La ora programata pentru debutul Galei Oamenilor de Afaceri, organizatorii aduceau trofee, faceau ordine prin sala si alcatuiau liste cu premianti. Nici unul dintre oficialii bucuresteni anuntati nu s-a sinchisit sa ia drumul Clujului, iar din pleiada de parlamentari nu a venit niciunul din partea Aliantei DA.

Nici primarul Emil Boc, nici prefectul, nici diriguitorul judetului nu s-au ivit. Cand a fost proaspat investit, domnul Alin Tise a venit la Gala. Se pare ca nu mai are timp de noi!, a remarcat presedintele Agentiei Patronilor si Meseriasilor (APM), Augustin Fenesan. Acesta si-a varsat nemultumirea asupra celor care i-au incurcat programul.

Am depasit cu putin desfasuratorul, dar asta este punctualitatea romaneasca. Am primit confirmarile cu putin timp inainte si am intarziat cu inscriptionarea trofeelor si cu organizarea mesei, s-a justificat Fenesan. O dama cu palarie a pasat microfonul subprectului Calin Platon, care, intr-un discurs imbarligat, a confundat Oradea cu judetul din care face parte.

Incet, incet, reducem decalajul fata de orase precum Timisoara sau Bihor. IMM-urile sunt elementul care poate sa constituie segmentul de populatie care sa aduca dezvoltarea economica, grait-a Platon.

Previziuni pesimiste

Optimismul sau n-a fost impartasit de toata lumea. Procentul alocat IMM-urilor pentru 2007, de la buget, este cu 40% mai mic decat anul acesta, iar fondurile pentru turism vor fi cu 60% mai reduse, a replicat senatorul PRM Gheorghe Funar. Patronii au propus un grup de lobby pe langa Consiliul National al IMM, dar au aflat, cu stupoare, ca acesta exista si ca isi tine intrunirile la Capsa.

Festivitatea de premiere a constat in inmanarea de cupe sau diplome de catre un prezidiu de 7-8 persoane care se calcau pe picioare. In bulibaseala generala, un amfitrion a scapat capacul unui trofeu, iar Editura Studia nu si-a mai primit diploma. Mai bine ne-o faceam noi, la editura!, a spus reprezentantul societatii. Evenimentul a fost pigmentat si cu interventii care au starnit hohote.

Acum, vom acorda trofeul pentru servicii in turism si restauratie, a anuntat, ritos, un alt amfitron. APM a dat premii pentru toata lumea: femei-manager, tinerii intreprinzatori, volum, calitate, patronii din Miercurea Ciuc sau Sighet, ba chiar pentru secretarul executiv al asociatiei, Mircea Olaru Zainescu.

Laureatii Topului APM Cluj 2006

Export: Farmec

Servicii financiare, bancare, de asigurari: Banca Italo-Romena

Turism si restaurante: AB Onix Hotel

Agentii de turism: Calibra Invest

Constructii: Transilvania Constructii

Servicii intreprinderi: Acord Com

Servicii pentru populatie: Autoworld

Comert cu produse industriale: Casa Augustin

Comert cu produse alimentare: Oncos

Industrie alimentara si agricultura: Novochim Dej

Servicii medicale: Opricris-Optica