Intr-o sala aproape dezolanta, Traian Basescu a vorbit, ieri, in Parlament. Scurt, fara multe din ingredientele obisnuite, dar in aceeasi nota. Coruptii tineri. Coruptii din partide. “Acest RAPPS“. “Presiunile cu aroganta ale politicienilor asupra justitiei“. Trei parlamentari ne-au vorbit despre discursul lui Traian Basescu.

Lia Vasilescu, deputat PRM: “Ii pregatisem trompete“

Va asteptati la un astfel de discurs?

Ma asteptam. In loc sa se scuze, ne-a mai injurat odata. Ca de obicei, cu tupeu maxim.

Ce tupeu?

Pai a vorbit de RAPPS si el are doua case de acolo. Ne-a vorbit de grupuri de interese si el ii tine sub aripa pe smecherii de la Golden Blitz. Discursul a fost in stilul lui caracteristic. A facut pilaf Guvernul si a pozat in neprihanit si justitiar.

De ce n-ati mai intrat in sala? Pregateati mai demult o astfel de miscare?

A fost o decizie de ultim moment. A fost o discutie in trei: PSD, PRM si PC si cred ca a fost mai bine sa-l tratam astfel. Nu l-am bagat in seama, pur si simplu.

Am inteles ca PRM se pregatise pentru alta atitudine...

Ne pregatisem mai bine ca data trecuta.

Adica?

Cu trompete, fluiere mai multe, bannere, eram mult mai bine organizati dupa prima experienta.

Cam rari in sala totusi...

Chiar si in conditiile in care si-au adus si ministrii neparlamentari gen Sulfina Barbu, femeile de serviciu si functionarii de prin Parlament. Nici liberalii nu l-au mai prea bagat in seama, au intrat, au iesit mereu pe usi.

Si referendumul?

Vrea vot uninominal, acum, sa dovedeasca faptul ca e de partea poporului ca oamenii asta vor. O sa scoatem si noi declaratia lui de la scoala de vara cand a spus cu gura lui: “Votul uninominal este o prostie“. Trebuia pus odata la punct.

Valeriu Zgonea, deputat PSD: “S-a oprit intre doua carciumi“

Ce impresie ti-a facut discursul presedintelui Basescu?

Care discurs? Nu ma pot opri din ras nici acum (n.r. - ora 20.00). Parea ca s-a oprit la Parlament intre doua carciumi.

Ce a facut, astazi, este rusinos, oare cine-l consiliaza? Nu-i spune nimeni ca e penibil? Sa vii sa vorbesti despre votul uninominal cand toata lumea stie ca PD, partidul din care a provenit, s-a opus din greu votului uninominal, iar acum, devenit ultrapopulist, Basescu vine sa declare referendum pentru chestia asta. Pe de alta parte, el n-a avut cvorum in Parlament.

Ca sa consulti Parlamentul, trebuie sa anunti dinainte ce vrei, Parlamentul se intalneste si stabileste daca este de acord. Cheltuieste aiurea 10 milioane de euro tot din banii celor pe care se preface ca-i plange. Crede ca astfel scapa de suspendare, dar este intr-o mare eroare. Cu el, in mod clar, din pacate mergem spre o guvernare Lukasenco. Pe Ceausescu l-am omorat pentru pluralism politic, iar el vrea...

Ce vrea?

Nu ti-e clar? Sa nu comenteze nimeni, sa pocnim cu totii din calcaie, el e singurul depozitar al adevarului si al corectitudinii.

Si nu-i asa?

Ha! Glumesti, nu?

Ti s-a parut incordat, relaxat, sau cum?

S-a vazut pe fata lui ca e disperat si ca habar n-are de nimic.

Te asteptai la altceva decat la ce s-a intamplat?

Ma asteptam exact la ceea ce s-a intamplat. Populism si demagogie.

Mario Ovidiu Oprea, senator PNL: “Ne-a pacalit“

Ce a vrut Basescu, de fapt in Parlament?

Mi se pare ca presedintele a facut inca un gest de politica de vitrina, adica pare ca a mai pus un bibelou in vitrina cu trofee. Si asta de frica izolarii.

Ii e teama de ceva lui Basescu?

Ar trebui, macar. Si-a construit singur o armata potrivnica. Si atunci face apel la popor, pe care il ia ca aliat. El stie ca poporul isi doreste votul uninominal, dar si Parlamentul il doreste, eu sunt adeptul votului uninominal. Dar si asa este nevoie de dezbatere.

A anuntat referendumul...

Poate fi o stratagema, s-ar putea interpreta ca vrea sa scape de suspendarea anuntata, dar situatia nou creata ar putea sa impiedice, sa amane, alegerile europarlamentare.

Reactia lui, tonurile au fost firesti?

Presedintele a dorit, si nu stiu de ce si-l doreste mereu, un ton arogant. In fata sa toata lumea e corupta, inclusiv tinerii.

Cum a fost cu prezenta in sala?

Nu agreez absenta din sala, indiferent cine ar veni sa vorbeasca. Parlamentarii au dorit sa faca un gest similar cu al presedintelui: de aroganta fata de institutia presedintelui.

Sunt suparati doar pentru ca i-a facut infractori?

Nu-i putin lucru, dar nu e numai atat. Au vrut sa-i plateasca cu aceesi moneda pentru ca nu i-a chemat la Cotroceni pentru consultari in legatura cu nici o decizie importanta.

Cam rari, oricum in sala. Liberalii au fost toti?

Toti liberalii au fost in sala. Am avut, e drept, o sedinta tehnica inainte, dar am fost prezenti cand a vorbit Basescu.

Si totusi, de ce a venit Basescu in Parlament?

Cred ca a intins o cursa Parlamentului. A spus ca vine sa transmita un mesaj referitor la politica interna. Si a anuntat un referendum, deci ne-a pacalit.

Se astepta altceva?

Nu stiu, dar eram sigur ca nu vine sa-si ceara scuze.