Santier in plin cartier. Cand firma oradeana Trei G s-a apucat de sapaturi, oradenii din Cartierul Rogerius se minunau ce ditamai colosul se va construi acolo de-i nevoie de o fundatie cat una de bloc. Zvonul s-a-ntins repede: Trei G vor sa ridice un supermarket in mijlocul cartierului. Pana aici, toate bune. Insa curand s-a aflat adevarul. Patronul firmei nu are nici un fel de autorizatie.

Luat la intrebari, omul mai si face pe niznaiul, ca nu stia ca-i trebuie acte, ca o fi, c-o pati. De parca-l crede cineva. Mai mult, ditamai colosul de beton a furat din ograda scolii invecinate cativa metri patrati buni iar constructia a destabilizat terenul, care se surpa continuu in falii adanci.

Santier dupa ureche

Amplasat la intersectia strazilor Barsei cu Moldovei, situat in vecinatatea scolii Generale cu clasele I-VIII numarul 11 Oradea, santierul firmei Trei G e invaluit intr-o nebuloasa legislativa. In primul rand, a fost deschis in baza unui simplu certificat de urbanism eliberat de Primaria Oradea, fara obtinerea unei autorizatiei de constructie.

Din cauza aceasta, firma a fost amendata iar constructia a fost sistata pana la obtinerea actelor necesare. Administratorii companiei Trei G isi recunosc vina si vor sa intre in legalitate. Principala victima a santierului pare a fi scoala din vecinatate, a carei elevi trebuie sa circule pe carosabil, trotuarul fiind blocat de gramezile de pamant depozitate aiurea de constructori.

Singura autorizatie pe care firma Trei G o are, pe langa certificatul de urbanism, este autorizatia de demolare.

Demolare cu scandal

Potrivit specificatiilor clare din certificatul de urbanism numarul 683, emis in data de 14 februarie 2006, acul “nu tine loc de autorizatie de constructie si nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii”. Cu toate acestea, societatea oradeana Trei G au deschis santierul de pe strada Barsei din 28 august 2006.

Pornit fara autorizatie, santierul a inceput sa deranjeze si scoala din vecinatate, din cauza amplorii sale. In timpul sapaturilor, o parte din gardul scolii s-a surpat. Desi urmele au fst sterse, in ultima luna alte efete s-au facut resimtite. Din cauza adancimii fundatiei, de peste sapte metri sub nivelul solului, terenul din vecinatatea betoanelor Trei G se surpa.

Falii intregi de pamant s-au desprins din spatiul verde al scolii 11, din cauza neconsolidarii solului din jurul sapaturii.

“Suntem in aceeasi situatie cu toti locatarii din zona”, declara Nicolae Marc, directorul scolii Generale cu clasele I-VIII, numarul 11, Oradea. “Am discutat cu reprezentantii Primariei Oradea si m-au asigurat ca nu va fi nicio problema, devreme ce totul va decurge in mod legal.

Am facut si o plangere catre Primarie, dar care nu a fost solutionata inca”, a mai spus directorul. scoala Generala cu clasele I-VII, numarul 11 Oradea cerea Administratiei Patrimoniului de Stat luarea unor masuri pentru siguranta elevilor care erau obligati sa circule pe carosabil, din cauza blocarii trotuarului.

Plangerea are ca temei numeroasele reclamatii depuse la conducerea unitatii de invatamant de catre parintii elevilor. Potrivit unor surse din cadrul secretariatului scolii, cei din Directia Tehnica din cadrul Primariei Oradea si-au luat angajamentul de a gasi o solutie in termen de 30 de zile de la inregistrarea plangerii.

Fara acte

Firmei Trei G ii revenea obligatia obtinerii de aprobari si din partea vecinilor, asta inaintea inceperii constructiei. “Eu nu am competenta necesara aprobarii acestui santier, asa ca am cerut reprezentantilor firmei se adreseze Primariei Oradea”, declara directorul de la Generala 11. Inspectorii Primariei Oradea au considerat ca firma trebuie amendata pentru demararea santierului.

“S.C. Trei G S.R.L. a fost amendata cu suma de 10 milioane ROL si s-au sistat lucrarile pana la intrarea in legalitate, motivatia fiind lipsa autorizatiei de constructie”, declara Ioan Szab?, inspector al Serviciului Comunicare, Imagine, Mass Media, din cadrul Primariei Oradea.

“In momentul de fata, firma se afla in faza depunerii documentatiei pentru eliberarea autorizatiei de constructie. Firma Trei G va trebui sa prezinte proiectul de executie. In intocmirea acestuia se va tine cont de conditiile din teren. Asadar, dupa cum reiese din certificatul de urbanism, este necesar sa se obtina acordul vecinilor din stanga si din spatele viitorului complex.

Daca proiectul de executie contine si un studiu de umbrire, acesta va releva in ce masura complexul afecteaza cladirile din vecinatate”, mai spune Szab?.

In umbra banilor

Principala problema, in cazul in care constructia va fi incheiata, consta in limitarea luminii naturale in salile de clasa ale scolii. “Daca va fi o constructie cu patru sau cinci etaje, imi ia toata lumina”, afirma directorul Marc. Problemele au aparut o data cu inceperea sapaturilor pentru santier. “Au sapat atat de aproape incat s-a surpat unul dintre ziduri.

Era un gard de beton care s-a daramat. Astfel, am ramas fara gard dar cu promisiunea reprezentantilor firmei ca il vor reconstrui la finalizarea santierului”, spune directorul.

Ion Govoreanu, unul dintre actionarii S.C. Trei G - Export S.R.L. are o alta versiune. “Zidul care s-a surpat nu este zidul scolii din vecinatate”, sustine acesta. “Zidul respectiv era pe proprietatea noastra”, explica Govoreanu. Actionarul Trei G recunoaste ca a gresit in ridicarea noii fundatii, nestiind ca are nevoie de autorizatie de constructie.

“Noi am obtinut un certificat de urbanism si o autorizatie de demolare. Am demolat vechiul depozit aflat pe amplasamentul respectiv, iar dupa aceea am turnat o fundatie pana la nivelul zero nefiind vorba de o constructie in sine. Primaria Oradea ne-a amendat cu 10 milioane de lei, iar noi am oprit santierul”.

Cat despre sesizarile reprezentantilor scolii Generale nr. 11, acesta nu considera ca ar trebui sa existe motive de ingrijorare: “Organele abilitate au facut un studiu de umbrire. Se tine cont si de aceasta chestiune in eliberarea autorizatiei de constructie”, afirma Govoreanu. “

Reprezentantul Trei G este de parere ca plangerea depusa de conducerea scolii catre Primaria Oradea nu-si are rostul si ca trebuia sa sesizeze firma pentru remedierea situatiei. Govoreanu promite ca gramezile de moloz si pamant depozitate pe trotuar vor fi indepartate in cel mai scurt timp.

“Am oprit santierul datorita faptului ca vrem sa mergem in normalitate din punct de vedere legal si vrem sa asiguram ca proiectul nu va crea discomfort vecinilor”, afirma acesta. Intre timp, gramezile de pamant stagneaza pe trotuar, in detrimentul elevilor si a parintilor ingrijorati de posibila producere a unor accidente rutiere.

Conducerea scolii asteapta raspunsul Primariei in solutionarea acestei probleme, iar societatea Trei G asteapta obtinerea autorizatiei de constructie pentru a putea continua, de data aceasta, in mod legal.