Liderul PSD, Mircea Geoana, a candidat impreuna cu Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan la presedintia partidului. In discursul tinut in fata delegatilor la Congresul desfasurat ieri la Bucuresti, Geoana a aratat ca depunerea unei motiuni de cenzura sau declansarea alegerilor anticipate ar fi o sansa pentru PSD.

"Daca nu se va putea gasi nici o solutie, la momentul hotarit de noi, impreuna, si motiunea de cenzura, si anticipatele, nu trebuie privite ca riscuri, ci ca o sansa pentru noi, in conditiile noastre, la momentul ales de noi", a spus Geoana.

Acesta nu a scapat prilejul de a critica PD si pe presedintele Traian Basescu, acesta din urma reprezentind un pericol pentru democratia romaneasca, fiind considerat drept „omul-stat". In ceea ce priveste PD, liderul social-democrat este de parere ca acest partid reprezinta „virusul instabilitatii politice".

Participantii la Congres au avut parte de o surpriza din partea senatorului Ion Iliescu, care a obiectat, asupra noii structuri de conducere a partidului, formata din 15 vicepresedinti, precum si fata de modul in care au fost definite atributiile lor. Iliescu nu a fost de acord cu faptul ca opt dintre vicepresedintii PSD vor fi alesi ca reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare.

Cei 1.450 de delegati au respins, insa, la vot, aceste obiectii la Statutul partidului. Potrivit noului Statut, functiile de vicepresedinte la nivel national se vor suplimenta, in noua conducere urmind sa fie cuprinsi opt vicepresedinti reprezentind regiunile de dezvoltare si cinci-sapte vicepresedinti cu domenii distincte de activitate.

Alte modificari privesc infiintarea functiei de presedinte de onoare, ales pentru un mandat de 4 ani, si desfiintarea functiei de presedinte executiv.

La finalul Congresului, Mircea Geoana a fost reales presedinte, cu 977 de voturi, fata de 385, cite a obtinut Sorin Oprescu. Senatorul Antonie Iorgovan s-a retras din cursa pentru sefia PSD, cedind voturile sale lui Sorin Oprescu.