Se numeste Bajusz Istvan Zoltan si intreaga lui viata a fost o cursa de procese prin care a fost gasit vinovat de...psihopatie.

Iata povestea unui „psihopat” care a avut toata viata obligatiile cetatenesti ale unui om normal si drepturile oricarui cetatean cu bulina rosie pe actul de identitate... castigator la loteria vizelor

O treime din romani pot fi „psihopati”

Intre februarie 1976 - iunie 1977, Bajusz Istvan si-a satisfacut stagiul militar obligatoriu, pe acea vreme fiind trecut “apt”, atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi, stiindu-se ca doar “cei perfect sanatosi” trebuiau sa faca armata.

Din septembrie 1.977 si pana in anul 2.003, data de 1 mai, a fost incadrat in campul muncii, intre 24 iulie 2003 - 24 iulie 2.004, beneficiind de ajutorul de somaj. Coincidenta sau nu, ghinioanele s-au tinut lant incepand cu anul 1981, cand un var de-al sau, Szots Gabor, se casatoreste cu o evreica, repatriindu-se in Israel.

Bajusz Istvan spune ca de la plecarea acestui var a inceput sa fie urmarit de catre Securitate, si tot de aici ii incepe necazul.

Un ulcer duodenal descoperit in 1982 este diagnosticat de catre medicii specialisti de la Spitalul Municipal Turda drept ipohondrie, drept urmare se fac cercetari amanuntite la Clinica de Psihiatrie, de unde iese cu diagnosticul de « psihopatie, iritabil, irascibil », ulterior confirmandu-se boala pentru care pacientul acuza dureri, ulcer.

« Psihopatia » de pe fisa de la spitalul de psihiatrie a purtat-o precum o bucata de tinichea pana azi.

In anul 1986, la cererea mai sus-numitului, este reinternat la Clinica Psihiatrica Cluj-Napoca, unde se reconfirma diagnosticul. Fara drept de appel si fara explicatii suplimentare, i se explica cum ca o treime dintre cetatenii tarii ar putea fi diagnosticati cu « psihopatie », doar ca acestia nu au fost internati la ei.

In anul 1988., cu ocazia unui litigiu de munca, Istvan Bajusz ajunge din nou la Cluj-Napoca, la o expertiza medico-legala psihiatrica, unde primeste bonus o nuantare a diagnosticului initial : « psihopatie paranoica », desi in prealabil, diagnosticul precizat pe fisa medicala de observatie de la Spitalul de Psihiatrie « Profesor Dr. Gheorghe Marinescu » fusese : «In observatie.

Fara tulburari psihice clinic manifeste in perioada internarii.”

Starea la iesire: “aceeasi”.

I se spune ca se poate muta la Bucuresti, in functie de preferinta diagnosticului.

Legile noastre cu bulina rosie

Revolutia din 1989 avea sa schimbe regimul politic, insa nu si diagnosticul de pe fisa medicala. Atat doctorii, cat si pacientul erau aceeasi oameni de odinioara, doar ca in democratie a inceput caravana birocratiei pentru apararea drepturilor cetateanului.

In anul 1991, Bajusz Istvan lucra in Cluj-Napoca. Facandu-si analizele la

Policlinica Judeteana din Cluj-Napoca, efectuandu-si testul psihologic si promovand examenul pentru scoala de soferi, obtine permisul de conducere auto profesionist, categoriile B, C, si E. Ca urmare, conduce atat in tara, cat si in strainatate, autovehicule, fara vreo abatere de la regulile de circulatie.

Nelucrand ca sofer profesionist decat dupa cinci ani, in 1996, a fost nevoit sa isi innoiasca permisul de conducere, ulterior efectuarii vizitei medicale.

Aici s-a lovit din nou de diagnosticul din fisa medicala care indica tulburari mintale, nefiindu-i astfel aprobata eliberarea permisului auto.

In continuare, cum se intampla de obicei in Romania urmeaza un meci de tenis intre cetateanul de rand caruia nu i se explica de ce este considerat nebun si autoritatile noastre, ai carui reprezentanti fie fac pe nebunii, fie te privesc cu indiferenta.

Mai grava decat nebunia se pare ca e boala « tipizatelor ».

Desi s-a adresat tuturor instantelor competente, incepand de la spitale, policlinici, pana la tribunale, Curtea de Apel Cluj, Prefectura, Politie, Presedintia Romaniei, Guvern si chiar Comisia de Aparare a Drepturilor Omului De la Strasbourg, singurul efect a fost ca dosarul a devenit mai gros cu cateva zeci de cereri si raspunsuri stas...

parca trase la xerox, pline de politeturile birocratului si de neputinta conferita de niste legi ambigue.

Nimic altceva decat neputinta si « lipsa acuta de chef » in a rezolva o problema neimportanta pentru mase, dar esentiala pentru individ in sine.

Un noroc... nebun la loteria vizelor

Iata, spre exemplu, un raspuns din partea Inspectoratului Judetean de Politie, care pe mine, personal, m-a adus in pragul cinismului si al « psihopatiei » : « Urmare scrisorii Dvs. Adresata Primariei Municipiului Cluj-Napoca, inregistrata cu numarul..., avem placerea sa va comunicam urmatoarele:

intrucat ati fost diagnosticat de catre Institutul de Medicina Legala - Laboratorul Exterior Cluj, Conform raportului de expertiza medico-legala....cu tulburare de personalitate de tip polimorf cu elemente predominant evaluatorii si revendicative, in cadrul afectiunii de care suferiti, sunteti inapt medical pentru conducerea autovehiculelor pe drumurile publice.

In aceasta situatie, nu puteti intra in posesia permisului de conducere auto.....

Cu deosebita stima...... »

Surpriza de ultima ora e ca Istvan Bajusz a castigat o viza pentru America la loteria vizelor. In prezent face la Cluj cursuri de limba engleza intensive, sperand ca poate o sa reuseasca sa plece. Fara permis auto si « nebun », e cam greu sa emigrezi, daca nu chiar imposibil.

Aceasta a fost povestea unui singuratic, marginalizat din cauza « nebuniei sale » si a « ultra-normalitatii » reprezentantilor institutiilor statului.