La primele ore ale diminetii, cand traficul in Ploiesti atinge cote maxime, coada la semafoarele din centrul orasului se intinde pe cativa zeci de metri. Soferii isi consuma nervii claxonand sau injurand sistemul electronic de dirijare a circulatiei, care se dovedeste a fi unul depasit in astfel de situatii.

"Am ajuns sa-mi pierd timpul stand la semafor in asteptarea culorii verde, care nu tine decat zece secunde”, se plange Daniel Oprescu, unul dintre ploiestenii pentru care sofatul a devenit un cosmar in oras in orele de varf. Exista si conducatori auto care au platit chiar cu permisul pentru ca au au fost surprinsi in mijlocul intersectiei pe culoarea rosie a semaforului.

Este cazul lui Sorin Ionescu, caruia i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Acesta povesteste ca incidentul s-a petrecut in intersectia dintre Soseaua Vestului cu Bulevardul Republicii, unde doar doua-trei masini pot pleca de la stop. „Am cronometrat cat dureaza culoarea verde: fix cinci secunde.

Am incercat sa-i explic politistului ca e vina celor care raspund de semaforizare, dar degeaba. Acum trebuie sa sustin examen auto pentru recuperarea permisului suspendat degeaba”, a declarat Sorin Ionescu. De partea cealalta, reprezentantii Politiei Rutiere sustin ca vina apartine in primul rand soferilor. „Avem multe contestatii pe aceasta tema, insa majoritatea sunt nefondate.

De multe ori coducatorii auto sunt cei care blocheaza intersectiile pentru ca forteaza culoarea galbena a semaforului”, a declarat comisarul Stefan Crivat, seful politistilor rutieri ploiesteni.

Angajatii primariei recunosc ca zilnic primesc sesizari privind deficientele sistemului de semaforizare, dar promit ca situatia se va rezolva o data cu finalizarea unui proiect in valoare de 1,5 milioane de euro. „Semafoarele vor avea senzori video, care vor putea calcula aglomeratia din trafic.

Astfel, daca pe o artera traficul va fi mai intes, se va mentine mai mult timp culoarea verde, pentru a nu crea ambuteiaje”, sustine Alina Istratescu, seful serviciului de Comunicare al Primariei Ploiesti. Pana atunci, lucrarile de finalizare a investitiei vor ingreuna si mai mult traficul, spre disperarea soferilor.