Controversatul om politic timisean Iosif Oncu, membru PSD si primar al orasului Sannicolau Mare, se afla din nou in atentia organelor de urmarire si cercetare penala, dupa ce a fost denuntat ca ar fi platit din banii publici, fara acordul Consiliului Local, peste 200 de milioane de lei onorariu unui avocat care l-a reprezentat in instanta.

Cercetarile releva ca in 28 ianuarie 2005 a fost incheiat contractul de asistenta juridica (nr. 210) intre Anton Trailescu, in calitate de avocat, si Iosif Oncu. Conform documentului, obiectul contractului era "acordarea de consultatii juridice", iar la rubrica "client" figura Primaria Sannicolau Mare.

Achetatorii sustin ca, desi institutia avea propriul sau jurist angajat, a carui sarcina de serviciu era tocmai acordarea de asistenta juridica si reprezentare in instanta a Primariei in litigiile cu diferite persoane, edilul a preferat sa-si aduca alt avocat, pe care sa il plateasca din banii publici, fara a solicita acordul consilierilor locali, asa cum cere legea.

Onorariul aparatorului a fost fixat, conform contractului, la suma de 10 milioane de lei vechi, platibila in fiecare zi de 15 a lunii, incepand cu februarie 2005 si pana la sfarsitul anului respectiv.

Interesant este ca la capitolul "alte clauze" din acest act se specifica, negru pe alb, ca "pentru asistarea si reprezentarea in Justitie se vor negocia onorarii distincte". Adica, "alti bani, alta distractie", totul pe spatele contribuabililor.

Surse din randul anchetatorilor sustin ca avocatul Trailescu a reprezentat Primaria doar o singura data, intr-un proces civil, pentru care s-a incheiat un alt contract pentru su-ma de 100 de milioane de lei, onorariu exorbitant pentru acest tip de cauze.

Este vorba despre un litigiu in contencios-administrativ, judecat la Tribunalul Timis, in care Curtea de Conturi, dupa un control, a dat in judecata mai multi functionari si consilieri din Sannicolau Mare pentru a recupera un prejudiciu retinut in sarcina acestora.

Anchetatorii au mentionat ca in acest proces Iosif Oncu ar fi fost reprezentat de avocatul Trailescu in calitate de persoana fizica, iar astfel un serviciu personal s-ar fi platit din banii publici.

De altfel, la dosar exista delegatia de reprezentare, in care clientul este nominalizat ca fiind Iosif Oncu si nu Primaria Sannicolau Mare - mai explica organele de cercetare penala.

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare, Ciprian Zamfirescu, a confirmat ca la ora actuala se fac cercetari impotriva primarului pentru abuz in serviciu, "in legatura cu legalitatea acestui contract".

Oncu se considera o institutie publica

"E o porcarie", a fost prima reactie a lui Oncu. In opinia sa, "Legea 215 a administratiei publice locale da dreptul oricarui primar sa-si angajeze un avocat. In acea perioada Primaria nu avea jurist, asa ca am considerat absolut normal sa angajez un avocat pentru a ne reprezenta in instanta", a spus edilul.

Pe de alta parte, Oncu nu considera ca onorariul de 100 de milioane de lei platit avocatului ar fi prea mare. "Sunt procese care se intind pe doi-trei ani si avocatul trebuie sa le duca la capat pe toate. Nu e o suma mare. Cei de la Parchet imi fac dosare pe-nale pe fiecare problema in parte", a adaugat primarul.

Contrar opiniei lui Oncu, viceprimarul orasului, Danut Groza, este de parere ca pentru angajarea unui avocat ar fi trebuit consultat plenul Consiliului Local. "Fiind vorba de cheltuirea banilor publici, normal ca trebuia sa intrebe consilierii, ceea ce nu s-a intamplat", a adaugat viceprimarul.

Ar mai trebui spus ca pana in prezent impotriva lui Iosif Oncu exista deja cinci dosare de cercetare penala, dintre care unul ar putea fi declinat spre competenta solutionare la DNA Timisoara.