Cele mai cautate scoli din Iasi au deja clasele ocupate in proportie de pina la 90 la suta, locurile ramase fiind destinate in general copiilor din circumscriptie. In cazul unui numar prea mare de solicitari, unele practica o testare psihologica prealabila a copilului.

Competitia dintre scoli pentru atragerea de copii creste si mai mult odata cu aplicarea sistemului de finantare in functie de numarul de elevi.

Sapte clase de clasa I

Alegerea invatatorului este considerata un pas crucial pentru educatia unui copil, deoarece este dascalul care dezvolta deprinderile de lectura, scriere, socotit, dar si cel care induce intr-o buna masura copilului inclinatia pentru studiu.

Tocmai de aceea, parintii incep din timp goana pentru inscrierea in clasa intii. Asta inseamna identificarea unui dascal bun si obtinerea, cu putin noroc, a unui loc in clasa acelui cadru didactic.

Unitatile de invatamint cele mai cautate, asa cum sint, de exemplu, Scoala nr. 22 „B. P. Hasdeu", Scoala nr. 15 „Stefan Birsanescu" sau Scoala nr. 23 „Titu Maiorescu", au prevazut pentru anul 2007-2008 cite 6-7 clase.

"Noi am prevazut sapte clase, in conformitate cu datele de la recensamintul populatiei, dar am luat in calcul si faptul ca vom avea copii din alte zone, care vor fi adusi la noi, la solicitarea parintilor", a precizat directorul Scolii nr. 22 din cartierul Tatarasi, Ionel Nechifor.

In cazul in care numarul locurilor va fi depasit cu mult de cerere, managerul Scolii 22 ia in considerare posibilitatea de a solicita Inspectoratului Scolar Judetean suplimentarea cu una a numarului de clase.

"Mai este si solutia distribuirii la toate clasele a copiilor inscrisi peste numarul minim de locuri", a completat Ionel Nechifor. Numarul minim de copii dintr-o clasa este 20, dar poate ajunge pina la 25, iar in conditiii speciale pina la 30. Locurile sint ocupate deja in proportie de 90% si la Scoala nr.15 „Stefan Birsanescu", de la Autogara.

"Facem inscrieri pina in toamna, mai ales pentru copiii din circumscriptie care nu s-au grabit pina acum sa ocupe un loc. Oricum, punem la dispozitie trei clase speciale pentru viitorii elevi din zona si alte trei destinate altor solicitanti", a declarat Octav Filip, directorul adjunct al Scolii nr.15.

O situatie asemanatoare este in cazul claselor primare ale Liceului „Mihai Eminescu", cea infiintata chiar in incinta unitatii mama, si alte doua clase in cadrul Scolii nr. 33 „Mihail Kogalniceanu", care apartine de liceu.

"La noi nu s-au facut deocamdata inscrieri, deoarece perioada pentru depunerea documentatiilor necesare va fi 1-15 martie, asa cum am stabilit in consiliul de administratie. Parintii s-au interesat deja. Pe 17 martie vom avea o intilnire si cu acestia sa vedem daca opteaza pentru clasa in care sa se invete limba engleza sau franceza.

In cazul in care vor fi multe solicitari, vom face o selectie a copiilor", a spus directoarea Liceului „Mihai Eminescu", Nita Nedea.

La polul opus sint scolile care au doar o clasa-doua prevazute pentru anul scolar viitor si sint dispuse sa mearga la capacitate minima, adica de 20 de elevi la un invatator.

"Nici un copil nu va fi refuzat"

Dosarul de inscriere pentru clasa intii trebuie sa cuprinda avizul medical de la medicul de familie, care sa ateste ca viitorul elev este apt pentru invatamint, o copie dupa certificatul de nastere al copilului si cererea propriu-zisa de inscriere, in care sa fie precizat si numele invatatorului dorit.

Teoretic, copiii se pot inscrie la scoala pina in septembrie, insa unitatile de invatamint trebuie sa faca un raport catre Inspectoratul Scolar Judetean in care sa precizeze numarul de clase pentru anul scolar viitor, pina pe 1 mai.

Cu toate acestea, chiar reprezentantii ISJ recunosc faptul ca datele din luna mai vor fi aproximative.

"Nici un copil nu va fi refuzat. Noi vom avea o populatie scolara de aproximativ 10.000 de copii. Parintele se poate gindi daca sa dea copilul la scoala de 6 sau de 7 ani. Nici o dispozitie de la minister sau de-a noastra nu impune o perioada clara pentru inscrierea in clasa intii", a precizat Cristina Dascalu, purtatorul de cuvint al ISJ.

Inspectorul general, Camelia Gavrila, a completat ca in mod normal inscrierile pentru clasa I ar trebui sa debuteze la inceputul anului calendaristic pentru anul scolar viitor. Adica, pentru anul scolar ce incepe la 15 septembrie 2007, inscrierile ar fi trebuit sa inceapa la 1 ianuarie.

Sint scoli unde au inceput deja rezervari pentru anul scolar ce incepe la 15 septembrie 2008.

"Noi avem deja sase solicitari pentru anul scolar 2008-2009", a marturisit Ionel Nechifor, directorul Scolii nr. 22 „B.P. Hasdeu".

Cu toate acestea, parintii nu trebuie sa fie ingrijorati - ii asigura inspectorii scolari - deoarece fiecare copil are un loc prevazut la scoala de care apartine. Criteriul apartenentei de circumscriptie este, totusi, mai important decit cel al primului venit.

Practic, toate scolile isi estimeaza numarul de locuri la clasa I pentru copiii din circumscriptie in functie de recensamint, la care adauga un numar de locuri estimativ, in functie de cerere, pentru copiii din alte zone. In ceea ce priveste asa-zisele teste de admitere in clasa intii, sefa ISJ, Camelia Gavrila, spune ca nu ar trebui folosite excesiv sau generalizate.

"Parintii cauta performanta chiar din primii ani de scoala, ceea ce este putin exagerat deoarece elevul ar trebui inca sa se bucure de copilarie", a precizat Gavrila.