Scandalul “Gazeta” aduce la rampa noi ciudatenii ale Justitiei. In acest dosar, noua manageri de presa sunt judecati pentru santaj si aderare la un grup infractional. In paralel, ei au un alt dosar penal, pentru spalare de bani.

Trei dintre managerii trustului au iesit de dupa gratii ieri. Este vorba de directorul general, Aurelian Grama, directorul de dezvoltare, Dan Parcalab, si directorul de marketing, Dorel Vidican. Ei au primit interdictia de a nu parasi tara.

Aceeasi interdictie o au si directorul editorial, Memoranda Onac, directoarea Gazetei, Anca Cocut, si seful departamentului de protectie interna, Adrian Avarvarei.

In schimb, presedintele trustului, Liviu Man, directorul de investigatii, fostul comisar de politie Ioan Otel, si directorul executiv, Aurel Muresan, sunt judecati in arest preventiv.

In data de 30 ianuarie, in dosarul aflat de acum la Curtea de Apel Cluj au fost atasate doua declaratii de martor date de Florian Marinca si Vasile Vlasin, ambii parti vatamate in dosar, care sustin ca au fost amenintati la telefon de o persoana care avea vocea distorsionata.

Banuiala era indreptata spre anturajul lui Parcalab. Pe cele doua declaratii nu exista, insa, decat o semnatura indescifrabila pentru organul de cercetare penala si nu exista vreo stampila sau alte semne care sa indice politistii sau institutia la care sunt angajati.

Avocatii sustin ca, legal, indiferent despre ce organ de cercetare penala vorbim - Politie sau Parchet - acesta s-a desesizat in momentul in care s-a intocmit rechizitoriul. Procurorul Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul “Gazeta”, a afirmat ca cei care au luat si atasat apoi declaratiile, prin Registratura, sunt politisti delegati la DIICOT.

Magistratul considera ca declaratiile sunt atasate legal deoarece nu se judeca fondul cauzei, ci recursul privitor la masurile preventive, iar DIICOT vroia sa demonstreze pericolul social al inculpatilor. Acesta ar consta in presiuni care se fac asupra partilor vatamate pentru ca ele sa isi schimbe declaratiile.

Hrudei a adaugat ca delegarea politistilor nu a incetat, deoarece exista Dosarul “Gazeta 2”, care se refera nu numai la spalarea de bani, ci si la alte aspecte de santaj si la alte persoane decat cele deja inculpate despre care exista indicii temeinice ca ar fi santajat. Cu toate ca acesta este un alt dosar, procurorul considera ca demersul DIICOT este unul legal.

Limbajul vulgar reprezinta pericol social

In motivarea incheierii Tribunalului Cluj din 24 ianuarie nu se regaseste nicaieri, in considerente, numele lui Aurelian Grama, ci doar in motivare. Altfel spus, instanta mentine arestarea pentru o persoana despre care judecatorii nu vorbesc. Gafa instantei, ca si cea a procurorilor, l-au pus intr-o situatie jenanta pe procurorul de sedinta, nevoit sa justifice neglijenta colegilor magistrati.

Avocatii apararii au sustinut, in fata judecatorilor Curtii de Apel, printre altele, ca motivarea Tribunalului Cluj in privinta pericolului social este lipsita de argumente juridice.

Doua citate din motivare sunt edificatoare: “Cele 53 de plangeri nu reprezinta nimic? Oare nu prezinta nici un fel de pericol acesti inculpati, a caror pozitie, imediat dupa arestare, a fost aceea de a se victimiza si de a prezenta procesul in care au calitatea de inculpati ca un atentat la adresa ziaristilor, a dreptului la cuvant? Vulgaritatea convorbirilor, atitudinea aroganta a inculpatilor..., siguranta lor in faptul ca totul poate fi rezolvat reprezinta componente ce dovedesc existenta pericolului concret”.

Avocatul lui Ioan Otel, Stanca Gidro, care este decanul Baroului Cluj, a declarat ca in aceste conditii “trebuie sa fii anormal sa vrei sa fii judecat de o astfel de instanta”. Oricum, aparatorul lui Liviu Man, Mihai Neamtu, a afirmat ca a depus deja cererea de stramutare si considera ca instanta suprema nu are nici un motiv sa o respinga.

Motivele invocate sunt ca instantele clujene nu pot fi obiective din cauza mediatizarii excesive si a faptului ca partile vatamate sunt persoane cunoscute in Cluj, fiind vorba despre oameni de afaceri si politicieni. In plus, si inculpatii sunt din Cluj, iar majoritatea faptelor care li se imputa au fost savarsite aici.