Peste un milion de locuri de munca in UE, pentru calificati si necalificati, pot fi accesate si ocupate de clujeni prin intermediul celor 30 de societati acreditate pentru plasarea fortei de munca in Uniunea Europeana.

De exemplu, medicii si asistentele medicale din Cluj pleaca pe capete, in cautarea unui loc de munca mai bine platit. Europa este dispusa sa plateasca cetateanului roman salarii intre 860 si 1600 de euro pentru forta de munca necalificata, in functie de domeniul in care va activa

Potrivit reprezentantilor unor firme specializate, muncitorii calificati cu studii medii au la dispozitie locuri de munca remunerate de societatile europene intre 860 si 2200 euro, in timp ce serviciile care necesita studii superioare sunt recompensate cu salarii cuprinse intre 3000 si 7500 euro, in functie de domeniul in care se activeaza.

Cele 30 de firme-intermediar din Cluj trimit, in medie, cam 100 de muncitori in fiecare trimestru. Rezulta ca in fiecare luna cel putin 1000 de clujeni pleaca la munca in Europa.

Job-uri bine platite

Cele mai bine platite servicii sunt in domeniul informaticii, medical si cel bancar, spune Daniel Don, seful AJOFM Cluj. Un informatician poate ajunge pana la 10.000 euro pe luna in functie de performantele atinse, cat si de tara de destinatie. Pe langa salarizare, aplicantul este atras de conditiile auxiliare salarizarii oferite de catre societati.

Problema principala a aplicantului este cazarea, care daca nu este oferita in regim de asistenta sau gratuit de catre angajator, poate ajunge la 600-800 euro/luna.

In oferta de munca unii angajatori europeni ofera cazare gratuita, in timp ce majoritatea ofera asistenta angajatului in gasirea unei locuinte cat mai ieftine. Astfel, o cazare poate fi intre 200 si 400 euro/luna, in functie de tara de destinatie si conditiile oferite.

Indemnizatie de hrana sau mancare gratuita se ofera numai in cazul serviciilor din sanatate, baby-sitting si constructii industriale si de drumuri. Fara aceste compensatii, un cetatean european cheltuie intre 200 si 500 de euro pe hrana, in functie de tara in care este stabilit si disponibilitatea financiara.

Se pleaca pentru mai multi bani

Motivatia principala, care determina exodul fortei de munca in ]arile membre UE, este un salariu mai bun. Ana Maria Denghel, office-manager in cadrul companiei Business Active Consulting, una dintre companiile acreditate de Ministerul Muncii sa plaseze romani pe piata muncii, europene are o explicatie simpla: toti aplicantii isi doresc o viata mai buna, o siguranta a zilei de maine.

Banii sunt principalul motiv pentru care aplicantii nostri isi doresc sa munceasca in strainatate. Denghel sustine ca trimite la munca in spatiul UE in jur de 100 de aplicanti pe trimestru. Mircea Onaca, directorul unei alte firme acreditate, Com Invest, a adaugat in plus ca studentii aplica pentru job-uri in strainatate, in primul rand pentru experienta de viata si de munca acumulata afara.

Ceilalti pleaca pentru o salarizare mai buna. Si firma sa trimite tot cam 100 de aplicanti pe trimestru la munca in spatiul UE.

AJOFM vrea echilibru

Daniel Don, directorul Agentiei Judetene a Ocuparii Fortei de Munca (AJOFM) a declarat ca fenomenul migratiei este normal, deoarece oferta companiilor straine depaseste net oferta angajatorilor romani.

Don atrage atentia companiilor autohtone ca piata muncii din Romania poate suferi si ca daca societatile romanesti nu isi vor reconsidera pozitia fata de relatiile de munca, atunci acestia vor pierde forta de munca, care este normal sa emigreze spre tarile unde munca este platita mai bine.

AJOFM Cluj face parte din reteaua EURES, retea care este compusa din totalitatea agentiilor de ocupare a fortei de munca din tarile membre UE. De la 1 februarie locurile de munca din reteaua EURES vor fi la dispozitia clujenilor prin intermediul agentiei clujene.

Daca pe reteaua EURES la 18 ianuarie existau 72000 de locuri de munca disponibile, ieri se inregistrau peste 800.000 de locuri de munca disponibile, cea mai consistenta ofertare pe piata muncii (peste 200.000 locuri de munca) apartinand Marii Britanii.