Anul 2007 inseamna pentru Romania punctul culminant al istorie postbelice. Daca timp de aproape o jumatate de secol Romania a fost obligata sa suporte flagelul comunist, dupa 89, lucrurile au tins sa capete o turnura favorabila pentru poporul roman. Chiar daca timp de 16 ani, tranzitia si stransul curelei au fost principalele cuvinte de ordine, progresele nu au incetat sa apara.

In anul 2000, Romania a finalizat negocierile de aderare la organizatia nord-atlantica urmand ca mai apoi in 2004 Romania sa finalizeze negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Progresele inregistrate de Romania in ultimii ani s-au restrans si asupra judetului Cluj. Anul trecut a insemnat inceperea unor proiecte de interes vital in judet, majoritatea urmand a fi finalizate anul acesta.

Apare luminita... Daca in 2006 s-au demarat mai multe proiecte in judet, anul acesta o mare parte din acestea urmeaza sa se concretizeze. Astfel, anul acesta este termenul limita pentru finalizarea lucrarilor la cele trei parkinguri supraterane din spatele Pietei Mihai Viteazul, de pe strada Motilor si de pe strada Dorobantilor.

De asemenea, la inceputul anului se va finaliza si cel de-al doilea hypermarket Kaufland de pe strada Fabricii. Mai mult, la inceputul anului se va stabili strategia pentru construirea stadionului municipal, dar si pentru cele doua centuri ocolitoare, una urmand a fi finalizata. De asemenea, primul mall din judet isi va deschide portile in toamna acestui an.

Colosul se trezeste

O problema stringenta a judetului care urmeaza a fi rezolvata va fi stadionul municipal. Alesii locali si judeteni au sarcina de a stabili o strategie pentru respectivul proiect pana in 2 februarie.

Marius Niocara declara la finele anului trecut ca proiectul stadionului nu se refera doar la stadionul propriu-zis ci la intreaga zona cuprinsa intre actualul amplasament al stadionului si parcul Babes. “Proiectul stadionului nu se refera doar la stadionul propriu zis, ci la toata zona.

Se doreste realizarea unui complex sportiv pe o arie foarte mare care sa cuprinda intreg bazinul Somesului. Comisiile de la CL si CJ vor avea ca scop realizarea unei strategii pentru intreg complexul. Au termen 60 de zile sa-l conceapa.

Daca cele doua comisii nu se vor pune de acord in privinta unui proiect comun, CJ se va ocupa exclusiv de cele 6,6 hectare pe care se afla stadionul “Ion Moina”, lasand pe linie moarta celalalt proiect. Totusi, sper ca cele doua comisii sa ajunga la un acord de principiu si sa realizam in cel mai scurt timp complexul sportiv.

Deocamdata nu va pot spune daca stadionul va fi demolat sau reparat, sarcina aceasta cazand in atributiile comisiilor. In acest proiect complex se vor implica pe langa cele doua comisii ale CL si CJ si Universitatea Tehnica, proprietara bazinului olimpic, Apele Romane sau Directia de Tineret si Sport, cea care raspunde de situatia Salii Sporturilor”, a declarat Nicoara.

Cu alte cuvinte, pentru realizarea acestui proiect s-au constituit doua comisii, una la Consiliul Local si alta la cel judetean. Aceste doua comisii au sarcina extrem de dificila de a face in 3 luni ce nu s-a reusit in 4 ani. Totusi, problema este ca respectivele comisii trebuie sa se puna de acord cu privire la strategie.

Problema este ca pana la finele anului comisia de la CL nu s-a intalnit niciodata, in timp ce comisia de la CJ s-a intalnit o singura data. Ce sa mai vorbim de o sedinta comuna a celor doua comisii. Astfel pare destul de greu de conceput ca cele doua comisii vor reusi sa stabileasca un plan concret intr-o singura luna.

Drumurile noastre toate

Anul care tocmai s-a incheiat a insemnat modernizarea a peste 70 de strazi din totalul 288 cate sunt in proiectul administratiei locale. Anul acesta vor continua lucrarile la restul de strazi, proiectul de reabilitare a celor 288 de strazi urmand a fi finalizat in 2009. Tot anul acesta va fi finalizata lucrarea la zona pietonala de pe Eroilor.

