S-a deschis prima biblioteca pentru romanii din Spania. Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures si ai Bibliotecii “Petre Dulfu” din Baia Mare au inaugurat, luni, la Madrid, prima biblioteca destinata romanilor care traiesc in Spania. Peste 15.000 de volume de carte vor intra in patrimoniul a patru biblioteci romanesti, deschise cu sprijinul financiar si material al celor doua institutii publice din judetul Maramures.

Valoarea proiectului cultural sustinut de autoritatile maramuresene a fost estimat la aproximativ 125.000 de euro, iar partea logistica a fost asigurata de autoritatile spaniole. “Practic, ceea ce facem, azi, la Madrid este urmare a interesului autoritatilor spaniole, care au dorit sa-i sprijine in acest mod pe romanii stabiliti in aceasta tara.

Cred ca este nevoie de multa carte romaneasca pentru cei care au ales sa traiasca in aceasta tara” - a declarat prof. Teodor Ardeleanu, directorul Bibliotecii “Petre Dulfu”.

Proiectul cultural a fost demarat de Consiliul Judetean Maramures, in urma cu an si jumatate, timp in care s-a facut achizitia de carte si s-au studiat locurile unde urmau sa fie deschise cele patru biblioteci. “Bibliotecile vor putea fi accesibile romanilor la Madrid, Salamanca, Alicante si Alacala de Henares.

Punctele de carte romaneasca functioneaza in interiorul unor biblioteci publice sau universitare. Cartile sunt atat pentru studentii romani care invata in Spania, cat si pentru romanii care traiesc aici.

Sunt convinsa ca romanii vor primi cu entuziasm initiativa noastra” - a declarat, luni, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Maramures, Gherda Szabo, care a participat, la Madrid, la deschiderea primei biblioteci din cele patru.

La festivitatea de inaugurare au participat ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, membri ai ambasadei, delegatia din Maramures si reprezentanti ai autoritatilor locale. In zilele de marti si miercuri /14-15 noiembrie/, urmeaza a fi deschise punctele de carte romaneasca din Salamanca si Alicante.