Scandalul terenurilor atribuite revolutionarilor la periferia municipiului Timisoara, in localitatea Giroc, pe amplasamente revendicate de localnici, pare ca s-a reactivat in ultimele zile.

Speculantii de teren au intrat in alerta maxima dupa ce au constatat ca instantele anuleaza pe banda rulanta precontractele de vanzare-cumparare prin care, contra unor sume modice, au achizitionat terenul de la revolutionari si adeverintele de punere in posesie de la localnici.

Panica este cu atat mai mare cu cat valoarea parcelelor cu front stradal a ajuns la 100 de euro/metrul patrat, in conditiile in care in zona se contureaza un luxos cartier de vile. "Este zarva mare. Cei care au luat bani pe adeverinte sunt cautati acasa de speculanti pentru a restitui sumele incasate, intrucat instantele anuleaza precontractele de vanzare-cumparare. Se va ajunge la violente.

Va dati seama ca toti cei care au incasat bani pe promisiuni de vanzare, i-au cheltuit", a spus Rodica Dene, lidera celor 221 de localnici care revendica de la Primaria Giroc o suprafata totala de nu mai putin de 473 de hectare, pe care au acte de proprietate, evaluate la aproape 20 milioane de euro.

Tendinta judecatorilor de a restitui pamantul proprietarilor s-a confirmat, ieri, si in cazul Rodicai Dene, careia Curtea de Apel Timisoara i-a dat castig de cauza in revendicarea a 3,5 hectare de teren. "Nu avem nimic impotriva ca revolutionarii sa primeasca pamant, insa nu pot fi pusi in posesie pe terenurile noastre.

Avem acte din care reiese ca detinem aceste suprafete de 50-60 de ani si trebuie sa ne luptam pentru a ne fi retrocedate. Nu cred ca revolutionarii au iesit in strada, ca si noi toti, pentru a ajunge deasupra legilor care garanteaza proprietatea", a spus femeia.

Cu ajutorul unei harti topografice aduse de la Szeged, din Ungaria, Rodica Dene a reusit sa demonstreze ca bunicii sai au avut in proprietate, pe teritoriul comunei, 3,5 hectare de pamant.

"Afaceristii care cumpara teren in Giroc au toate sansele sa-l piarda"

Implicat in acest scandal in calitate de cumparator al mai multor parcele de teren, fostul presedinte al Asociatiei Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie (ALTAR), Costel Bursuc, a promis ca in cazul in care instantele vor da dreptate localnicilor, va fi primul care va renunta la terenurile cumparate.

"Am recunoscut ca am cumparat sase hectare de teren in zona Giroc, cu bani pe care i-am imprumutat de la un prieten din Austria. Nu am santajat pe nimeni pentru a-mi vinde pamantul. Eu am facut o afacere. Am oferit mii de euro pe un teren care, desi in documente aparea liber de sarcini, acum aflu ca este revendicat de proprietari.

Deci eu pot sa pierd banii, in timp ce revolutionarii care si-au vandut terenul au castigat. De aceea, eu voi fi primul care voi renunta la terenurile mele daca voi constata ca fostii proprietari isi cer drepturile si au actele in regula. Nu se poate repara o nedreptate, printr-o alta nedreptate", a spus Bursuc.

Pe de alta parte, o declaratie a prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, referitoare la improprietarirea girocenilor cu pamant in zona Stiuca, la aproximativ 40 km de Timisoara, a contribuit la accentuarea nemultumirilor imobiliare acumulate in comuna Giroc.

"Sa mearga prefectul la Stiuca. Noi vrem pamanturile noastre, in Giroc. Eventual, vom merge la CEDO pentru a ne judeca cu Statul Roman. Afaceristii care cumpara teren in zona ar trebui sa se opreasca, pentru ca au toate sansele sa piarda banii. Sunt pamanturile noastre si nu vom renunta la ele cu nici un chip", a avertizat Viorel Eli, un alt nedreptatit din Giroc.