Cel mai bogat clujean este Stefan Vuza care, din industrie a acumulat o avere de 250 milioane de dolari. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania are o avere estimata la 120 milioane de dolari. Urmatorul pe lista milionarilor in dolari din Cluj este Silviu Prigoana, detinatorul companiei Rosal Group, cu o avere estimata la 80 milioane de dolari.

Becali pe locul 3

Averile insumate ale primilor zece clasati in Top 300 cei mai bogati romani se ridica la 8,79 miliarde de dolari. Iosif Constantin Dragan i-a luat anul acesta titlul de cel mai bogat roman lui Ion Tiriac. La 89 de ani, din distributie de produse petroliere, edituri, tipografie, imobiliare si transport, averea lui Dragan a ajuns la 1,6 miliarde de dolari.

Din sport, financiar, asigurari si comert, Ion Tiriac a ajuns anul acesta la o avere de 1,5 miliarde de dolari. Pe locul trei in Top 300 cei mai bogati romani se afla Gigi Becali a carui avere a ajuns la 950 milioane de dolari.

Averea lui Becali se bazeaza pe numeroasele terenuri pe care le are in posesie, peste 250 de hectare in Pipera, 40 de hectare in Sectorul 1 Bucuresti si 40 de hectare de padure in Baneasa. La acestea se adauga si valoarea clubului Steaua, estimata la 50 de milioane de dolari.

Locul patru in clasament este ocupat de Sorin Ovidiu Vintu, patronul grupului Realitatea si, mai nou si al grupului de presa Catavencu, Vintu are o avere estimata la 900 milioane de dolari. Familia Paunescu ocupa locul cinci in Top 300, cu o avere de 850 milioane de dolari, bani proveniti din hoteluri, mass-media, imobiliare si industrie.

Familia Paunescu detine cea mai profitabila afacere din Romania, firma SPET, care se ocupa de shipping, transport de marfa si gestionarea tuturor porturilor de la Dunare. Pe locul sase in clasament sunt fratii Micula cu 770 milioane de dolari, urmati de Ion Niculae, patronul Grupului InterAgro cu 700 milioane de dolari.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, patronul Grupului Rompetrol ocupa locul sapte in Top 300 cu 600 milioane de dolari, urmat de familia Voiculescu care are o avere estimata la 500 milioane de dolari. Locul 10 al Topului este ocupat de George Copos, patronul hotelurilor Hilton si Crowne Plaza, cu o avere de 420 milioane de dolari.

Vuza pe locul 15

Clujeanul Stefan Vuza ocupa locul 15 in Top 300, cei mai bogati romani, cu o avere de 250 milioane de dolari. Vuza este presedintele Grupului SCR (Serviciile Comerciale Romane). Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania ocupa locul 31 in Top cu o avere de 120 milioane de dolari, avere provenita din telecomunicatii, domeniul bancar si imobiliar.

Urmatorul in topul celor mai bogati clujeni este Silviu Prigoana, patronul Rosal Grup cu o avere de 80 de milioane de dolari, urmat de Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, cu 70 milioane de dolari. Bela Urasi, ale carui afaceri se axeaza pe imobiliare si investitii la bursa, are o avere estimata la 60 milioane de dolari.

Sorin Ghite este unul dintre cei 56 de actionari ai grupului financiar Imofinance. clujeanul are o avere estimata la 55 milioane de dolari. Ghite este urmat indeaproape de Valentin Nicola si el actionar la Imofinance. Averea lui Nicola este de 55 milioane de dolari. Dorel Goia a fost unul dintre fondatorii companiei Astral. Dupa vanzarea acesteia, Goia si-a indreptat atenta spre domeniul imobiliar , infiintand impreuna cu Horia Ciorcila compania Spo Invest.

Averea lui Dorel Goia se ridica la 52 milioane de dolari. Detinatorii companiei Euro GSM, Silvia si Szolt Fodor au acumulat o avere de 50 de milioane de dolari.

Urmatorul in topul celor mai bogati clujeni este Nicolae Dan Pop Baldi, fost actionar la compania Astral, care acum a trecut si el la imobiliare. Averea lui Baldi este de 40 milioane de dolari. Arpad Paszkany, detinatorul companiei de investitii Polus Transilvania si patronul clubului de fotbal CFR Cluj are o avere de 40 milioane de dolari.

