Institutia condusa de Emil Boc si-a anuntat intentia de a investi 20 de miliarde lei vechi din bugetul local, in aparatura si programe IT. Conducerea Primariei Cluj-Napoca si-a anuntat intentia de a achizitiona, in acest an, programe, aplicatii, aparatura si componente IT in valoare de zeci de miliarde de lei vechi. Prin trei documente oficiale, publicate, la finalul lunii ianuarie, in Monitorul Oficial, administratia locala a facut public faptul ca este interesata sa cumpere aceste lucruri in 2007, cel mai devreme in aprilie.

Primul anunt se refera la achizitia de programe informatice, constand in aplicatii software sau licente software, a caror valoare estimata, fara TVA, se cifreaza intre 400.000 si 800.000 RON, adica intre 4 si 8 miliarde lei vechi. Confom anuntului, domeniile in care sunt utilizate soft-urile necesare sunt departamentul tehnic, financiar contabil si administrativ.

Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de atribuire a acestui contract este 18 aprilie, urmand ca sumele implicate in achizitie sa fie achitate in maxim 12 luni de la data adjudecarii contractului.

Tot in acest anunt figureaza si intentia de a primi oferte pentru achizitia de software pentru baze de date cu licente sau aplicatii grafice, pe care preconizeaza sa le cumpere pana la finalul lunii mai, si sa le achite in maxim 5 luni.

Un alt anunt al administratiei locale este cel prin care se face publica intentia de a fi cumparate calculatoare, laptop-uri, software sistem de operare, antivirus si editare text. Valoarea estimata, fara TVA, a acestui contract este intre 600.000 si 800.000 RON, respectiv 6 si 8 miliarde lei vechi.

In final, cel de-al treilea anunt se refera la achizitia de retea de Internet-calculatoare, de modernizarea acesteia. Toate la un pret estimat, fara TVA, intre 250.000 si 400.000 RON. Reteaua de Internet este prevazuta pentru achizitie in 17 mai.

Mentionam ca, in opinia mai multor persoane implicate in domeniul specific al acestor programe si produse, pe care le-am consultat in calitate de specialisti, sumele sunt foarte consistente si permit achizitii extrem de generoase.

Miliarde folosite la "peticirea" nevoilor functionarilor

In ciuda sumelor foarte mari preconizate a fi investite in aceste achizitii, purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a afirmat ca nu este vorba de o retehnologizare completa a institutiei. "Nu vor fi schimbate toate calculatoarele, reteaua, sau programele, ci lista achizitiilor a fost alcatuita pentru a completa necesarul fiecarei directii din Primarie", a mai spus aceasta.

Potrivit aceleiasi surse, la finalul anului trecut toate serviciile din cadrul municipalitatii au fost rugate sa intocmeasca liste "cu necesarul", iar prin centralizarea acestora s-a ajuns la cele trei anunturi.

Raimonda Boian a exemplificat, afirmand ca pentru jurnalul Primariei, de pilda, am solicitat un program de tehnoredactare, sau licente de programe, cum este cea pentru Adobe Photoshop (program de editare de imagini- n.r.).

Reamintim, insa, ca tehnoredactarea si tiparirea oficiosului institutiei a facut obiectul unui contract comercial cu o agentie de publicitate locala, "Reset Media", care a castigat la licitatie dreptul de a presta aceste servicii contra-cost pentru administratia locala.

Sumele minime estimate se ridica pentru cele trei anunuturi la substantiala suma de 12,5 miliarde lei vechi, iar daca Primaria se intinde cu cumparaturile de aparatura si servicii informatice pana la marja superioara pe care a anuntat-o, din bugetul local vor migra catre conturile furnizorilor nu mai putin de 20 de miliarde de lei vechi.

Si lucrurile sigur ca nu se vor opri aici. Atat purtatorul de cuvant al Primariei, cat si reprezentantii biroului de achizitii al institutiei au mentionat ca "este vorba numai despre o intentie. Pana la final poate fi mai putin de cat am anuntat sau mai mult".