In ultima perioada, trendul investitiilor straine din Transilvania si Banat s-a modificat. Oamenii de afaceri straini prefera mai nou asa-numitele investitii greenfield, ceea ce inseamna ridicarea de la zero a fabricilor. Pana acum, ei investeau mai mult in cumpararea si modernizarea uzinelor construite in timpul regimului comunist.

Aceasta schimbare de trend a fost incurajata si de Legea 332 din 2001, care a ajutat investitorii importanti, prin acordarea unor facilitati fiscale.

Printre firmele importante care au intrat pe piata din Transilvania se numara societatea austriaca “Holtzindustrie Schweighofer”, care a investit, din 2002, peste 54 de milioane de euro in sectorul procesarii lemnului la Sebes, judetul Alba si a creat 320 de locuri noi de munca. Unitatea valorifica, astfel, lemnul din zona Apusenilor.

O alta investitie semnificativa in domeniu este cea a companiei “Eta Spa Como” Italia, care a cheltuit 1,5 milioane de euro in domeniul mecanic si a creat 100 de noi locuri de munca la Alba Iulia.

Si SNR “Roulments”, din Franta, a declarat investitii in domeniul auto de 60 milioane de euro, la Sibiu, cu 1.000 de locuri noi de munca estimate. Fabrica ar putea deveni unul dintre cei mai importanti furnizori ai Uzinelor Renault din Romania si din Rusia.

O alta investitie in domeniul auto este cea a spaniolilor de la “Caucho”, care au dezvoltat o investitie in domeniul auto la Sibiu, pentru realizarea careia au cheltuit 6 milioane de euro si au creat, conform evidentelor ARIS, 200 de locuri de munca.

Concernul italian “Natuzzi” face mobila la Baia Mare, intr-o fabrica de 40 de milioane de euro, care a creat pe piata locala 880 de locuri de munca. Marfa este destinata mai ales exportului. Un alt investitor important din judet este “Weidmuller” Germania, care a investit in Baia Mare peste 5 de milioane de euro in domeniul electrotehnicii. Firma a creat 200 de locuri de munca.

Afacerile “auto” reindustrializeaza Aradul

Tot pe L 332/2001 s-a inregistrat si investitia de 30 de milioane de euro a firmei “Yakazi” din Japonia, care a creat 500 de locuri de munca la Arad in domeniul auto. Totodata, “Coindu” Portugalia, firma din domeniul auto, a investit 30 de milioane de euro la Curtici, in judetul Arad, si a creat 300 de locuri de munca.

Tot in baza Legii investitiilor directe “Coficab” Tunisia a realizat, la Arad, o investitie de 25 de milioane de euro, care a dezvoltat 200 de locuri de munca in industria auto.

Toate aceste investitii transforma judetul intr-unul dintre principalele centre operate de furnizorii de subansamble pentru industria automobilelor. Tot in industria conexa activeaza “Zumtobel” Austria, specializata in componente electrice, care a investit la Arad 5 milioane de euro si a creat 100 de locuri de munca.

Elvetienii de la “Holcim” au realizat si ei doua investitii, una la Ploiesti si o alta la Oradea, in dezvoltarea productiei de materiale de constructii, de trei milioane de euro si 100 de locuri de munca create. In paralel, compania a marit productia fabricilor de ciment de la Turda (judetul Cluj) si de la Alesd (judetul Bihor).

Acestea au devenit furnizori importanti pentru Autostrada “Transilvania”.

O alta firma este “Manufactura” Moderna Metales Spania, care a investit la Turda 5 milioane de euro intr-o fabrica de componente auto si a creat, astfel, 250 de noi locuri de munca.

Grupul “Michelin” din Franta a investit, la Zalau, in industria auto peste 25 de milioane de euro si a oferit 300 de locuri noi de munca. Trebuie spus ca noua afacere reprezinta o adevarata gura de oxigen pentru economia din resedinta judetului Salaj, care a incheiat recent perioada sa de recesiune.

Si belgienii de la “Halvoet”, firma din industria mobilei, au investit 2,2 milioane de euro la Jibou, judetul Salaj, unde au creat 100 de locuri de munca.

La randul ei, firma japoneza “Sol Plus” a demarat o afacere de 5 milioane de euro la Timisoara, in industria materialelor plastice a creat 125 de locuri de munca.

De asemenea, “SW Umelttechnic” Austria a investit, la Timisoara, 10 milioane de euro si a creat 400 de locuri de munca in productia de materiale de constructii. “Willy Kreutz” din Germania a dat drumul, tot in orasul de pe Bega, la o fabrica de componente electrice, care a costat 8 milioane de euro, si a creat 100 de locuri de munca.

Firma germana “Schlemmer” a investit la Satu Mare 10 milioane de euro in industria auto si a creat 80 de locuri de munca. “Gedeon Richter” din Ungaria a investit intr-o fabrica de medicamente la Targu-Mures, suma cheltuita fiind de 2,3 milioane de euro, pentru extinderea investitiei initiale. Masura a mai creat 30 de locuri de munca noi.

2008 - un nou varf al investitiilor

Conform statisticilor ARIS, exista o serie de investitori care sunt in plin proces de realizare a investitiilor anuntate, urmand ca acestea sa fie finalizate progresiv, pana la sfarsitul anului 2008.

Printre acestea se numara grupul “Selgros”, care are in desfasurare investitii in principalele orase ale tarii, pentru deschiderea a 13 noi magazine, precum si grupul german “Tengelman”, specializat in comert cu amanuntul - care a anuntat 15 magazine noi si un depozit.

Printre investitiile in derulare se numara si cea a firmei germane “Ina Schaeffler”, in domeniul mecanicii fine, care dezvolta, la Brasov, o fabrica de 35 de milioane de euro cu 220 de angajati.

Tot la aceeasi categorie se incadreaza si “Celestica”, din Canada, care investeste 84 de milioane de euro la Bors, in judetul Bihor, in domeniul electronicii, unde va crea pana in 2008 nu mai putin de 1.000 de locuri noi de munca.

Spaniolii de la “Graells & LLonch” construiesc la Prejmer, judetul Brasov, un parc industrial care va crea 1.000 de locuri de munca si va inghiti 300 de milioane de euro pana la finele anului.

Printre investitiile importante monitorizate de catre ARIS se numara si cea de la Sibiu a grupului german “Marquardt Schaltsysteme”, care investeste, pana la sfarsitul anului, 23 de milioane de euro in domeniul auto si dezvolta 500 de locuri noi de munca.

Facilitati pentru investitori

Conform Legii 332/2001, investitiile directe cu un impact semnificativ in economie au o valoare care depaseste echivalentul a 1 milion USD si contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei. Ele determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.

Aceste investitii pot fi facute in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.

In plus, autoritatile locale pot acorda scutirea/reducerea impozitului pe terenul aferent acestor investitii, pe o perioada de pana la 3 ani de la inceperea lucrarilor.

Totodata, conform Codului Fiscal, investitiile directe cu un impact semnificativ in economie beneficiaza de deducerea din punct de vedere fiscal, in luna in care se realizeaza investitia, a unei cote de 20% din valoarea totala a acesteia precum si de posibilitatea utilizarii amortizarii accelerate a investitiilor efectuate, fara a mai fi necesara obtinerea aprobarii prealabile din partea organului fiscal teritorial competent.