Autoritatile din Timis au intrat intr-o isterie generala la cateva zile dupa accidentul chimic inregistrat, marti noapte, la Pancevo, in Serbia. Desi specialistii Agentiei Judetene de Mediu (APM) din Banat sustin ca nu mai este nici un pericol ca vaporii toxici sa ajunga pe teritoriul Romaniei, starea de haos a dus, pana la urma, la atacuri politico-administrative.

Atfel, sefa AJPM Timis, Adina Horablaga (PD), si cea a Agentiei Regionale (ARPM), condusa de sotia deputatului PD, Radu Lambrino, Gabriela, au sarit la "gatul" conducerii Primariei, motivand ca municipalitatea refuza de aproape un an sa dea autorizatii de constructie pentru amplasarea a patru statii de monitorizare a calitatii aerului.

Specialistii se uita cum bate vantul

Specialistii au inceput abia in noaptea de joi spre vineri sa masoare calitatea aerului din Timisoara. Aceasta, desi miercuri, la cateva ore de la producerea accidentului de la Pancevo, atat Agentia de Mediu, cat si Prefectura au aflat, prin intermediul "Romaniei libere", despre catastrofa chimica produsa la combinatul din orasul situat la 120 de kilometri de orasul de pe Bega.

"Am fost feriti de pericol cu ajutorul lui Dumnezeu", a declarat Gabriela Lambrino. Sefa Agentiei Regionale de Protectie a Mediului a dat asigurari ca zona de vest a tarii nu se mai afla in calea vanturilor care ar putea aduce noxele emanate de combinatul de la Pancevo.

Gabriela Lambrino se bazeaza pe previziunea Administratiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie, ai carei specialisti verifica des cum bate vantul. "Directia vantului a fost spre vest, catre Serbia si Ungaria. Timpul scurs de la accident a facut ca dilutia compusilor din benzen sa fie mai mica.

Din sase in sase ore se masoara anumiti indicatori, cum sunt prezenta amoniacului si a oxizilor de sulf", a mai spus aceasta.

Aparatura pe care o are institutia pe teren nu poate verifica, insa, prezenta benzenului, un compus organic volatil, fapt care depinde de Primaria Timisoara, institutie cu care Agentia Judeteana de Mediu se afla intr-un razboi deschis de mai multa vreme.

Detaliile mai tehnice au fost descrise de sefa acestei institutii, Adina Horablaga, ea reamintind ca discutiile cu administratia locala au inceput in luna ianuarie, cand s-a facut si prima adresa pentru amplasarea statiilor in patru puncte din oras.

Comisia de Monumente Istorice a Directiei de Cultura a refuzat amplasarea statiilor, de dimensiunile unui dulap in zona Pietei Unirii, dar s-au aprobat alte patru puncte: Piata Marasti, Piata Libertatii, Calea Aradului si zona Soarelui. Alte acte, alte cereri pana la finele lunii octombrie cand Directia de Patrimoniu a dat raspunsul final: e nevoie de plan urbanistic de detaliu (PUD).

"Fiecare judet a primit aceasta aparatura si nici o primarie nu a solicitat PUD. In zona de vest trebuie amplasate noua statii, cinci fiind in Timis. Aparatura a ajuns la Timisoara la inceputul acestei saptamani si o tinem in depozit.

Cea de-a cincea va fi montata in localitatea Carani, dar contractul trebuie schimbat, pentru ca cerinta era sa fie montate in acelasi timp", a precizat Gabriela Lambrino.

Raspunsul municipalitatii la aceste acuze a fost, insa, ca pentru trei dintre cele patru locatii alese de AJPM nu se pot emite autorizatii de constructie pentru simplul motiv ca sub amplasamente se gasesc retele de canalizare sau termoficare. Al patrulea loc ales pentru amplasarea unei statii de verificare a calitatii aerului este in litigiu, drept pentru care trebuie cautate noi locatii.

Vin statiile mobile pentru verificarea calitatii aerului

Desi despre accident se stia de trei zile, numai ieri au plecat spre zona de granita a judetului doua laboratoare mobile pentru depistarea concentratiei de benzen si alte substante toxice din aer. Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat ca masuratorile efectuate la 72 de ore dupa producerea accidentului pot fi tardive.

El a dat vina pentru faptul ca timisorenii nu au fost alertati cu privire la pericolul aparitiei benzenului in aer pe lipsa de comunicare dintre partile romana si sarba, care fac parte din aceeasi structura de cooperare transfrontaliera.

"Partea sarba ar fi trebuit sa ne anunte despre producerea accidentului de la Pancevo, pentru a pune si noi in alerta structurile specializate", a afirmat seful Prefecturii.

Democrata Gabriela Lambrino a opinat ca intre primarul Gheorghe Ciuhandu si sefa AJPM, Adina Horablaga, ar exista un conflict, pe motiv ca specialistii de mediu au aplicat amenzi municipalitatii dupa ce a taiat ilegal mai multi copaci.

Trebuie mentionat, insa, ca si familia Lambrino a dus un razboi cu sefii administratiei locale, scandalul avand la baza procesele pe care le-a intentat firma de publicitate condusa de sotul sefei ARPM, dar si de tatal acesteia Primariei.

Un raport al unei comisii de verificare a publicitatii stradale a relevat "apropierea" dintre firma deputatului Radu Lambrino si viceprimarul PD, Dorel Borza, nasul de cununie al sotilor Lambrino.