Dupa ce ne-au dat bani, ne umplu si de laude. Oficialii BERD sint convinsi ca au facut o alegere buna, cind au finantat proiectele de dezvoltare ale Sibiului. Echipa de comunicare a bancii a ilustrat ceea ce reprezentantii ei au gasit drept „succesul deosebit al programelor de finantare" si „eforturile sustinute pe care Sibiul le depune", in vederea pregatirii pentru anul 2007.

Veni, vidi... si le-a placut

Impreuna cu oficialii BERD, echipa de presa a bancii a vizitat Sibiul in luna septembrie, pentru a vedea stadiul in care se afla lucrarile finantate. Iar concluziile vizitei au fost inserate intr-un articol laudativ, publicat zilele acestea pe site-ul oficial al institutiei financiare.

"Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Romaniei, situat in inima Transilvaniei, poseda tot ce ar dori un turist de la Europa istorica: piete largi, incintatoare curti interioare, strazi pavate cu piatra cubica ce serpuiesc printre frumoase cladiri vechi. Aceste frumuseti au facut ca Sibiul sa fie invitat de Luxemburg, cu care Sibiul are puternice legaturi, sa imparta titlul de Capitala Culturala a anului 2007", se arata in materialul scris de jurnalistii europeni.

Semnale pozitive

Iar edilul-sef nu si-a mai incaput in piele, de bucurie. "Includerea unui articol despre Sibiu, pe site-ul BERD, ne da semnale pozitive cu privire la perceptia internationala a noii imagini a Sibiului", a aratat primarul Klaus Johannis in conferinta de presa de ieri. Articolul mai consemneaza si declaratiile lui Johannis referitoare la necesitatea lucrarilor de reabilitare demarate de municipalitate:

"Strazile, cladirile vechi, iluminatul public, totul avea nevoie de modernizare. Sibiul avea nevoie de asemenea sa isi imbunatateasca transportul public urban, pentru a fi pregatiti pentru un aflux mai mare de vizitatori", le-a spus seful administratiei, jurnalistilor occidentali.

Colaborare "naturala"

Relatia Sibiului cu BERD a inceput inca din 2004, cind banca a acordat Sibiului un imprumut de 10 milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de apa si canalizare. In vederea pregatirii infrastructurii pentru anul 2007, municipalitatea a demarat mai multe lucrari finantate, atit din fonduri locale, cit si din doua imprumuturi contractate de la BERD, in valoare totala de 25 milioane de euro.

"Ajutorul dat Sibiului, in vederea pregatirii pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in 2007, a fost un pas natural de continuitate a relatiilor bune care au inceput cu citiva ani inainte", a apreciat Thomas Maier, directorul BERD al Departamentului de Infrastructura Municipala si de Mediu.