Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica a judetului Sibiu si-a aprobat planul strategic pe anul 2007. Planul urmeaza a fi supus aprobarii consiliului judetean. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului propune reducerea la 8 minute a timpului mediu de raspuns al Politiei la sesizarile cetatenilor.

Obiective pe hirtie

ATOP Sibiu si-a definitivat si aprobat planul strategic pe anul 2007. Masurile propuse, in special cele care vizeaza institutiile statului cu menirea de a asigura ordinea si linistea publica, sint de fapt propriile planuri de actiune ale acestora.

Printre obiectivele concrete se numara apararea patrimoniului privat si public si reducerea cu 3% a furturilor din locuinte, societati comerciale si de autoturisme, reducerea cu 5% a numarului evenimentelor rutiere cu morti sau raniti grav, reducerea cu 5% a infractiunilor stradale si cu 2 procente a celor de mare violenta.

De asemenea, reprezentantii ATOP si-ar dori un timp mediu de raspuns al Politiei la doar 8 minute.

Relatii mai strinse

Evenimentele care se vor derula anul viitor la Sibiu cer din partea fortelor de ordine asigurarea unui plus de cadre si o noua abordare, europeana a relatiilor cu cetateanul, cu turistul roman si strain. Cum evenimentul este cunoscut si pregatit ca atare de Politia Romana, ATOP crede ca este necesara o colaborare mai strinsa intre toate autoritatile.

In acest sens isi propune "coroborarea eforturilor si intarirea parteneriatului public politist intre autoritati si comunitatile locale, care sa conduca la prevenirea si combaterea fenomenului infractional, cu implicatii benefice asupra sigurantei cetateanului si imaginii judetului Sibiu, in mediul national si international".

Obiective pentru 2007

Obiectivele ATOP pentru anul care urmeaza vizeaza si lucruri importante, dar cu bataie lunga si cu un grad mare de probabilitate. Se propune, printre altele, "implicarea conducerii Consiliului Judetean Sibiu in activitatea de convingere a consiliilor locale de la nivelul primariilor comunale de a adopta hotariri care sa conduca la realizarea unor drumuri secundare (pentru utilaje agricole si atelaje), precum si pentru asigurarea cu paza obsteasca a comunelor, pe timp de noapte".

Autorii mai subliniaza necesitatea infiintarii Politiei Comunitare la nivelul tuturor oraselor si municipiilor din judetul Sibiu si identificarea unor locatii pentru sediile de politie care nu sint in proprietatea Ministerului Administratiei si Internelor si punerea acestora la dispozitia Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu.

Dotari performante

Un capitol aparte il constituie organizarea si desfasurarea procedurilor de achizitii si finalizarea sistemului de monitorizare cu camere video a celor cinci de puncte de acces in si din judetul Sibiu si asigurarea dotarii cu aparatura a Biroului Judetean pentru Consilierea Victimelor Violentei Intrafamiliale si Minorilor Abuzati.

Pentru aceasta se cere Consiliului Judetean achizitionarea a unei camere video digitale (in valoare de 1.500 euro), a unui aparat foto digital (300 euro), a unui videoproiector (1.000 euro) si a unui laptop (1.000 euro). Se mai adauga hirtie, toner si alte consumabile, in valoare de 3 000 euro, precum si un copiator alb-negru, care va costa 800 de euro.