Forta de munca necalificata de la Bechtel este dispusa sa plece in Italia, unde se castiga de cel putin 10 ori mai bine decat la Bechtel. O companie din Italia ofera muncitorilor necalificati 900 de euro pentu constructia de drumuri si cazare asigurata.

Constructorii de drumuri italieni au patruns pe piata romaneasca a fortei de munca si solicita prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj 2500 de muncitori romani pentru construirea de drumuri in Italia. Compania ofera pentru un muncitor necalificat 900 de euro lunar la program de opt ore si 6 euro pentru fiecare ora suplimentara.

Pentru muncitorii calificati, se ofera 1200 euro la acelasi program de 8 ore/zi plus 8 euro pentru fiecare ora suplimentara. Or, si compania Bechtel a anuntat ca vrea sa angajeze inca 2500 de oameni, iar muncitorii cu care deja lucreaza castiga salariul minim pe economie, adica putin peste 100 de euro pe luna.

Ar ramane in tara pentru 300 de euro

La km 36 am intalnit o echipa de muncitori necalificati carora le-am solicitat parerea vis-a-vis de oferta italienilor. M.G., muncitor necalificat, afirma ca este deosebit de interesat de oferta italienilor, dar daca Bechtel i-ar oferi o salarizare de 300 euro ar ramane in cadrul companiei americane: As alege sa plec numai pentru mai multi bani.

Fiind necasatorit imi este mai usor sa plec, dar as reveni dupa ce strang ceva bani in Romania. F.I. se arata si el foarte incantat de cei 900 de euro promisi de italieni: cum sa nu plec in aceste conditii? Oricine ar pleca unde se castiga mai bine.

G.N., un alt component al echipei, care se ocupa cu betonarea santului prefera si el oferta italienilor, motivandu-si alegerea prin ridicarea nivelului de trai al familiei sale. M.A. ar pleca si el, dar pretentiile sale pentru a ramane la Bechtel sunt mai mari: Daca Bechtel ne plateste cu 500 de euro nu as pleca. Acum sunt interesat de bani. As pleca!.

Aceeasi pretentie de 500 de euro pentru a lucra pentru americani a avut-o si L.L.Z, care a adaugat ca daca ar pleca cu contract in strainatate s-ar intoarce numai dupa ce voi strange bani suficienti pentru un trai mai bun. Nu as putea preciza la ce suma agonisita m-as intoarce.

Cei calificati prefera Bechtel

C.I., incadrat ca maistru in cadrul Bechtel, prefera sa ramana sa lucreze pentru americani, dar admite ca daca eram mai tanar, cu siguranta as fi plecat. Unul dintre sefii de echipa afirma ca ii place la Bechtel: Am mai lucrat pentru italieni. Nu banii sunt pe primul plan pentru mine, ci familia. In plus, daca plecam toti, cine mai munceste in tara asta?.

Alt sef de echipa, C.M., ar alege numai o societate britanica in detrimentul Bechtelului, orice alta oferta fiind neinteresanta. R.L.V., unul dintre inginerii companiei, ne-a dezvaluit ca are oferta de 4000 de dolari plus 800 de dolari alocatie de hrana lunara din partea constructorului Iulius Berger, pentru a munci in Nigeria. Eu zic ca este o oferta mult mai buna decat a italienilor.

Daca nu am acceptat-o pe aceasta inseamna ca am ales sa raman aici. Liderul de sindicat al angajatilor din Bechtel, maistrul Iovian Ognean, a avut cateva discutii cu muncitorii si conducerea Bechtel, carora le-a transmis ca ofertele de afara ar tenta oamenii sa plece sa lucreze pe mai multi bani.

In opinia liderului de sindicat, cei care sunt dispusi sa plece sunt cei care apartin categoriei celor care stiu meserie.

Bechtel are propria politica salariala

Compania Bechtel a negociat cu Executivul Romaniei un pret european pentru constructia autostrazii, respectiv 5,3 milioane euro pentru km de autostrada, dar salarizarile sunt la nivelul Romaniei. Un muncitor necalificat primeste 370 de lei la program de 8 ore. Un maistru castiga circa 1400 de lei, iar un inginer, intre 1800 si 2500, in functie de vechime si responsabilitati. La aceste grile de salarizare se adauga orele suplimentare si alte beneficii.

Bogdan Sgarcitu, director de comunicare in cadrul Bechtel, afirma ca departamentul resurselor umane si conducerea administrativa a companiei au intalniri periodice cu reprezentantii sindicatului angajatilor companiei americane, in care se discuta toate aspectele legate de angajare, conditiile de munca si pretentiile salariale.

Noi credem ca putem evalua corect situatia din cadrul companiei si atunci cand este necesar se vor lua masurile care se impun.