Nicoara-12 milioane de dolari

Gheorghe Chita este unicul importator al camioanelor DAF in Romania prin compania EVW Holding. Averea clujeanului se ridica la 32 milioane de dolari. Gabriel Cirlig, proprietarul companiei Jolidon are o avere de 20 de milioane de dolari. Cirlig a cumparat in 2004 85% din compania Argos, unul dintre competitorii Jolidon.

Urmatorul clujean din topul celor mai bogati romani este Gicu Agenor Gansca, cu 17 milioane de dolari. Anul acesta omul de afaceri a demarat procedura de preluare a pachetului majoritar la trustul de Instalatii Montaj (TIM). Foarte aproape de Gansca se situeaza Ovidiu Turcu, cu o avere de 18 milioane de dolari, patronul companiei Mucart, producator de carton ecologic.

Mircea Moga, patronul companiei Porcelain Manufactures si proprietarul centrului comercial "Galeriile Ferdinand" din municipiul Cluj-Napoca are o avere estimata la 15 milioane de dolari. Un alt clujean din top 300 cei mai bogati romani este Marius Ciurchea, actionar la Banca Transilvania.

Ciurchea detine o firma de producte de elemente de finisaje pentru constructii, Belplast si este fondatorul firmei imobiliare Arcada Grup. Ciurchea are o avere estimata la 15 milioane de dolari. Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, are o avere estimata la 12 milioane de dolari. Nicoara este actionar la Banca Transilvania, la grupul de firme Compexit si la Cambio.

Ultimul clujean din top 300 cei mai bogati romani este Marcel Borodi, cu o avere de 11 milioane de dolari. Borodi este actionarul majoritar al grupului Brinel.

Sase bihoreni de top

Fratii Micula sunt cei mai bogati oameni din judetul Bihor, cu o avere de 770 milioane de dolari, suma ce ii claseaza pe locul sase in Top 300 cei mai bogati romani. Cei doi conduc grupul European Drinks&Food, producator de bauturi racoritoare, dar si centrul National Media care include posturile National TV, N24, National FM, Favorit TV si ziarul Realitatea Romaneasca.

Pe locul 16 in clasament se claseaza tot un Oradean, Zoltan Teszari, cu o avere de 230 milioane de dolari. Teszari este actionar la RCS&RDS, unul dintre liderii pietei de comunicatii din Romania, care a lansat serviciul de televiziune prin satelit direct-to-home DigiTV.

Un alt reprezentant al judetului Bihor in topul celor mai bogati romani este Alexandru Mudura., unul dintre actionarii centrului comercial Lotus Market din Oradea.

Mudura, a carui avere se ridica la 60 milioane de dolari, face afaceri si in Ungaria, unde, la inceputul anilor '90 a infiintat o firma de distributie de produse din ciocolata, care a ajuns sa detina 60% din piata de ciocolata a Ungariei. Proprietarul lantului de magazine Leonardo, Florin Padea este tot din Oradea. Averea acestuia se este estimata la 34 milioane de dolari.

Un alt oradean din Top 300 este Beniamin Rus, patronul companiei Selina, lider in categoria lucrarilor de infrastructura. Averea lui Rus este de 29 milioane de dolari. Cel care controleaza Timisoara Plaza Center, Tibor Tincau, este tot bihorean, averea acestuia ridicandu-se la 16 milioane de dolari.

Tincau a cumparat de curand 4,2 milioane de actioni la Sinteza Oradea, fabricant de produse chimice. Oradeanul detine actiuni si la comania Inflor Com care are statii de alimentare GPL, dar si la compania de taximetrie Felicor.

Ardeleni de top

In top 300 cei mai bogati romani, ardealul este reprezentat de peste 60 de persoane, exceptand clujul, care are 19 milioanari in top. Cei mai multi "bogati", dupa Cluj, sunt in Brasov, 12 persoane, dupa care urmeaza Sibiul si Targu Mures cu cate noua reprezentanti in top.

