Cristian R. este unul dintre cei care sufera din cauza ca mai trebuie sa fie operat pentru a se putea face bine. El isi doreste sa-l opereze Iisus, deoarece medicilor trebuie sa le dea bani. Nu mai pot sa merg la scoala, am avut paralizie, dar acum sunt mai bine.

Am fost operat in aprilie, dar medicul nu mi-a scos toata tumoarea, deoarece i-a fost frica sa nu mor. Asa ca, mai trebuie sa ma opereze, dar inca nu stiu perioada. In America ar fi mult mai bine sa fac operatia, dar mama nu are viza si nu ma poate duce, ne-a povestit Cristian, caruia i se citea durerea pe fata.

Spune ca la departare nu vede, numai daca tine capul intr-o parte. Nu stiu cum sa tin capul drept, se scuza. Cand ne povestea despre boala lui, parea sa-si sprijine capul pe umar. Ca sa ne poata vedea. Bucuriile lui sunt marunte, in Institut. Una dintre ele, expunerea unui desen propriu pe holul sectiei de pediatrie.

Ii place sa deseneze, spune. si sa se joace. Pacat ca masina cu telecomanda nu mai merge.

Transfer dintr-un spital intr-altul

Mama lui Cristian, Ana, isi aminteste ca primele simptome ale bolii au fost durerea de cap si de stomac. Era in clasa a VIII-a. Problemele au inceput de la cap, il durea stomacul, nu-si putea misca piciorul drept. I-am facut toate analizele, descoperindu-se ceva la stomac. Dar durerea de cap persista, spune mama.

Eu, ca mama, simteam ca are ceva, ma apasa ceva pe inima, cu toate ca medicii nu i-au depistat boala. Eu ma plangeam la ei ca copilul are dureri de cap, ne povesteste Ana. Ea isi aminteste ca in aprilie Cristian nu mai avea echilibru si au venit din nou la neurolog, care in cele din urma i-a descoperit boala. Cancerul.

Diagnostic: tumoare maligna

Medicii i-au descoperit tumoare pe creierul mic. Nu-mi venea sa cred ce aud, dar in acelasi timp am fost pregatita, vazandu-l pe Cristian cum se usca pe picioare. Am avut si un vis, in urma caruia mi-am dat seama ca este viermele asta rau, cancerul, isi aminteste revoltata Ana. Cristian are 16 ani si mai are cinci frati.

Tomograful mi-a spus imediat ca tumoarea a ajuns pe coloana si ne-a spus sa fim tari. Deja sunt sase luni de cand ne luptam cu boala. M-am rugat foarte mult, iar Cristian este un luptator si sper sa se faca bine, spune Ana.

Auzindu-le in salon pe mamele altor copii vorbind despre cancer, Cristian cauta in ochii mamei sale o confirmare salvatoare: Eu nu am tumoarea aia rea, spunea el. Altadata, ii cerea sa-i spuna adevarul. Mami, vreau sa-mi spui adevarul. Mor sau nu mor?, ne povesteste Ana, aproape plangand.

In momentul de fata este intr-un stadiu bun si este o bucurie mare pentru el ca nu-l doare capul. E necajit ca nu mai poate munci, juca fotbal, spune Ana.

Zambet pentru copii

Organizatia de tineret Leo Club Bastion Cluj a oferit, ieri, copiilor internati la Oncologie, cadouri de Sfantul Nicolae, in cadrul programului Clipe Magice.

Proiectul se desfasoara in fiecare an la Spitalul Oncologic si isi propune sa aduca un zambet copiilor care nu au sansa de a petrece Sarbatorile impreuna cu familia, a declarat coordonatorul proiectului, Florin Somodi. Cadoul tinerilor Leo consta in proiectia de desene animate si oferirea de dulciuri si jucarii de Mos Nicolae.

La sectia de oncopediatrie sunt 50 de paturi, iar in momentul de fata sunt internati 40 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani. Au boli oncologice, cancer, ne-a explicat seful de sectie, Stefania Neamtu.