Pe vremuri, in satul Costiui era o adevarata comunitate de dogari. Acum, au mai ramas doar doi-trei. Insa mestesugul lor a ramas doar o activitate predominant artizanala. De cand au aparut butoaiele de plastic, sau, mai nou de inox, dogarii au fost "uitati”, iar ucenicii dornici de a invata meserie nu se prea gasesc.

Asociatia "Valea Verde” din Sighetu Marmatiei, a scos pe piata un pliant inedit, intitulat "10 argumente culinare pentru vizitarea Tarii Maramuresului”.

Este vorba despre o minicarte de bucate traditionale morosenesti, care ofera vizitatorului o alta fateta, putin mediatizata, dar foarte atractiva, a Maramuresului.

Ciorba maramureseana, supa de usturoi, ciulamaua de ciuperci, coastele cu carnati si mamaliguta, rulada de hremzli, sarmalele cu pasat, varzarul, cozonacul sau prajitura cu branza, preparate in stil local, se constituie in tot atatea atractii pentru vizitatorul flamand!

Pliantul, semnat de Doina Ioana Balazs, Ion Maris si “inegalabila Mama Ioana Teleptean”, a fost lansat saptamana trecuta pe piata, si va fi, suntem siguri, un succes.

Mai ales ca respectivele mancaruri au fost "verificate” minutios de catre Radu Anton Roman, renumitul specialist in arta culinara romaneasca, ce a poposit anul trecut in ograda Doinei Balazs, unde a realizat si o emisiune TV.

Ion Maris, "omul cu ideea”, ne-a declarat: "De multa vreme doream sa realizez acest lucru. Pliantul respectiv urmeaza sa fie tradus curand in cateva limbi de circulatie internationala. Iar apoi, va urma un alt proiect speram, si anume realizarea unei carti de bucate maramuresene.

Este pacat, multe dintre vechile retete dispar, asa ca trebuie sa le salvam pentru posteritate, si pentru noi, dar si pentru vizitatorii Maramuresului”.

Iata deci, cum maramuresenii se apropie tot mai mult de sistemul occidental de valori si promovare turistica, ce stie sa exploateze fiecare amanunt atractiv. Pana acolo mai este drum lung, dar pliantul "Argumentele culinare” aparut a