Doua dintre cele mai importante companii din domeniul piscicol se judeca intr-un lant de procese. Miza acestuia este dreptul de administrare a unui lant de lacuri din judetul Cluj, cu o suprafata totala de 600 de hectare. Conducerea uneia dintre companii acuza si interesele unor lideri locali ai PNL, legate de acest lacuri.

SC "Piscicola" Cluj si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) se judeca pentru lichidarea firmei. CNAFP detine 60 la suta din partile sociale ale "Piscicola", iar restul de 40 la suta apartin SC "Titan" SRL. Actionarul majoritar a intrat, insa, in conflict cu conducerea societatii clujene.

Presedintele Consiliului de Administratie "Piscicola", Dorin Marginean, a spus ca in spatele tentativei de lichidare a firmei conduse de el s-ar afla liberalii si in special deputatul Horia Uioreanu, care a incercat impunerea unui membru PNL la conducerea societatii, fara a respecta caile legale prevazute de Legea societatilor comerciale.

Mai mult, acesta sustine ca liberalii doresc sa preia prin interpusi activele firmei.

Acuzatiile sunt, insa, respinse de reprezentantii PNL. Deputatul Horia Uioreanu a afirmat, insa, ca nu are nici o legatura cu ceea ce se intampla la "Piscicola". Cu toate acestea, din 1996, majoritatea sefilor societatii au fost numiti sau indepartati pe criterii politice.

Tentativa esuata de preluare

SC "Titan" SRL, actionarul minoritar care il sprijina pe actualul director, a cerut, anul trecut, convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) pentru marirea capitalului social. SC "Titan" avea acest drept, conform statutului, iar scopul final era ca asociatul privat sa devina majoritar.

Reprezentantul actionarului majoritar, CNAFP, s-a prezentat abia la a patra convocare si a depus o adresa semnata de presedintele companiei prin care solicita sa nu se tina sedinta AGA. Reprezentantul SC "Titan" a cerut adoptarea hotararii privind majorarea capitalului social in conditiile prezentei ambilor asociati.

Reprezentantul CNAFP nu a votat impotriva, iar administratorul "Titan" SRL a solicitat ca presedintele Consiliului de Administratie, adica Dorin Marginean, sa constate adoptarea hotararii si sa faca demersurile pentru publicarea ei in Monitorul Oficial. CNAFP a cerut Tribunalului Comercial Cluj sa anuleze acea hotarare AGA, iar solicitarea respectiva a fost respinsa. Apelul se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj.

Mai mult, CNAFP si "Piscicola" mai au un proces care are termen de judecata luna viitoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In aceasta cauza, Compania cere anularea nu a hotararii AGA, ci chiar a sedintei in care s-a votat marirea de capital.

Dorin Marginean sustine, insa, ca atitudinea CNAFP a intarziat privatizarea SC "Piscicola" Cluj, care a pierdut, astfel, posibilitatea de a beneficia de scutiri de datorii de 8 miliarde lei vechi, reesalonarea debitului ramas pe o perioada de 5 ani si accesarea unor fonduri Sapard.

In afacerea "Piscicola" curge cu plangeri penale

Pe de alta parte, CNAFP a depus o plangere impotriva lui Dorin Marginean pentru ca nu ar fi convocat AGA ordinara. Acesta din urma a mai avut un dosar penal pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. Ambele dosare sunt monitorizate de Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Cluj.

SC "Piscicola" Cluj a inregistrat pierderi de peste 13 miliarde lei vechi in ultimii 8 ani. Potrivit spuselor lui Dorin Marginean, abia anul trecut firma a inregistrat un profit de 1,36 miliarde lei vechi.