Conducerea CAR-ului sustine ca situatia se repeta an de an din cauza saraciei celor de varsta a treia, care nu mai au nici o sursa de venit in afara de pensie, iar aceea este foarte mica. Cei mai multi vor sa-si umple masa de Craciun cu strictul necesar. Pe de alta parte exista oameni care fiind datori la utilitati si-au luat deja gandul de la sarmale, carnati si friptura.

Intretinerea, lumina, gazele sunt doar cateva dintre grijile costisitoare care le-au rapit speranta de a petrece bine in zi de sarbatoare. In plus, temandu-se sa nu ramana pe drumuri, batranii se ambitioneaza sa intampine noul an cu taxele platite. Si ca si cum n-ar fi deajuns, de multe ori mai apare si neprevazutul.

Vechi, unul cate unul, obiectele din casa incep sa aiba nevoie de reparatii exact cand ti-e lumea mai draga. “Am chemat un om sa-mi repare frigiderul, care m-a lasat cu buza umflata exact acum in prag de sarbatori. Mi-a cerut 180 de lei, bani pe care momentan nu-i am.

Unul nou nu-mi permit, mai ales ca am facut deja un imprumut sa cumpar si eu o crenguta de brad si o bucata de carne de Craciun,“ se plange Ana Constantinescu, una din batranele care supravietuieste cu 300 de lei lunar.