Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin ordinul 301/2007, care urma sa intre in vigoare maine, interzice micilor comercianti sa isi mai vanda produsele traditionale daca nu indeplinesc noermele europene in afara judetului de provenienta. Dupa proteste repetate in ultimele zile, producatorii au primit o pasuire de sase luni.

Ieri, in urma intalnirii ministrului agriculturii, Dan Motreanu cu conducerea ANSVSA s-a luat hotararea ca mici producatori agricoli sa isi poata vinde in continuare produsele pana la jumatatea lunii iulie, prelungindu-se astfel termenul initial care era stabilit pentru 18 ianuarie.

Derogrea stabilita urmeaza sa fie publicata in zilele urmatoare in Monitorul Oficial si sa imediat dupa in vigoare. Astfel, se considera ca producatorii agricoli vor avea posibilitatea sa adopte normele europene sanitar-veterinare.

"O suta si ceva de oameni au fost in primarie si unii au mai ramas si afara. M-au sunat de la DJSVSA si mi s-a spus sa se linisteasca pentru ca li s-au dat inca sase luni sa isi rezolve problemele cu produsele”, Iancu Beschiu, primarul comunei Jina.

Pasuirea obtinuta de comercianti vine pe fondul protestelor acestora din ultimele zile. In judetul Sibiu, numai saptamana trecuta si ieri, cateva sute de oieri din Marginime au iesit in strada, atat in Poiana Sibiului cat si in Jina. „O suta si ceva de oameni au fost in primarie si unii au mai ramas si afara.

M-au sunat de la DJSVSA si mi s-a spus sa se linisteasca pentru ca li s-au dat inca sase luni sa isi rezolve problemele cu produsele. Oamenii sunt dezorientati si nici noi nu stimn prea multe”, ne-a declarat Iancu Beschiu, primarul comunei Jina.

Reguli necunoscute

Oierii sibieni sunt nemultumiti atat pentru ca nu isi mai pot comercializa produsele dar si din cauza faptului ca niciodata nu au fost instiintati clar ce conditii trebuie sa indeplineasca. „Intr-adevar, ordonanta 301 ne aliniaza la normele Uniunii Europene, dar s-a uitat un aspect: produsele traditionale.

In ordonanta si nici in alte hotarari ale ANSVSA nu s-a transmis un caiet de sarcini in care sa se specifice conditiile minime si minimul de dotare pe care trebuie sa il indeplineasca un cioban pentru a putea prepara telemeaua”, a declarat Mircea Opris, directorul Oficiului Judetean pentru Consultanta in Agricultura Sibiu.

Dorectorul OJCA chiar a inaintat o adresa ANSVSA din partea oierilor sibieni prin care se solicita o pasuire. Cei mai multi dintre ciobanii din Marginie isi desfaceau produsele in pietele din Bucuresti si Ploiesti.

Daca nici peste sase luni oierii nu vor reusi sa indeplineasca normele UE, nu le mai ramane decat sa vanda laptele, si acesta recoltat si pastrat in anumite conditii, direct la un procesator si sa renunte prepararea produselor. In Asociatia Crescatorilor de Oi OVISIB din judet, spre exemplu, doar 20 la suta dintre oieri indeplinesc in momentul de fata aceste conditii.