Cei mai cei

Anul acesta, primii trei clasati oameni din mass-media sunt Sorin Ovidiu Vintu, familia Paunescu si fratii Micula. In privinta celor mai bogati burlaci, Ion Tiriac ocupa prima pozitie, urmat de Sorin Ovidiu Vintu si de Zoltan Teszeari, a carui avere este estimata la 230 milioane de dolari.

Ovidiu Tender, a carui avere este de 190 milioane de dolari, ocupa pozitia a patra in topul burlacilor, urmat de Iulian Dascalu, patronul Iulius Grup, cu o avere de 120 milioane de dolari. Gheorghe Hagi ocupa prima pozitie in topul celor mai bogati sportivi si antrenori, cu o avere de 45 milioane de dolari, urmat de Gica Popescu, a carui avere se ridica la 40 milioane de dolari.

Pe locul trei se afla Anghel Iordanescu a carui avere se ridica la 18 milioane de dolari, urmat indeaproape de Adrian Ilie cu aceeasi suma. Dan Petrescu ocupa locul cinci printre cei mai bogati sportivi si antrenori, cu o avere de 14 milioane de dolari.

Cel mai tanar milionar din top 300 este Sebastian Aurelian Ghita, care, la doar 29 de ani a reusit sa cumuleze o avere de 40 milioane de dolari din IT, productie si servicii. Urmatorul ca varsta din top este Bogdan Dragomir, proprietarul Crystal Palace. La 30 de ani, Dragomir are deja o avere de 32 milioane de dolari.

Cea mai bogata familie din Romania este familia Paunesc, urmata de familia Voiculescu. Pe locul trei se situeaza familia Adamescu, cu 400 milioane de dolari, castigati din imobiliare, asigurari, retail si constructii.

Cea mai bogata femeie din Romania este Anca Vlad, cu 100 milioane de dolari, actionarul majoritar al companiei Filades, care se ocupa cu distributie si comercializarea de produse farmaceutice. Urmatoare in topul celor mai bogate femei este Lavinia Huidan, cu 25 milioane de dolari. Huidan este unic actionar la EIT Forum Auro, importator unic al autoturismelor Volvo in Romania.

Pe locul trei se afla Veronica Savanciuc, cea care conduce grupul de comunicare Brand Conection Romania.

Capii lumii

Capital a publicat si topul celor mai bogati 100 de oameni din lume. Bill Gates, fondatorul Microsoft ocupa, bineinteles prima pozitie, cu 50 de miliarde de dolari. Gates este urmat de Warren Buffet, patronul Berkshire Hateway care are o avere estimata la 42 miliarde de dolari. Mexicanul Carlos Slim Helu, actionar la Saks Inc., la operatorul de telefonie fixa Telmex si la American Movil.

Helu are o avere de 30 miliarde de dolari. Suedezul Ingvar Kamprad, detinatorul companiei IKEA, are o avere de 28 miliarde de dolari, care il situeaza pe locul patru in top 100. Nascut in India, dar cu resedinta in Marea Britane, Lakshmi Mittal, titanul otelului, are o avere de 23,5 miliarde de dolari.

Locul sase in top 100 cei mai bogati oameni din lume este ocupat de Paul Allen, cofondatorul companiei Microsoft, cu o avere de 22 miliarde de dolari.Francezul Bernard Arnault are o avere de 21,5 miliarde de dolari. "Taticul modei" este conducatorul Imperiului LVMH, care include marci de renume precum Fendi sau Christian Dior.

Pe urmatoarea pozitie se situeaza Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud, din Arabia Saudita, nepotul regelui Arabiei Saudite, cu o avere de 20 miliarde de dolari. Alsaud este unul dintre cei mai bogati investitori ai lumii, fiind proprietarul unui pachet important de actiuni la Citigroup.

Pe locul noua in top se afla canadianul Kenneth Thomson si familia acestuia, cu o avere de 19,6 miliarde de dolari. Thomson detine 68,5% din Thomson Corp, un colos media fondat de tatal lui Kenneth in 1934 si prezidat acum de catre fiul acestuia, David. Li Ka-shing este cel mai bogat si mai influent om din Asia.

