In momentul in care s-a aprobat asocierea, toata lumea stia ca se va vinde teren, o data cu casele. Deci n-ar fi o problema sa se vanda. Avem un administrator specialist care ne poate explica tehnic despre ce e vorba si, daca e in regula si pretul e bun, n-am nimic impotriva, a declarat consilierul PSD Remus Lapusan.

Nici consilierul liberal Ovidiu Turdean nu s-a declarat impotriva vanzarii, intrucat investitia e o afacere in care suntem impreuna (Polus si CL - n. red.).

Totusi, el sustine ca nu incurajeaza, in principiu, vanzarea de teren pentru sustinerea investitiei intrucat exista si alte surse de finantare. Mai transant a fost consilierul UDMR Laszlo Attila, care a facut apel la intelegerea initiala, ce prevede ca finantarea proiectului este in sarcina Polus.

Fiind vorba de o asociere in care CL detine 51 la suta, pot sa va spun ca CL isi va impune dorinta, a subliniat Laszlo. Vanzarea terenului ar putea fi pusa in discutie la inceputul lui 2008.

Promisiunea Polus

In oferta de asociere adjudecata de comisia de licitatie, Polus propunea CL vanzarea a 9,5 ha de teren din terenul municipalitatii. In termen de 12 luni de la data constituirii noii societati in parteneriat, Polus Real Estate se angajeaza sa valorifice terenul destinat centrului comercial si centrului wellnes&spa, promitea compania.

Terenurile sunt in suprafata de 48000 si, respectiv, 40.000 mp, iar pretul estimat de Polus e de 1,575 milioane de euro pentru cel aferent viitorului centru comercial si de 1,4 milioane de euro pentru centrul de infrumusetare.

Viceprimarul explica

Oferta s-a acceptat pentru considerente economice, nu in functie de vanzarea terenului. Aceea e o simpla propunere, CL va hotari daca se va realiza sau nu, sustine Popa. Specialistul nostru va face o analiza si ne va comunica avantajele si dezavantajele vanzarii terenului si abia apoi se va putea lua o decizie, a mai precizat viceprimarul.

Administratorul desemnat de CL in noua societate, Andrei Haas, care este directorul Administratiei de Venituri a Statului din cadrul Directiei Finantelor Publice Cluj, nu era informat cu privire la conditiile constituirii societatii Cartierul Tineretului, intrucat, pana la aceasta data, nu si-a preluat propriu-zis mandatul.

El a explicat, totusi, ca o societate poate dispune de capitalul sau social cu conditia ca banii rezultati din instrainarea bunurilor sa fie utilizati in interesul societatii.

Afacere imobiliara

In ce priveste pretul, totalizand aproape trei milioane de euro pentru 9,5 ha de teren intr-o zona in plina dezvoltare, acesta are coordonatele unui afaceri imobiliare de succes.

Pretul rezultat, de 30 de euro/mp, e de aproape opt ori mai mare decat pretul la care a fost evaluat terenul in intregimea sa (3,8 euro/mp) si de cel putin trei ori mai mic decat pretul actual al pietei, estimat de agentii imobiliari pentru un teren cu acces la utilitati in zona respectiva (100 de euro/mp).

Vom vinde din terenul aferent spatiilor conexe, cum e centrul spa si cel comercial, pentru a ne face capital de lucru, a declarat Vasile Ciorca, reprezentantul Polus si presedintele Consiliului de Administratie al Cartierul Tineretului SRL. Amintim ca forul local s-a asociat cu Polus Real Estate, in vara anului trecut, pentru construirea, pe 203 hectare din Someseni, a Cartierului Tineretului.

CL detine 51 la suta din asociere, cota aferenta terenului cu care se constituie parte in proiect, Polus avand obligatia, potrivit contractului, sa asigure organizarea finantarii necesare pentru construirea ansamblului rezidential.

2500 de locuinte in Cartierul Tineretului

Investitia Cartierul Tineretului este evaluata la aproximativ 200 de milioane de euro si prevede construirea a aproximativ 2500 de locuinte pe 203 hectare de teren din zona Someseni -Bulevardul Muncii. Locuintele trebuie finalizate in 5 ani si urmeaza sa fie vandute. Conform parteneriatului cu CL, Polus va ceda municipalitatii 384 de locuinte cu titlul de locuinte sociale.

Consiliul Local are o cota de participare de 51 la suta la profit-pierdere, profitul investitiei fiind estimat la aproximativ 9 milioane de euro.