Daca la finele anului trecut municipalitatea a dat in folosinta partea carosabila a strazii Eroilor, in primavara vor incepe lucrarile la zona pietonala efectiva, lucrarile urmand a fi finalizate in vara anului curent. Dupa ce pietonala de pe Eroilor va fi terminata se vor incepe lucrarile la cealata zona pietonala din Piata Unirii.

Infrastructura bat-o vina!

Tot in 2007 se vor continua lucrarile la cele doua centuri ocolitoare care vor devia traficul greu din municipiu, centura Bulevardul Muncii-Apahida urmand a fi finalizata. De asemenea, se vor finaliza lucrarile la Iulius Mall si se va finaliza o mare parte din programul de alimentare cu apa a satelor din campia transilvana.

Tot anul acesta cea mai mare lucrare de infrastructura a Romaniei, autostrada Brasov-Bors, va fi reluata. Daca timp de mai bine de doi ani lucrarile la autostrada nu au progresat, constructorul declara ca anul acesta se vor rezolva toate problemele.

Timp de mai bine de un an, contractul cu firma americana Bechtel, principalul constructor al autostrazii au fost renegociat, lucrarile fiind intrerupte. In vara anului trecut premierul Tariceanu declara cu surle si trambite ca firma americana nu va putea cheltui cati bani se vor acorda de la Guvern.

Vorbele premierului s-au adeverit, firma americana a dus lipsa de forta de munca, planul de lucrari pentru 2006 nefiind respectat. Totusi, reprezentantii firmei americane au declarat ca anul acesta lucrurile se vor imbunatati, urmand a angaja mai multi oameni pentru a recupera timpul pierdut.

Tetarom la incubat

Alta investiie importanta in municipiu vor fi cele trei parcuri industriale. In momentul de fata Consiliul Judetean Cluj a demarat constructia la doua din cele trei parcuri industriale, lucrarile la Tetarom I fiind finalizate anul trecut. Astfel, parcul industrial Tetarom I este o investitie de 5,2 milioane euro, bani acordati de Uniunea Europeana prin programul PHARE.

Pana in momentul de fata, o sumedenie de firme au semnat contracte ferme cu CJ Cluj, 123 milioane euro intrand in conturile judetului, intreg parcul industrial fiind concesionat. Parcul Industrial Tetarom I de pe Taietura Turcului ocupa 19,4 hectare. Suprafata construibila a parcului este disponibila pentru concesionare pentru o perioada de maxim 49 de ani.

In iarna anului trecut au fost finalizate lucrarile de infrastructura a Parcului Industrial Tetarom I si tot atunci au fost demarate lucrarile la Parcul Tetarom II, din zona Bulevardului Muncii, parc industrial care a fost in intregime cumparat de liderul mondial in industria motoarelor electrice, firma americana Emerson. Aceasta a anuntat o investitie de aproape 100 de milioane euro la Cluj.

In prezent, lucrarile la Tetarom III Floresti se afla in faza de proiect, investitia va fi demarata pe o suprafata de 120 de hectare. Reprezentantii CJ au declarat ca spera ca anul acesta sa se finalizeze lucrarile de infrastructura la Tetarom III, urmand ca in 2008 sa se inceapa lucrarile efective la parc.

In bugetul pe anul 2006 al municipalitatii clujene, se prevedea alocarea a un milion RON (10 miliarde lei vechi) pentru un incubator de afaceri.

In cadrul acestuia vor fi incluse, timp de cinci ani, 20 de firme care vor beneficia timp de cinci ani de consultanta in afaceri, loc pentru productie si spatii de prezentare, toate acestea fiind oferite gratuit in primul an, costurile urmand apoi sa creasca progresiv, astfel incat in al cincilea an firmele vor plati integral chiria.

Autoritatile se lauda ca la in prima jumatate a anului se vor incepe lucrarile efective la incubator.