Investitorii care aleg Timisoara pentru dezvoltarea unor afaceri au motive bine intemeiate. Orasul este cautat de firmele si companiile multinationale care doresc sa deschida noi fabrici sau sa-si reloce capacitatile de productie pe care le au in alte tari europene datorita apropierii de granita si a fortei de munca supercalificata.

Acest aflux de patroni, manageri si personal de specialitate, dar si de turisti amatori de senzatii tari, a provocat un adevarat boom in domeniul constructiei de hoteluri.

In municipiul Timisoara exista la ora actuala nu mai putin de 58 de hoteluri, pensiuni si vile de lux, la care se vor adauga, in viitorul apropiat, alte cateva zeci aflate in diferite stadii de constructie. In ciuda acestei expansiuni din domeniu, cele aproape 3.000 de locuri de cazare nu acopera nici pe departe cererea de pe piata de profil din capitala Banatului.

Oportunitatea amortizarii rapide a investitiilor in hoteluri a fost sesizata pana si de actuali sau fosti politisti, care nu au ezitat sa isi investeasca economiile de sute de mii de euro in noi capacitati de cazare.

Printre acestia ii regasim pe fostul sef al Serviciului Economic din cadrul IPJ, Mihai Petrachioiu, fostul comandant al Serviciului Independent de Protectie Interna (UM 0962) din judet, comisarul-sef Vasile Staicu, si chiar actualul sef al Economicului timisean, comisarul-sef Gheorghe Jurca.

"Initial am vrut sa-mi construiesc o casa, insa pe masura ce constructia avansa, am decis sa ridic un etaj in plus si sa fac hotel. Banii i-am avut din vanzarea unei proprietati de-a socrilor mei. De altfel, am fost verificat de Bucuresti pe aceasta tema si am iesit in regula", a explicat Jurca.

SIF Banat-Crisanaa devenit "jucator"pe piata hoteliera

Specialistii din domeniul imobiliar estimeaza ca investitiile in hotelurile din Timisoara depasesc 100 de milioane de euro, in conditiile in care pretul unui hotel de patru stele poate ajunge si la 3 milioane de euro. "Investitia in hoteluri in orasul de pe Bega este foarte rentabila, deoarece acesta este un oras de tranzit, cu multi investitori.

Din totalul clientilor hotelului, 75 la suta sunt oameni de afaceri din tari ca Italia, Germania sau Austria", a spus Octavian Mares, administratorul unei companii hoteliere care, recent, a investit 2,5 milioane de euro intr-un hotel de patru stele cu o capacitate de 100 de locuri.

Aproape 2 milioane de euro a investit in propriul hotel si fostul sef al Directiei Regionale Vamale Timisoara, Gheorghe Ciobanu, care a fost depasit financiar de costurile in continua crestere ale unei astfel de constructii si, pentru finalizarea lucrarilor, a apelat la un credit bancar.

"Speram ca pana la sfarsitul anului sa reusim sa dam hotelul in folosinta", a dezvaluit administratorul hotelului, Adrian Pau.

Un important investitor in acest sector de activitate este si directorul Directiei de Telecomunicatii din judet, Mircea Ionescu, care a si pus stapanire, prin inregistrare la OSIM, pe brandul hotelier "Savoy".

Se pregatesc de intrarea in acest gen de afaceri si controversatul miliardar Ovidiu Tender, care si-a anuntat intentia de a construi un hotel de cinci stele, si Teodor Tuducan, om de afaceri banatean ce a alocat 1,8 milioane de euro pentru construirea unui hotel de trei stele pe Calea Aradului.

Pulsul profitului de pe piata hoteliera din Timisoara a fost luat, nu demult, chiar si de SIF Banat-Crisana, aceasta achizitionand "EuroHotel" cu 1,5 milioane euro.