Plenul Senatului a adoptat, la inceputul acestei luni, Legea cos-bebe privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti, in valoare de 150 RON. Legea a fost initiata de un grup de parlamanetari PNL-PD. Initiativa prevede acordarea, gratuita, pentru fiecare nou-nascut intr-o unitate spitaliceasca, a unui cos care sa contina haine si lenjerie.

Banii vor proveni de la bugetele locale si se vor acorda o singura data, la iesirea mamei si copilului din clinica de maternitate. Proiectul de lege este initiativa deputatului PD de Bihor, Ionela Pop Bruchental. Din grupul parlamentar care au semnat proiectul de lege fac parte si senatorii Maria Petre (PD) si Dan Gabriel Popa (PNL), deputatii Roberta Anastase (PD) si Anca Boagiu (PD).

Punerea in practica a legii ar trebui sa aiba ca rezultat principal cresterea natalitatii, dar si un efort scazut pentru primele zile pe care mamele le traiesc alaturi de bebelusii lor.

Conform legii, achizitionarea produselor, transportul si distribuirea lor la spital se vor face de catre consiliile locale si judetene, in colaborare cu directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului. Suma necesara punerii in practica a noii legi se ridica, aproximativ, la 300 de miliarde de lei vechi, la nivel national, inregistrandu-se in jur de 200.000 de nasteri anual.

Copiii care se vor naste la domiciliu nu pot beneficia, conform legii, de aceste trusouri. Insa, printr-o cerere de aprobare la nivel local, bebelusii pot primi haine si lenjerie din partea statului in momentul eliberarii certificatului de nastere. Propunerea de a acorda acest drept numai in maternitati a fost facuta pentru a nu incuraja nasterile la domiciliu.

“Foarte rar se intampla ca un proiect de lege sa fie adoptat cu unanimitate de voturi in Camera Deputatilor”, spune Ionela Pop Bruchental, apreciind pozitiv faptul ca colegii deputati au votat la unison proiectul initiat de ea.

“Trebuie sa ne gandim ca este vorba despre un proiect de lege care a fost initiat de un singur parlamentar, care a reusit sa obtina sustinerea tuturor partidelor. Este foarte important ca parlamentarii l-au privit cu ochi buni. Mesajul meu pentru viitoarele mame a fost transmis odata cu efortul depus pentru ducerea la indeplinire a acestui proiect.

Parlamentarii din grupul PD sunt interesati sa usureze, macar un pic, misiunea tuturor mamelor care asigura viitorul acestei tari. Am mers chiar eu la cumparaturi pentru a vedea daca pot sa cumpar tot ceea ce este necesar, pentru ingrijirea unui bebelus, si am reusit”, declara deputatul PD de Bihor. Trusoul acordat de stat va fi primit de mamele care vor naste dupa data de 1 ianuarie 2007.