Realizat pe un esantion de 900 de persoane, la intrebarea “Dupa parerea dumneavoastra, cum merg lucrurile in Romania”, 44% au apreciat ca merg intr-o directie buna, in timp de 43,4% cred ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, procentul celor nehotarati fiind de 12,6%.

Referitor la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, 72,8% dintre cei chestionati considera ca viata lor este la fel dupa acest eveniment, in timp ce 16,2% cred ca aceasta este mai rea, si doar 6,4% au precizat ca este mai buna.

Aceiasi repondenti considera ca dupa integrarea in UE, cea mai competenta coalitie de guvernare ar fi cea din care sa faca parte PSD, respectiv 24,8% dintre cei care au raspuns la chestionare. Asta, in timp ce 24,2% cred ca actuala coalitie PNL-PD-UDMR ar fi cea mai competenta.

Cat priveste viitorul Aliantei DA, 45,2% dintre cei chestionati au raspuns ca aceasta nu va supravietui in formula actuala, spre deosebire de 29,6% care mai cred inca in viabilitatea Aliantei.

Raspunsul la intrebarea daca au auzit de biletelul care ii implica pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu sugereaza faptul ca scandalul “biletelul” are o notorietate foarte ridicata. Cea mai mare parte a populatiei din Regiunea Nord-Est a auzit de acest scandal, ceea ce amplifica efectele asupra celor implicati.

Majoritatea repondentilor (39,2%) indica sursa vizibila care a declansat scandalul, respectiv declaratiile Elenei Udrea date la un post de televiziune. Tandemul Traian Basescu-Elena Udrea este indicat de 61,6% drept raspunzator pentru declansarea scandalului “biletelul”. Doar 9,2% ii indica drept responsabil pe premierul Tariceanu, in timpa ce 24,6% nu stiu sau nu raspund.

Tandemul Basescu-Tariceanu are de pierdut

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sunt indicati in tandem drept cei care au cel mai mult de pierdut de pe urma acestui scandal (36,5%). Evaluati separat, Calin Popescu Tariceanu (15,4%) este indicat drept pierzator de un numar dublu de repondenti comapartiv cu Traian Basescu (7,4%).

Principalul castigator de pe urma scandalului “Biletelul”, indicat de 38,6% din repondenti, este PSD. O proportie redusa din repondenti il indica pe Traian Basescu drept castigator (13,6%), in timp ce 9% indica partidele percepute drept antisistem (PRM si PNG). 29,4% nu stiu cine are de castigat sau nu raspund la aceasta intrebare.

Basescu si Geoana sunt lideri

Referitor la increderea in capacitatea oamenilor politici de a-si asuma acum sau pe viitor roluri importante in conducerea tarii, 49% dintre cei chestionati spun ca au incredere in Traian Basescu, in timp ce 38% il sustin pe presedintele PSD, Mircea Geoana. Pe locul trei la capitolul incredere se afla la egalitate Theodor Stolojan, Gigi Becali si Monica Macovei, cu 33% din preferinte.

Premierul Tariceanu aduna 26% dintre optiuni, in timp ce ministrul Administratiei si Internelor aduna 24%. Pe ultimele locuri se afla Dan Ioan Popescu si Elena Udrea cu un procent foarte mare de neincredere (88%). Mircea Geoana este perceput in continuare de locuitorii din Regiunea Nord-Est drept cel mai potrivit prim-ministru pentru perioada de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Este urmat de Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu. Practic, cele trei personalitati sunt singurele luate in considerare ca potentiali premieri in perioada post-aderare.

PSD e pe primul loc

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 33,1% din populatia din Regiunea Nord-Est afirma ca ar vota cu Partidul Social Democrat. Urmeaza PNL (20,5% si Partidul Democrat (18,2%). PRM si PNG stagneaza in marja de 7-8 procente.

Cei care s-au declarat nehotarati sau nu au raspuns la prima intrebare (cu cine ar vota daca ar merge la vot) au indicat ca prima optiune, in cazul in care s-ar prezenta, totusi, la vot, PSD cu 14,5%. Pe urmatoarele locuri in topul preferintelor se situeaza PD (9,7%) si PNL (8,1%).

Chiar si la a doua intrebare, cei mai multi dintre nehotarati sau care nu au raspuns (55,6%) si-au pastrat optiunea indicata la prima intrebare, respectiv “Nu stiu/Nu raspund”.

Si, in sfarsit, la ultima intrebare, “Ce parere aveti despre ipoteza declansarii de alegeri anticipate”, cei mai multi dintre locuitorii Regiunii Nord-Est (53,4%) considera ca alegerile anticipate nu sunt necesare. Doar 25,2% considera necesare alegerile anticipate, 12,6% in cel mai scurt timp si tot 12,6% in toamna acestui an.