Averea acestuia, de 18,8 miliarde de dolari este centrata pe conglomeratele Cheung Kong si Hutchison Whampoa. Averea celor mai bogati 10 oameni din lume se ridica la 275,4 miliarde de dolari.

Rusia conduce Europa de Est

In topul celor mai bogati 50 de est europeni, miliardarii rusi ocupa primele noua pozitii. Astfel, Roman Abramovici, numit si "miliardarul de nicaieri", are o avere de 19,5 miliarde de dolari. Prima firma infiintata de Abramovici a fost fabrica de jucarii Ujut, urmata apoi de alte peste 20 de firme in diverse domenii.

Abramovici detine si Compania Petroliera Siberiana.Oleg Dieripaska, veteranul "razboiului aluminiului" din rusia, are o avere de 13 miliarde de dolari. Pe locul trei in topul celor mai bogati est-europeni se situeaza Mihail Fridman, cu o avere estimata la 12,4 miliarde de dolari. Acesta detine 40% din grupul Alfa, grup ce are active de peste 30 de miliarde de dolari.

Urmatoarea pozitie este ocupata Alexei Mordasov cu 12,3 miliarde de dolari. Mordasov este numit "Alexei din otel". Acesta detine 8,8% din banca Rosia din Sankt Petersburg. Mordasov este presedinte si actionar majoritar la Servestal, al doilea producator de otel, ca marime, din Rusia.

Vagit Alekperov, supranumit "primul petrolist al Rusiei" are o avere de 12 miliarde de dolari, urmat de Vladimir Lisin, presedintele si proprietarul Combinatului Metalurgic Novolipietk, tot cu 12 miliarde de dolari.

Cinci bistriteni in Top 300

Revista Capital a lansat saptamana trecuta a cincea editie a “Top 300 cei mai bogati romani”. Printre cei 300 de milionari se numara anul acesta doar cinci bistriteni, fata de sapte anul trecut, deoarece anul acesta baremul de intrare in celebrul top a fost ridicat de la sapte la nu mai putin de 10 milioane de dolari.

Cei doi care au parasit topul sunt Ioan Magadan, patronul societatii Miro si Ioan Moldovan.

Fata de anul trecut averile romanilor au crescut considerabil, astfel ca acum avem primii miliardari romani in dolari. Primul loc din clasament il ocupa anul acesta Iosif Constantin Dragan cu o avere estimata undeva intre 1,3-1,6 miliarde de dolari. Ion Tiriac, catalogat in 2005 cel mai bogat roman se afla anul acesta pe locul doi, averea sa fiind intre 1,2-1,5 miliarde USD.

Chiar daca ii place sa fie numarul unu, anul acesta Gigi Becali trebuie sa se multumeasca cu pozitia a treia. “Razboinicul luminii” a saltat de pe locul sapte pe trei cu o avere de 950 milioane.

Printre cei mai bogati politicieni ai anului 2006 se numara Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, cu o avere de 500 milioane de dolari urmat indeaproape de George Copos, senator PC, a carui avere este de 420 milioane USD. Cel mai bogat roman din mass media este Sorin Ovidiu Vantu cu o avere intre 850-900 milioane dolari, el ocupand locul patru in celebrul Top 300.

La categoria cel mai bogat sportiv-antrenor Gheorghe Hagi este lider cu o avere estimata intre 40-45 milioane, iar cea mai bogata femeie din Romania este Anca Vlad, actionar majoritar la Compania Fildas, cu o avere de 95-100 milioane de dolari. La fel ca si in anii trecuti capitala detine cei mai multi bogati, judetul Bistrita Nasaud ocupand doar locul 25 cu o avere totala de 67 milioane USD.

Averea totala a celor 300 de milionari este de 22 miliarde de dolari, ceea ce ar insemna 18,5 % din produsul intern brut al tarii.

Averile Topaz

Cel mai bogat bistritean este si anul acesta Pamfil Moisil, actionarul majoritar al grupului de firme Topaz. Grupul este alcatuit din sapte firme cu diferite ramuri de activitate precum materiale si produse termoizolante, mase plastice, confectii metalice, transport, bauturi racoritoare, produse din carne si centre comerciale.

