De sapte ani, in Legea 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap este prevazut ca orbii sa beneficieze de abonament gratuit pentru TV, iar surzii de impulsuri telefonice pe banii statului. Nici persoanele cu handicap locomotor nu au fost uitate.

Astfel ca parlamentarii le-au acordat acestora abonamente gratuite pe toate mijloacele de transport, in conditiile in care doar cinci autobuze care circula prin Targu Mures poseda rampa, iar trenurile autohtone nu au nici ele aceasta facilitate.

Numarul persoanelor din judetul Mures, care se incadreaza la gradul I de handicap, si beneficiaza de cele mai multe facilitati este de 913 cu asistent personal si 454 fara asistent personal.

Pentru toate facilitatile de care beneficiaza categoriile mai sus amintite, pana la 1 octombrie 2006, bugetul statului a alocat prin Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), pentru judetul Mures, 129.160.000 ROL. O parte din facilitati si anume indemnizatiile pentru persoanele cu handicap sunt suportate de primarii.

Statul mai plateste pentru handicapati si abonamentul pentru energia electrica si taxele pentru servicii hoteliere. Drepturile aberante le sunt acordate acestor categorii de persoane prin intermediul Legii 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap.

Mai exact, la sectiunea "Drepturi de care beneficiaza adultii cu handicap", la articolul 19, litera "e" este specificat: "scutire de la plata taxelor de abonament pentru adultii cu handicap grav, detinatori de aparate de radio si televizoare".

La litera "f" se continua cu precizarea ca aceasta categorie beneficiaza de "prioritate la instalarea postului telefonic si scutire de la plata abonamentului telefonic cu 100 de impulsuri incluse". Mai mult, actul normativ precizeaza ca si familiile acestora beneficiaza de aceste facilitati daca locuiesc impreuna.

Pe langa orbii care au dreptul la abonament gratuit pentru TV si de surzii care "vorbesc" la telefon gratuit, si persoanele cu handicap locomotor beneficiaza de abonament gratuit, atat pe mijloacele de transport in comun, cat si pe tren. Si asta in conditiile in care in Targu Mures exista cinci autobuze adaptate cu rampa, si nici situatia trenurilor nu este mai roz.

"Numai cele doua perechi de trenuri tip Rapid, cu plecare din Targu Mures, au din constructie scari mai joase. Nu stiu cum se descurca persoanele cu handicap locomotor, numai ajutate, iar carucioarele se pot plia oricum", ne-a declarat seful statiei CFR Calatori Targu Mures, Vasile Bora.

"Din totalul de 50 de autobuze, 30 sunt concepute conform standardelor europene cu podea joasa, facuta la nivelul trotuarului, iar cinci au si rampa", sustine Claudiu Maior, director al Asocierii Transport Local - Siletina SA.

Absurditatea in dezbaterea Parlamentului

ANPH a elaborat un proiect de lege prin care doreste sa scoata toate aceste beneficii aberante. Pentru ca nu poti sa le acorzi orbilor abonament TV, surzilor impulsuri gratuite, iar celor in carucior abonament pe mijloacele de transport neadaptate. In locul acestor facilitati le vor fi acordati bani astfel ca fiecare va putea sa isi achite exact nevoile.

Proiectul de act normativ in acest sens a fost elaborat in luna martie 2006 dar in prezent se afla inca in dezbatere la Camera Deputatilor.

Lorand Schimdt, director adjunct in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Mures si coordonatorul activitatii de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, este de parere ca proiectul de act normativ care prevede ca persoanele incadrate intr-o forma de handicap sa primeasca bani in locul facilitatilor de pana acum, este binevenit si ca astfel oamenii isi vor putea acoperi singuri nevoile si cheltuielile.

"Vestea ca vor primi bani in locul facilitatiilor i-a bulversat pe oameni, astfel ca acestia vin si se intereseaza ce urmeaza sa mai primeasca si ce nu", mai spune Schimdt.

"De la 1 ianuarie si pana la data de 30 septembrie 2006 au fost eliberate 4.289 de certificate de incadrare intr-un grad de handicap. Numarul celor care se incadreaza la gradul I si beneficiaza de cele mai multe facilitati este de 913 cu asistent personal si 454 fara asistent personal.

Din 913, 64 sufera de un handicap locomotor, 291 sunt cu grad de handicap somatic, 165 vizual, 373 mintal, 12 neuropsihic, 8 SIDA/HIV si nici un nevazator", ne-a declarat Magda Colceriu, purtator de cuvant al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Mures.

Jancso Istvan, Presedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap Locomotor, "Este dificil si cu trotuarele care sunt destul de prost facute si la unele institutii, la Policlinica Nr. 2 de exemplu, la Catedrala Mare, la Universitatea Petru Maior sau Dimitrie Cantemir", ne-a declarat Jancso Istvan.

De asemenea Jancso Istvan a mai precizat ca Asociatia a invitat la sfarsitul lunii noiembrie o firma din Budapesta care ii va ajuta sa rezolve problema accesibilitatii pana si la institutiile istorice, in cazul carora, montarea unei rampe este mai dificila.