cu extensie de 4 luni, pana in octombrie 2006), in iulie se spunea ca s-a efectuat doar 4% din lucrari. Atunci s-a pus chiar problema ca fondurile sa fie retrase de Comisia Europeana sau sa se ajunga la rezilierea contractului cu Efklidis.

Desi nu s-a luat o decizie in acest sens, zilele trecute a venit o noua veste soc: Ministerul Transporturilor a trecut firma Efklidis pe lista neagra, pentru ca aceasta „a impiedicat concretizarea unui proiect finantat din fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii din statiunile Luna Ses si Borsa”.

Inseamna ca firma greceasca nu va mai participa pe viitor la licitatii din cauza ca nu si-a onorat obligatiile.

Dan Cocosila, seful biroului Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala din cadrul CJ, nu exclude varianta ca Maramuresul sa fie afectat de acest demers al ministerului si cu toate ca nu se poate pronunta deocamdata ce consecinte pot aparea, a declarat: „zilele trecute m-am intalnit cu primarul din Borsa si am inteles ca se lucreaza din plin, dar cat ii tine, asta nu stiu.

Oricum lucrarile sunt intr-un stadiu cam slabut. N-are cum sa nu se continue proiectul cu Efklidis din moment ce a fost o licitatie internationala”.