Medicii de la Centrul de Diagnostic si Tratament (CDT) tin cu dintii de reorganizarea unitatii prin infiintarea de cabinete individuale care le-ar permite sa castige dupa merit.

In schimb, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) incearca sa impuna crearea unei societati civile medicale, prin care medicii sa se gospodareasca in comun, dar sa si preia datoriile istorice ale institutiei.

Peste 30 de medici de la CDT au acceptat sa discute cu redactorii ZIUA de Cluj despre restructurarea institutiei, aratand ca au ajuns “la capatul puterilor”.

Ei sustin ca ASP le impune sa se reorganizeze ca societate civila medicala, in conditiile in care legea le acorda dreptul de a-si alege singuri forma de reorganizare. “Le cerem respectarea legii vizavi de reorganizare pe Legea nr. 124/1998 (medicii - n. red.) si Ordonanta nr. 83/2000 - serviciile publice conexe”, au declarat medicii.

Conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998, medicul este liber sa opteze pentru forma de organizare. Miza reorganizarii este, in ce-i priveste pe medici, functionarea in sistem privat din punctul de vedere al salarizarii, in timp ce pentru autoritatile sanitare aceasta se traduce prin mentinerea controlului asupra Centrului si acoperirea datoriilor unitatii.

Finantarea neperformantei si preluarea datoriilor

Intr-o societate civila medicala salarizarea este fie fixa, fie in procente din incasari, stabilite de catre Consiliul de Administratie.

De exemplu, daca un medic face 28 de consultatii, din banii incasati este obligat sa plateasca asistentele si celelalte cheltuieli, cum ar fi utilitatile, iar banii ramasi ii revin acestuia.

In schimb, daca alt medic face 5 consultatii pe luna, ceea ce inseamna ca nu va avea bani suficienti sa plateasca asistentele si celelalte cheltuieli, atunci conducerea va lua bani de la cel care a incasat mai mult si va plati.

Din aceste motive, medicii nu vor reorganizarea in societate civila medicala.

Crearea societatii civile medicale ar presupune, de asemenea, si preluarea datoriilor CDT, cifrate in prezent la 1,2 milioane de lei, fapt cu care medicii nu sunt de acord, sustinand ca datoriile au fost create din cauza subfinantarii unitatii de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

“Noi suntem traumatizati cu luarea unor datorii. Suntem amenintati cu formele de reorganizare pe care nu le dorim”, mai spune medicul Todea. “De cand se plateste cheltuiala institutiei cu banii medicilor?”, se intreaba retoric un alt medic.

In aceeasi situatie se gasesc si serviciile publice conexe, cum sunt cele de kinetoterapie, completeaza Codruta Bradea. Directorul CDT, Ileana Spanu, a inaintat ASP o lista de semnaturi cu optiunile medicilor privind reorganizarea. “Nimeni nu doreste societate civila medicala cu preluare de datorii”, a declarat Spanu.

Medicii vor sa “privatizeze” CDT

Pentru a-si impune punctul de vedere, sustin medicii, CJAS subfinanteaza unitatea. “De peste un an de zile nu am primit materiale sanitare. Noi le cumparam. intr-o unitate sanitara se spala numai cu apa”, explica medicul Viorica Todica. “ASP nu respecta vointa noastra.

Celula de baza este cabinetul individual. Consiliul Judetean (CJ) este obligat sa-l dea in chirie cu conditia sa se faca asistenta medicala. Legea prevede si prioritatea medicilor de la CDT de a cumpara. Vom negocia cu CJ dupa reorganizare.

Policlinicile particulare au contract cu CJAS si Casa le plateste mai multi bani decat noua”, spune Peter Laszlo. in ce priveste finantarea CDT, directorul CJAS sustine ca nu poate aloca mai multe fonduri Centrului. “CDT-ul nu trebuie sa stea pe fondurile pe care le dam noi. Sa faca servicii extrabugetare.

Conform normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru, nu putem sa le dam bani mai multi”, spune directorul CJAS, Mircea Morosan.

“Sugeram”, dar “nu ne opunem”

“Nu pot lasa in CDT ca unul sa fie cabinet individual, altul, societate civila. Gandirea noastra este sa le sugeram o singura forma de organizare, ca sa-si faca bine unul altuia”, spune directorul adjunct al ASP, Dorina Duma.

“Am sugerat o forma de organizare organizata, nu cum vor ei, una dezorganizata. O sa trimitem opinia lor la minister, daca asa vor. Nu o sa ne opunem altor forme de organizare”, spune Duma. Conducerea ASP recunoaste ca forma propusa presupune si preluarea datoriilor, acesta fiind unul dintre interesele Autoritatii.

“Nu are cine sa le plateasca datoriile. Ministerul spune ca nu vor plati datoriile. Ei le-au facut, sa si le plateasca. Forma de reorganizare este aprobata numai cu preluarea datoriilor”, spune Duma.

Care este miza CDT?

“Se cauta sa se aduca CDT la faliment si cineva sa-l cumpere cu conditia sa achite datoria de 1,2 milioane pe care au acumulat-o din cauza subfinantarii. Consiliul Judetean ar putea vinde spatiul cu bani de nimic”, considera Stefan Roman, liderul Sindicatului SANITAS.

“Daca se aproba reorganizarea pe legile amintite, pretul cu care se vor vinde cabinetele medicale va fi unul derizoriu, 50 de euro pentru un metru patrat, la care se adauga inca o reducere de 10%, avand in vedere ca sediul in care functioneaza CDT este mai vechi de 30 de ani.

Este vorba despre un spatiu de 1500 mp ocupat cu toate cabinetele, iar pretul care s-ar obtine ar fi de 70.000 de euro”, a mai aratat Roman. “Cladirea nu poate fi vanduta deoarece nu exista, aceasta nefiind intabulata.

In schimb, exista o hotarare de guvern prin care centrul a fost trecut in patrimoniul Consiliului Judetean”, a precizat Florin Stamatian, directorul ASP.

El a explicat ca, in momentul in care se opta pentru posibilitatea ca toate cabinetele sa se vanda individual medicilor, iesea scandal si reorganizarea era tergiversata. “Ajungeam la discutii de genul cum impartim coridoarele, cine si cat spatiu cumpara si tot asa.

Fiind societate civila medicala, medicii sunt platiti in functie de numarul de consultatii, iar cheltuielile comune sunt suportate de catre toata lumea, impartindu-se in mod egal”, a mentionat directorul ASP.

Pentru stingerea datoriei de 1,2 milioane de lei, directorul ASP a militat anul trecut pentru trecerea CDT in administrarea Consiliului Local Cluj. “Daca acest lucru se intampla, avand si mandat de consilier local, puteam sa fac ceva pentru Centru. Spatiul de acolo este enorm, puteam sa il inchiriem pentru diverse obiective medicale si scoteam niste bani.

In plus, mai puteam face alocari de la bugetul local”, a mai adaugat Stamatian.