Colegii mei de la Calculatoare vor sa lucreze in strainatate pentru ca acolo se castiga mai bine. Sunt targumuresean si stiu ca, la mine acasa, n-am nici o sansa, pentru ca nu vreau sa ma-ngrop intr-o fabrica. E clar ca, la noi, cel mai mult se castiga la Bucuresti, Timisoara si Cluj.

Daca as ramane in Romania, as alege Bucurestiul, pentru ca un programator incepator de acolo castiga minimum 500 de euro, fata de 300 de euro, cat iti ofera o firma clujeana.

Majoritatea firmelor noastre angajeaza pentru cel mult un an, pentru ca li-e teama ca tinerii sa nu plece, spune Marius Salcudeanu, presedinte al Board of European Students of Technology (BEST) Cluj. Organizatia actioneaza ca mediator intre companii si studentii Universitatii Tehnice (UTCN). Am avut azi o intrevedere cu cei de la Emerson.

Vin la noi cate 2-3 companii pe saptamana, nu numai din Cluj. Ne gasim in situatia de a nu putea face fata solicitarilor.

Problema este ca, daca studentii isi gasesc posturi cu salarii bune, este greu sa ii tii in facultate, sustine rectorul UTCN, Radu Munteanu. Tot timpul suntem in cautare de oameni buni. Daca programatori sau dezvoltatori mai gasim, consultanti, respectiv cei care asigura interfata intre dezvoltator, programator si client, sunt mai greu de gasit, spune Georgiana Man, director marketing Net Brinel.

Un programator castiga 1000 de euro

In Tetarom I vor lucra 450 de dezvoltatori de software, dar exista si alti angajati in conexiune cu IT-ul. Daca va veni Nokia, aceasta a promis, la Tetarom III, 15 000 de locuri de munca, daca va veni alta companie, va avea o alta structura de personal si va crea 10 000 de locuri de munca.

In Tetarom II, Emerson va construi un centru de cercetare unde vor lucra 450 de IT-isti, insa este toti ceilalti angajati, cati vor lucra in cele 5-6 fabrici ale companiei, trebuie sa aiba cunostinte temeinice de IT, ne-a declarat directorul general al Tetarom, Viorel Gavrea.

Cei de la Emerson spun ca nu au probleme in privinta personalului. Totusi, trebuie sa recunoastem ca exista o criza de programatori valorosi pe piata Clujului, cei specializati in limbaje sofisticate, spune Gavrea. Administrator al parcurilor industriale publice din Cluj-Napoca este Tetarom, societate controlata de CJ.

Primul parc de inalta tehnologie din judet, Tetarom I, se imparte in parcele de 650-55 500 mp.

Consiliul a creat parcul pentru a incuraja dezvoltarea inaltei tehnologii si de a valorifica potentialul de mana de lucru inalt calificata furnizat de cei 100 000 de studenti.

Investitii de sute de milioane de euro

Proiectul primului parc industrial a inghitit 5,2 milioane de euro. In schimb, valoarea investitiilor atrase va fi de 150 de milioane de euro. Principalele activitati care se desfasoara sunt in domeniile software, electronica, telecomunicatii, automatizari industriale si servicii de uz general.

Cele mai mari investitii le-au facut Ruwell Romania - 50 de milioane de euro, Emerson si Software ITC - 5 milioane de euro, Aries Transilvania (Net Brinel) si Energobit - 3 milioane, Suprem - 2 milioane, CBC Development Design - 1,8 milioane, Frosys - 1,5 milioane.

In Tetarom II isi va avea centrul compania americana Emerson. Aceasta produce valve si regulatoare de gaz, motoare electrice de mici si mari dimensiuni, generatoare electrice pentru turbine eoliene, scule si echipamente profesionale electrice pentru constructii. Emerson va crea si un centru de cercetare in domeniul ingineriei.

Printre investitorii in Tetarom III s-au anuntat Nokia (producator de telefoane mobile si furnizor de retele de telecomunicatii), care a promis investitii de 250 de milioane de euro si Elcoteq (producator de echipamente telecom), ambele din Finlanda.