Unul din cele mai importante contracte ale grupului este cel cu firma Pirelli, pentru care Topaz realizeaza structura metalica de rezistenta a unei fabrici. Totusi, averea omului de afaceri nu a cunoscut nici o crestere, aceasta ramanand la suma de 15-16 milioane de dolari.

Tiberiu Fiscutean, de asemenea actionar la grupul Topaz, nu a inregistrat o marire a averii, care anul trecut era intre 13-14 milioane USD.

Fratii Moraru pe podium

Pentru fratii Eugen si Constantin Moraru afacerile nu au mers prea bine in ultima vreme. Anul trecut Geromed Medias, una din companiile celor doi, a pierdut aproximativ 270.000 de euro, iar cifra de afaceri a scazut cu nu mai putin de 65 de procente fata de anul trecut. La ora actuala fratii Moraru mai detin doua fabrici de sticla in tara, in Bistrita respectiv in Cluj-Napoca.

Acestia au de asemenea doua companii de constructii in Statele Unite, care inregistreaza succese reale. Totusi se pare ca nu destule, deoarece averea lor a scazut considerabil de la 16-17 la 13-14 milioane de dolari.

Viorel Moldovan inca in top

Atacantul de la Rapid se mentine inca in topul celor mai bogati 300 de romani chiar daca averea sa nu a cunoscut nici o schimbare, ramanand la valoarea de 12 milioane USD. Viorel Moldovan crede in continuare ca dobanda de la banca este investitia cu cel mai mare succes.

Dupa retragerea definitiva din fotbal acesta isi va deschide o mica firma la Bistrita si probabil se va ocupa mai mult de scoala de fotbal din municipiu, scoala care ii poarta numele.

Averea Iuganilor in crestere

Daca anul trecut omul de afaceri Emil Iugan se plangea ca a pierdut din cauza cursului valutar, anul acesta situatia s-a schimbat. Cei din familia Iugan sunt singurii bistriteni din Top 300 a caror avere a inregistrat o crestere. Chiar daca averea familiei a crescut la 10-11milioane de dolari, Iugan ocupa un loc la coada topului, chiar si daca nu vorbim numai despre Bistrita.

Afacerile cu lemn ale MIS GROUP se pare ca sunt destul de profitabile, mai ales ca cea mai mare parte a productiei este destinata exportului. MIS GRUP se lauda de asemenea cu faptul ca este singurul producator de ambalaje din lemn din Romania. Pe langa afacerile cu lemn societatea se ocupa si cu constructiile civile, iar mai nou si cu prelucrarea superioara a deseurilor.

Firmele familiei Iugan au la ora actuala peste 600 de angajati, iar terenurile detinute se intind pe o suprafata nu mai mica de 30 de hectare.

Magadan si Moldovan - out

Patronul firmei Miro, Ioan Magadan, a parasit topul 300 al celor mai bogati romani. Se pare ca afacerile nu au mers prea bine deoarece averea lui Magadan nu a atins anul acesta pragul de 10 milioane de dolari, chiar daca anul trecut aceasta se situa intre 9-10 milioane USD. Ioan Moldovan este cel de-al doilea bistritean care nu se mai numara printre cei 300 cei mai bogati romani.

Patronul hotelurilor Coroana de Aur si Dracula inregistra anul trecut o avere de 7 milioane de dolari. Din afacerile din turism si industria alimentara acesta nu a reusit sa mai acumuleze 3 milioane de USD pentru a se mentine in topul „bastanilor”.

Sistem

Averile milionarilor au fost calculate in functie de datele de bilant din 2005, tinandu-se cont si de evolutia afacerilor de-a lungul acestui an si de tranzactiile efectuate in 2006. Redactorii publicatiei financiare Capital se astepta ca anul viitor tot mai multi romani sa intre in topul celor 300 in urma retrocedarilor.

Unul dintre ei va fi cu siguranta Regele Mihai, care in urma retrocedarii a obtinut terenuri, castele si alte imobile, care la ora actuala valoreaza peste 20 de milioane de dolari. Motivul pentru care regele nu a intrat in topul acestui an este ca fara domeniul Peles si viitoarele titluri de la Fondul Proprietatea nu se poate face o evaluare corecta.