Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in cazul consilierului Primariei Oradea, acuzat pentru mita, arata ca acesta s-a ocupat personal de intermedierea dintre femeia care i-a denuntat si lichidatorul judiciar care a pretins banii. De asemenea, ancheta a scos la iveala faptul ca Nicolae Gherman s-a ocupat de stabilirea sumei ce urma sa fie data ca si mita.

In 8 martie 2005, Oficiul Registrului si Comertului Bihor a constatat dizolvarea firmei SC “Horticola” SA Biharia. In acelasi an, in luna octombrie, lichidatorul judiciar Gabriel Cosmin Salajan a fost numit pentru a se ocupa de dizolvarea societatii.

Dupa aparitia in presa locala a anuntului privind scoaterea la licitatie a activelor firmei, in noiembrie doua persoane s-au aratat interesate sa participe la licitatie. Una a fost chiar consilierul din cadrul Serviciului de Executare Silita a Primariei Oradea, Nicolae Gherman, si un fost administrator al societatii “Horticola”, Floare Petricas.

Angajatul municipalitatii dorea sa cumpere 2 active din comuna Rosiori, iar femeia restul. Licitatia a fost programata sa aiba loc in luna decembrie. Intre timp, Floare Petricas a fost informata de Nicolae Gherman ca lichidatorul judiciar cere 10.000 de euro drept mita, pentru a aranja licitatia si a intocmi actele de vanzare-cumparare a activelor.

Licitatia, care urma sa aiba loc pe data de 27 decembrie, a fost amanata, desi persoanele interesate sa participe s-au prezentat la cabinetul lichidatorului Gabriel Salajan. Motivul invocat de acesta din urma a fost, insa, ca nu exista date la dosar, din care sa rezulte ca activele ce urmau sa fie vandute apartin SC “Horticola” SA.

La inceputul lui ianuarie 2006, Nicolae Gherman i-a transmis Floarei Petricas ca lichidatorul a ridicat suma ceruta ca si mita. Astfel, fostului administrator i-a solicitat 400 de milioane de lei vechi, iar consilierului Primariei Oradea - 200 de milioane.

Licitatia a fost, astfel, reprogramata pe 12 ianuarie, dar si de aceasta data a fost amanata, iar suma ceruta ca si mita femeii a crescut la 450 de milioane, iar consilierul urma sa plateasca doar 150 de milioane de lei vechi.

Tot din rechizitoriu reiese ca, dupa licitatie, angajatul municipalitatii, Nicolae Gherman, urma sa primeasca cele 450 de milioane de la Floare Petricas si impreuna cu cele 150 din partea lui trebuia sa le dea unui om de legatura. Dupa ce aceasta persoana ii confirma lichidatorului judiciar ca a primit banii, acesta urma sa intocmeasca actele de vanzare-cumparare a activelor. Licitatia a fost stabilita pentru data de 26 ianuarie.

Inainte sa se duca, insa, la cabinetul lichidatorului judiciar, Floare Petricas s-a prezentat la DNA Oradea cu bacnotele pe care urma sa le ofere ca si mita si a caror serii sunt trecute intr-un proces-verbal. Floare Petricas s-a prezentat la licitatie impreuna cu sotul ei, cu Nicolae Gherman si inca un barbat care trebuia sa fie contracandidatul consilierului.

Din datele procurorilor reiese ca licitatia nu a mai avut loc, ci au fost facute direct contractele de vanzare-cumparare a activelor. Dupa ce asa-zisa licitatie s-a incheiat si-au facut aparitia echipa de politisti si procurorul DNA. In urma perchezitiei, sub unul dintre birouri a fost descoperit un plic cu banii.

In urma flagrantului, lichidatorul si consilierul Primariei au fost retinuti si prezentati instantei, care a dispus arestarea lor.

Avere de functionar

Nicolae Gherman detine, conform propriei declaratii de avere din 2005, 10 hectare de teren agricol in comuna Rosiori, 597 metri patrati teren intravilan in Oradea, o casa de locuit in oras si o ferma agricola in Rosiori. El mai are un Opel Kadet si o Dacie Logan din 2005, castigata la Loto.

Venitul acestuia este de 149 de milioane de lei vechi pe an si a castigat 200 de milioane din vanzarea unor produse agricole.